Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Що робить гранат таким корисним: здорові властивості та застосування

Чим корисний гранат? Чи має він протипоказання? Чому його варто вживати вагітним, чоловікам та при схудненні? Скільки та як краще їсти гранат? Про все це нижче.

Користь і шкода граната

Плід граната містить вітаміни, мінерали та амінокислоти, що необхідні для нормального функціонування організму. Отримати потрібні біологічно активні речовини можна, вживаючи свіжий сік граната наполовину розведений водою. У вигляді напою його легше вживати, ніж сирий плід. Але варто враховувати, що сік не містить клітковини. Натомість у зернах граната присутні харчові волокна — 4 г на 100 г плоду. В чому користь граната?

  1. Він багатий на антиоксиданти, зокрема один плід містить третину добової норми вітаміну С. Антиоксиданти уповільнюють старіння та окисні процеси в організмі. Регулярне вживання граната допомагає знизити рівень хронічного запалення в організмі та знешкодити хвороботворні мікроби, віруси та бактерії. Завдяки цьому зростають шанси уникнути серцево-судинних, онкологічних та сезонних інфекційних захворювань.
  2. Добре впливає на печінку завдяки властивості граната стимулювати роботу жовчного міхура та підшлункової залози. При надмірній вазі та під час схуднення він допомагає уникнути накопичення жиру в печінці. Певні дослідження свідчать, що вживання граната уповільнює розвиток ракових клітин у печінці.
  3. Допомагає підтримувати здоров’я ротової порожнини завдяки здатності знищувати мікроби, які є причиною неприємного запаху з рота та карієсу.
  4. Може знизити ризик розвитку хвороб мозку, як-от, Альцгеймера та Паркінсона. Елаготаніни у складі граната зменшують окислення клітин мозку та їхнє руйнування. Завдяки цьому когнітивні функції — пам’ять, уважність і здатність до навчання — довше залишаються на нормальному рівні.
  5. Підвищує витривалість і сприяє відновленню м’язів після тренувань. Користь гранату для чоловіків і жінок, які отримують інтенсивні фізичні навантаження, приносять калій та магній. У одному плоді середніх розмірів є відповідно 13% та 8% добової потреби в цих мікроелементах.

Користь граната для вагітних і людей, схильних до анемії, у наявності в ньому фолієвої кислоти та заліза. Один плід містить 5–7% денної норми заліза для дорослої людини, 23–27% фолієвої кислоти та 30–32% вітаміну С. Останній відіграє важливу роль у дозріванні еритроцитів і бере участь у формуванні гемоглобіну. Також вітамін С потрібен для засвоєння заліза.

Чи має гранат лікувальні властивості? Певною мірою — так. Він допомагає нормалізувати обмін речовин, а його компоненти залучені в багатьох важливих процесах організму. Тому при відсутності протипоказань варто їсти один плід гранату на день або випивати 100–150 мл гранатового соку, розведеного водою в пропорції 1:1.

Вирішуючи, чи додавати цей плід до свого меню, треба зважати на користь граната та можливу шкоду від нього. Не можна вживати зерна та сік граната людям з алергією. З обережністю та малими дозами можна пробувати вводити в раціон у випадку наявності гастриту або запалення підшлункової залози. Гранат має кисло-солодкий смак, а при таких захворюваннях слід уникати кислої їжі.

Через наявність у його складі органічних кислот може він може пошкодити зубну емаль. Щоб цього не сталося, сік ліпше пити через соломинку. В ідеалі треба полоскати рот водою одразу після ласування гранатом.

Через властивості граната знижувати тиск гіпотонікам краще відмовитися від вживання його плодів і соку у великій кількості. Тим, хто приймає препарати для лікування високого артеріального тиску чи холестерину, також варто порадитися з лікарем стосовно того, в яких кількостях і як часто їсти цей плід.

Гранат: користь при схудненні

Сік і зерна граната низькокалорійні, тому дієтологи часто рекомендують додавати у свій раціон гранат. Для чого корисний цей плід при скиданні зайвої ваги?

  1. Сприяє нормальній роботі травної системи. Клітковина з плоду є поживою для корисних бактерій у кишківнику, тож вона допомагає створити там здорову мікрофлору.
  2. Допомагає підтримувати шкіру пружною та еластичною завдяки високому вмісту вітаміну С. Він потрібен для вироблення колагену.
  3. Захищає печінку від накопичення жиру, концентрація якого збільшується в ній під час схуднення.

Корисні властивості граната ще у тому, що він багатий на вітаміни та мікроелементи. З його присутністю у меню значно легше сформувати збалансований раціон, який містить всі необхідні біологічно активні речовини. Максимальну користь дає вживання граната у вигляді зерен.

Оригінальні рецепти з гранатом

Гранат можна не лише їсти у вигляді зерен або соку, а і доповнювати ним страви. Зерна гранату підходять до солоних і солодких страв, салатів, смузі тощо. Їх можна їсти окремо, додавати в овочеві та фруктові салати, йогурти та десерти. Ось кілька цікавих рецептів з гранатом:

  1. Запечений короп з горіхами та гранатом — цікава та вишукана страва, яка підійде навіть на святковий стіл.
  2. Салат Різдвяний віночок — в цьому рецепті зерна поєднуються з овочами, фруктами і цитрусовою заправкою.
  3. Салат з індичкою, хурмою та гранатом — цікавий і смачний салат, в якому багато вітамінів, білку та амінокислот.
З архіву або читайте також:

Льон: як правильно їсти?

24.8.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті