Додаток Таблиці Калорійності Знайти

ТОП-10 продуктів, які знижують тиск

Харчування й артеріальний тиск пов’язані. І правильно підібраним раціоном можна вплинути на тиск, щоб тримати його в межах нормальних та безпечних для здоров’я показників. В цій статті розглянемо, що можна їсти при високому тиску, щоб тримати його під контролем.

Як пов’язані тиск і харчування?

Підвищений артеріальний тиск – це коли показники на тонометрі (пристрої для вимірювання тиску) вищі, ніж 140 на 90. Навіть, якщо самопочуття при цьому нормальне.

Перше, про що варто пам’ятати: якщо вже поставлено діагноз гіпертонія (гіпертензія) і якщо вона постійна (хронічна), тоді слід приймати на регулярній основі медичні препарати. В тій комбінації та дозуванні, яке підбирає і контролює лікар. Це обов’язково слід робити для того, щоб уникнути суттєвих негативних наслідків, які можуть трапитись при регулярно підвищеному тиску.

Що стосується харчування, то воно діє у двох випадках: для профілактики гіпертензії, якщо є схильність до неї, і для недопущення високого тиску при періодичному підвищенні.

Є продукти, що знижують тиск або ж навпаки підвищують його (звісно, цей нюанс залежить і від порцій продуктів). При регулярному надлишку в раціоні низки продуктів, вони можуть сприяти появі гіпертонії, яка згодом переросте в хронічну. Тому їх слід уникати тим, хто має схильність або вже мав епізоди гіпертензії. До продуктів, що сприяють підвищенню тиску відноситься така їжа:

  • дуже солона, зокрема: тверді витримані сири, ковбаси, напівфабрикати, солона риба, соління, мариновані овочі, чіпси та подібні солоні снеки, соуси, консерви;
  • кавові напої, особливо споживання понад 2-3 чашки кави на день (мова йде лише про каву, яка містить кофеїн);
  • чорний чай, особливо з цукром;
  • алкоголь;
  • чорний гіркий шоколад з високим відсотком какао (його можна споживати, він навіть корисний для судин, проте при високому тиску слід бути обережними із порціями);
  • страви, багаті на шкідливі жири (особливо ті, що мають надмірну кількість насичених жирів) – маргарин, солодощі.

Також тиск залежить від надлишкової ваги тіла, куріння та фізичної активності. Що стосується останнього, то тут важливо зберігати баланс. Тренування та фізична активність (хоча б прогулянка у швидкому темпі) у перспективі дуже важливі для підтримки тиску в нормі. Проте, не менш важливо адекватно підбирати активність відповідно до свого фізичного стану. Постійна сидяча робота, відсутність активності, а також дуже надмірні фізичні навантаження, особливо тривалі заняття кардіо можуть негативно вплинути на тиск. Оптимальний варіант – мати активність по 1-1.5 години на день. Наприклад, 45 хвилин тренування і 45 хвилин прогулянки.

Крім вищезгаданого, на тиск можуть впливати ендокринні хвороби, анемія, дефіцит калію, магнію чи ряду інших вітамінів та мінералів. Негативно впливати можуть також рецептурні препарати, наприклад, деякі медикаменти для корегування рівня гормонів і деякі антидепресанти (як побічний ефект). Тож перед тим, як робити в раціоні акцент на продукти для зниження тиску або навпаки для підвищення, слід спочатку з’ясувати причину коливань тиску і вплинути на неї.

Продукти, які знижують тиск

Цей нюанс залежить від величини показників тиску. Якщо вже наступає гіпертонічний криз (коли тиск 180 на 120), тоді безперечно діяти треба швидко і ліками. Якщо тиск підіймається періодично і має помірно високі показники, тоді продукти зможуть вплинути. І переважно це стосується довготривалої перспективи (хоча б декілька тижнів вживання, а не миттєвого результату). Ось, на які харчові продукти варто звернути увагу, якщо турбує підвищений тиск:

  1. Один з найшвидших і найефективніших методів регуляції артеріального тиску – не продукти, а  проста вода. При недостатній кількості споживання води зменшується об’єм крові, що циркулює організмом. Через це підвищується тиск. Тож, якщо є незначне підвищення тиску, яке доставляє дискомфорт – можна для початку випити 2-3 склянки води. Протягом години стан має стати комфортнішим.
  2. Червоні кислі ягоди: калина, журавлина, брусниця. Вони містять речовини, які корисно впливають на тонус судин, що дуже важливий при високому тиску.
  3. Продукти, багаті магнієм (какао, пшеничні висівки, льон, кунжут, насіння гарбуза, соняшника).
  4. Картопля. В 100 г запеченої картоплі міститься близько 25% денної потреби калію. Він важливий для підтримування тиску в нормі.
  5. Банани, ківі та квасоля. Вони містять вдвічі менше калію, ніж картопля, проте теж доволі суттєвий відсоток.
  6. Оливкова олія і розмочене лляне насіння. Вони джерела корисних жирів, які дуже важливі для судин.
  7. Які продукти знижують тиск максимально швидко? Немає таких продуктів. Буряк у сирому вигляді або буряковий сік (краще все ж у формі буряку чи смузі, бо в складі соку немає корисної клітковини) діє протягом 3-6 годин. Цей продукт не суттєво, проте знижує тиск (на 5-10 пунктів).
  8. Імбир і куркума. Вони містять біофлавоноїди, поліфеноли, вітаміни. Ці речовини позитивно впливають на судини.
  9. Какао. Крім магнію в складі, в какао також є флавоноїди, які важливі для еластичності судин. Проте, при регулярній гіпертонії какао краще не споживати.
  10. Зелень. В складі є вітамін С і біологічно активні сполуки – ці складники позитивно впливають на нормалізацію тиску.
З архіву або читайте також:

Базилік: користь і шкода для організму

25.1.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі
1

Максим

25.1.2022 17:06

Дякую за інформацію.

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті