Додаток Таблиці Калорійності Знайти

ТОП 15 продуктів, корисних для нервової системи

Які продукти для нервової системи мають позитивний ефект на здоров’я та настрій? Які страви варто споживати, щоб підтримати здоров’я мозку та покращити розумову роботу? Про все це нижче.

Які продукти корисні для нервової системи?

Отже, для нервової системи корисні магній, вітаміни групи B, омега-3 та антиоксиданти. Тобто їжа, яка збагачена на дані мікроелементи буде позитивно впливати на нервову систему.

Яка ж вона, ця чарівна їжа? Насправді ні, це буденні та прості продукти, які легко додати до щоденного раціону. Ось список із 15-ти.

  1. Риба та морепродукти. Будь-яка риба є неймовірною підтримкою для нервової системи. Біле м’ясо річкової риби та морепродукти багаті на вітаміни групи B та магній. А жирна риба, зокрема лосось, скумбрія чи тунець щедрі на вміст Омега-3 жирних кислот.
  2. Бобові: квасоля, сочевиця, арахіс. Такі бобові містять вітаміни групи B, які є одними з найважливіших “гравців” у здоров’ї нервової системи, для розумової роботи та міцного сну.
  3. Насіння та горішки: волоський, мигдаль, кеш’ю, фісташки, кокосова стружка, а також насіння льону та гарбуза, які є джерелом жирних кислот Омега-3 (важлива для мозку) і магнію, який відповідає за нервову провідність. Також цей мінерал цінний як профілактика головного болю і проблем зі сном.
  4. Зелень: шпинат, салатні листя, базилік. У цих продуктах міститься величезна кількість антиоксидантів, які дуже важливі для мозку і фактично сповільнюють його старіння.
  5. Йогурт та кисломолочна продукція. Несолодкий йогурт справді сприяє зміцненню нервової системи та підвищує настрій. Якщо додати йогурт до раціону, то він здатен знизити ризик появи депресії, оскільки має у високій концентрації фосфор, магній, залізо, кальцій і вітамін В12. До того ж ці мікроелементи беруть участь у побудові клітин головного мозку.
  6. Ягоди: чорниця, ожина, малина, полуниця, смородина, вишня. Ці фрукти, завдяки своїм яскравим пігментам містять величезну кількість антиоксидантів та вітамінів.
  7. Твердий сир вважається одним із кращих продуктів від безсоння. Адже в його складі є важливі амінокислоти та вітаміни групи В.
  8. Печінка яловича. Хімічний склад цього продукту містить низку корисних вітамінів, а саме: В1, В2, В3, В4, В5, B6, В7, В12, залізо та інші вітаміни, які роблять надзвичайно позитивний вплив на нервову систему та особливо на розумову роботу.
  9. Цільнозернові: пшениця, кіноа, вівсянка, хліб. Продукти, які містять зернові з оболонкою мають позитивний вплив на нервову систему. Оскільки в оболонці міститься низка поживних та корисних речовин для мозку, а особливо багато магнію.
  10. Чорний шоколад і натуральний какао-порошок без цукру. Науково доведено, що темний шоколад позитивно впливає на зниження кортизолу в крові та підвищує гормон радості – дофамін та серотонін. Також чорний шоколад багатий на антиоксиданти і магній.
  11. Мінеральна вода збагачена корисними мінералами, які позитивно впливають на нервову систему.
  12. Овочі: авокадо, оливки, брокколі, спаржа, буряк. Різноманітні варені овочі багаті на антиоксиданти. А багаті на склад корисних мікроелементів авокадо та оливки, які містять природні антиоксиданти та вітаміни групи B – позитивно впливають на зниження рівня стресу.
  13. Сухофрукти. Ці продукти є неймовірним джерелом вітамінів та мікроелементів для підтримки роботи нервової системи. Найбільше в них калію та магнію, і натуральні цукри, які добре впливають на розумову роботу. Звісно, через високий вміст цукру варто споживати сухофрукти помірно: близько 30 г на день.
  14. Гранатові, виноградні та ягідні смузі, а також різноманітні смузі із зеленню. Все це стане чудовим джерелом антиоксидантів і біофлавоноїдів.
  15. Спеції та трави також є природним антиоксидантом та допомагають підвищити настрій та позбутися стресу. До всього ж – вдалі спеції прикрасять і нададуть нові ноти смаку звичним стравам.

Продукти корисні для нервової системи: що з них приготувати?

Як смачно поєднати між собою корисні продукти, щоб за один прийом їжі підтримати нервову систему? Ось 5 варіантів на тему смачної та корисної для нервів страви:

  • канапка із лососем (або слабосолоним оселедцем) та цільнозерновим хлібом, руколою і авокадо (організм отримає магній, омега-3 і багато антиоксидантів);
  • запечена скумбрія із часником та паприкою з салатом з запеченого буряка із лляною олією, чорносливом і горіхами (в такій страві багато омега-3 і фітонутрієнтів для мозку);
  • вітамінний перекус без випікання – десерт, який містить вівсянку, кокосову стружку, какао, солодкий фрукт і льон, тобто, буквально всі корисні складники для нервової системи одразу! (магній, вітаміни групи В, омега-3, антиоксиданти і натуральні цукри)
  • несолодкий йогурт із яскравими ягодами – це просто, смачно та швидко. Можна додати ще вівсяні висівки, тоді страва збагатиться ще й магнієм.
  • грильяжні батончики за 5 хвилин: з підсмаженої гречки (вона стає у вигляді поп-корну), чорного шоколаду і соняшникового насіння — відмінне джерело магнію і вітаміну В6.
З архіву або читайте також:

Рослинне молоко: користь чи маркетинг?

9.7.2023 Таблиця Калорійності Різне, Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті