Чим корисний гранат? Чи має він протипоказання? Чому його варто вживати вагітним, чоловікам та при схудненні? Скільки та як краще їсти гранат? Про все це нижче.
Користь і шкода граната
Плід граната містить вітаміни, мінерали та амінокислоти, що необхідні для нормального функціонування організму. Отримати потрібні біологічно активні речовини можна, вживаючи свіжий сік граната наполовину розведений водою. У вигляді напою його легше вживати, ніж сирий плід. Але варто враховувати, що сік не містить клітковини. Натомість у зернах граната присутні харчові волокна — 4 г на 100 г плоду. В чому користь граната?
- Він багатий на антиоксиданти, зокрема один плід містить третину добової норми вітаміну С. Антиоксиданти уповільнюють старіння та окисні процеси в організмі. Регулярне вживання граната допомагає знизити рівень хронічного запалення в організмі та знешкодити хвороботворні мікроби, віруси та бактерії. Завдяки цьому зростають шанси уникнути серцево-судинних, онкологічних та сезонних інфекційних захворювань.
- Добре впливає на печінку завдяки властивості граната стимулювати роботу жовчного міхура та підшлункової залози. При надмірній вазі та під час схуднення він допомагає уникнути накопичення жиру в печінці. Певні дослідження свідчать, що вживання граната уповільнює розвиток ракових клітин у печінці.
- Допомагає підтримувати здоров’я ротової порожнини завдяки здатності знищувати мікроби, які є причиною неприємного запаху з рота та карієсу.
- Може знизити ризик розвитку хвороб мозку, як-от, Альцгеймера та Паркінсона. Елаготаніни у складі граната зменшують окислення клітин мозку та їхнє руйнування. Завдяки цьому когнітивні функції — пам’ять, уважність і здатність до навчання — довше залишаються на нормальному рівні.
- Підвищує витривалість і сприяє відновленню м’язів після тренувань. Користь гранату для чоловіків і жінок, які отримують інтенсивні фізичні навантаження, приносять калій та магній. У одному плоді середніх розмірів є відповідно 13% та 8% добової потреби в цих мікроелементах.
Користь граната для вагітних і людей, схильних до анемії, у наявності в ньому фолієвої кислоти та заліза. Один плід містить 5–7% денної норми заліза для дорослої людини, 23–27% фолієвої кислоти та 30–32% вітаміну С. Останній відіграє важливу роль у дозріванні еритроцитів і бере участь у формуванні гемоглобіну. Також вітамін С потрібен для засвоєння заліза.
Чи має гранат лікувальні властивості? Певною мірою — так. Він допомагає нормалізувати обмін речовин, а його компоненти залучені в багатьох важливих процесах організму. Тому при відсутності протипоказань варто їсти один плід гранату на день або випивати 100–150 мл гранатового соку, розведеного водою в пропорції 1:1.
Вирішуючи, чи додавати цей плід до свого меню, треба зважати на користь граната та можливу шкоду від нього. Не можна вживати зерна та сік граната людям з алергією. З обережністю та малими дозами можна пробувати вводити в раціон у випадку наявності гастриту або запалення підшлункової залози. Гранат має кисло-солодкий смак, а при таких захворюваннях слід уникати кислої їжі.
Через наявність у його складі органічних кислот може він може пошкодити зубну емаль. Щоб цього не сталося, сік ліпше пити через соломинку. В ідеалі треба полоскати рот водою одразу після ласування гранатом.
Через властивості граната знижувати тиск гіпотонікам краще відмовитися від вживання його плодів і соку у великій кількості. Тим, хто приймає препарати для лікування високого артеріального тиску чи холестерину, також варто порадитися з лікарем стосовно того, в яких кількостях і як часто їсти цей плід.
Гранат: користь при схудненні
Сік і зерна граната низькокалорійні, тому дієтологи часто рекомендують додавати у свій раціон гранат. Для чого корисний цей плід при скиданні зайвої ваги?
- Сприяє нормальній роботі травної системи. Клітковина з плоду є поживою для корисних бактерій у кишківнику, тож вона допомагає створити там здорову мікрофлору.
- Допомагає підтримувати шкіру пружною та еластичною завдяки високому вмісту вітаміну С. Він потрібен для вироблення колагену.
- Захищає печінку від накопичення жиру, концентрація якого збільшується в ній під час схуднення.
Корисні властивості граната ще у тому, що він багатий на вітаміни та мікроелементи. З його присутністю у меню значно легше сформувати збалансований раціон, який містить всі необхідні біологічно активні речовини. Максимальну користь дає вживання граната у вигляді зерен.
Оригінальні рецепти з гранатом
Гранат можна не лише їсти у вигляді зерен або соку, а і доповнювати ним страви. Зерна гранату підходять до солоних і солодких страв, салатів, смузі тощо. Їх можна їсти окремо, додавати в овочеві та фруктові салати, йогурти та десерти. Ось кілька цікавих рецептів з гранатом:
- Запечений короп з горіхами та гранатом — цікава та вишукана страва, яка підійде навіть на святковий стіл.
- Салат Різдвяний віночок — в цьому рецепті зерна поєднуються з овочами, фруктами і цитрусовою заправкою.
- Салат з індичкою, хурмою та гранатом — цікавий і смачний салат, в якому багато вітамінів, білку та амінокислот.
Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.