Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Таблиця поєднання продуктів: що можна і які продукти не можна поєднувати?

Одні люди схильні вірити принципам так званого «роздільного харчування», інші ж навпаки їдять будь-які поєднання продуктів. Чи варто на це взагалі звертати увагу при організації свого харчування? Які продукти краще не поєднувати між собою і чому? Які продукти навпаки ідеально поєднуються? Про все це нижче.

Таблиця сумісності продуктів харчування: чи варто цьому вірити?

Існує теорія про сумісність та несумісність продуктів, відома під назвою «Роздільне харчування». Згідно з цією теорією, не можна поєднувати між собою, наприклад:

  • білкові продукти з вуглеводами та кислими фруктами;
  • молоко, кавуни та дині можна вживати лише як окремий продукт і ні з чим не поєднувати;
  • не можна пити під час їжі;
  • не вживати разом продукти, які містять крохмаль і продукти, які містять цукор;
  • не вживати разом сир і зернові продукти тощо.

Насправді ж, існує значно більше правил цієї теорії про сумісність продуктів харчування. Таблиця сумісності включає понад 20 груп продуктів, які між собою можуть мати повну, часткову сумісність або повну не сумісність. Всі ці принципи об’єднує одне: вони так і не знайшли медичного підґрунтя та доказів (науковці шукали підтвердження теорії з точки зору біохімії та фізіології). Тому фахівці, які спираються на наукові факти, не поділяють принципи роздільного харчування.

Найкращі поєднання продуктів

Існує ряд вітамінів та корисних речовин, які краще засвоюються з іншими складниками. Цей зв’язок доведений науковими дослідженнями. Серед найбільш поширених корисних поєднань такі:

  • продукти, що містять вітаміни А, Е, бета-каротин краще поєднувати з жирами, тому що дані вітаміни належать до жиророзчинних (наприклад, гарбуз і моркву споживати з олією чи горіхами);
  • продукти, що містять залізо, варто поєднувати з продуктами з високим вмістом вітаміну С, бо цей вітамін сприяє вищому відсотку засвоєння заліза (наприклад, телячу або курячу печінку доповнювати салатом з капусти або інших свіжих овочів);
  • продукти, багаті на клітковину, слід до і після споживання запивати достатньою кількістю води (наприклад, бобові та зернові продукти, оскільки клітковина абсорбує дуже багато рідини);
  • жирні продукти варто поєднувати з зеленню або кислими продуктами (наприклад, заправити салат цитрусовим соком і олією, заправити жирну рибу лимонним соком, додати до м’яса ягідний соус або салат із великою кількістю зелені). Кислі продукти та зелень сприяють відтоку жовчі, а вона потрібна для перетравлення жирної їжі;
  • м’ясні продукти краще поєднувати із овочами та зеленню (клітковина допоможе перетравленню м’яса, яке організму перетравлювати важче).

Які продукти не можна поєднувати?

Є продукти, поєднання яких погіршує засвоєння корисних компонентів. Наприклад, не варто поєднувати між собою:

  • продукти з високим вмістом заліза і продукти з кальцієм, бо кальцій зменшує відсоток засвоєного заліза (наприклад, не поєднувати гречку, вівсянку, страви з печінки, будь-яке м’ясо, бобові з таким продуктами, як: сир, молоко, вершки, сметана);
  • з обережністю слід поєднувати між собою продукти з високим ризиком газоутворення, особливо при наявності хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту (наприклад, капусту і бобові, молоко і нешліфовані крупи, кефір і солодкі фрукти);
  • слід обережно поєднувати між собою продукти, які важкі для перетравлення (наприклад, червоне м’ясо і бобові, нешліфований рис і не подрібнені бобові).

Яку їжу не можна поєднувати з ліками?

Якщо приймаються препарати заліза, то не варто їх споживати з продуктами, що містять кальцій (зокрема, молочними), а також з кавою і чаєм. Прийом препаратів заліза і таку їжу краще розділяти проміжком у 2 години. Натомість фрукти і ягоди, що містяться багато вітаміну С, навпаки посприяють кращому засвоєнню ліків із залізом.

Також не варто приймати продукти з високим вмістом клітковини (висівки, льон, капусту, бобові) разом з ліками. Тому, що клітковина може порушити або сповільнити засвоюваність деяких складників ліків. Тому краще між прийомом зберігати інтервал 1 годину. Особливо це стосується прийому клітковини у чистому вигляді (наприклад, клітковини подорожника, тоді варто дотримуватись інтервалу в 2 години).

Не варто запивати ліки молоком, соком, чаєм, кавою (крім випадків, якщо це вказано в інструкції). Всі ці напої мають свою кислотність, вміст вітамінів, кофеїну та інші нюанси, які можуть вплинути на засвоєння компонентів ліків. Тож, краще запивати ліки питною водою, а не напоями.

З архіву або читайте також:

10 ідей страв з доступних продуктів

26.9.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті