Додаток Таблиці Калорійності Знайти

В чому користь пива для організму?

Чи має пиво позитивний вплив на здоров’я? Чи можна пити його щодня? Яка кількість є безпечною? Що буде, якщо зловживати пивом? Всі види пива впливають на організм однаково чи ні? Про все це нижче.

Пиво: користь і шкода

Пиво — це освіжаючий пінистий напій, отриманий шляхом бродіння ячмінного солоду та хмелю. Воно доволі калорійне — містить від 30 до 66 калорій на 100 мл напою залежно від сорту та виробника. Найчастіше порція складає 330–500 мл, відповідно у ній міститься в середньому від 110 до 330 ккал.

Пиво зазвичай є алкогольним напоєм з міцністю 3–6% об. Жирів і волокон у ньому немає, але є невелика кількість білків і вуглеводів. Пиво також містить чимало вітамінів і мікроелементів. Стандартний напій обсягом 330 мл має такий % добової потреби:

  • вітаміну В3 — 8,3%;
  • вітамінів В2 і В4 — по 6,5%;
  • магнію та фолієвої кислоти — по 4,6%;
  • фосфору та селену — по 3,7%;
  • вітаміну B12 та В5 — по 2,8%.

У світлих сортах кількість вітамінів В4, В5, магнію, фосфору та селену трохи менша. Чи може принести пиво користь? Дослідження свідчать, що за умови помірного вживання — так. Позитивний вплив пива на організм:

  1. Зменшує запальні процеси завдяки наявності антиоксидантів. У темних сортах їхня кількість дещо вища, ніж у світлих. Антиоксиданти допомагають знизити ризик появи багатьох хронічних захворювань, зокрема атеросклерозу та деяких видів раку.
  2. Підвищує рівень хорошого холестерину у крові та знижує вірогідність виникнення серцевих захворювань.
  3. Вітамін В4 регулює рівень цукру та суттєво зменшує ризик розвитку діабету. Чим менше цукру міститься в напої, тим сильніше проявляється цей ефект.
  4. Допомагає поліпшити стан кісток через наявність у ньому магнію та фосфору.

Всі ці переваги для здоров’я можливі лише, якщо дотримуватися рекомендованої дози. Вважається, що нормою є вживання 1-2 порцій пива на день. Порція становить 330–350 мл. Є рекомендації, які радять жінкам обмежитися однією порцією, а чоловікам — двома. Ухвалюючи рішення, скільки пива можна випити, варто зважати також на вагу людини та наявні у неї проблеми зі здоров’ям. Адже шкода пива у випадку вживання надмірної кількості значно перевищує потенційну користь.

Шкода, якої може завдати пиво

Люди, які вживають пиво понад рекомендовану дозу, піддають своє здоров’я численним ризикам, до яких належать:

  1. Виникнення алкогольної залежності, яка також негативно впливає на соціальні зв’язки та здатність до самореалізації.
  2. Зростання ймовірності ранньої смерті.
  3. Захворювання печінки, наприклад, цирозу.
  4. Схильність до розвитку депресивних станів.
  5. Підвищення шансів появи онкологічних захворювань, зокрема раку горла та ротової порожнини.
  6. Підвищення артеріального тиску.
  7. Серцево-судинні захворювання — інсульт, ішемічна хвороба серця тощо.
  8. Болі в суглобах і ламкість кісток, яка може стати причиною частих переломів.
  9. Збільшення ваги тіла.

Негативний вплив пива на організм пов’язаний з тим, що воно містить алкоголь. Як уникнути шкоди пива на організм, не відмовляючи собі у келиху улюбленого напою? Можна споживати безалкогольне пиво. Його виготовляють так само як і традиційний напій, додаючи ще один процес наприкінці — вилучення спирту шляхом вакуумної дистиляції чи зворотного осмосу. Обидва варіанти майже повністю зберігають наявні корисні речовини, проте смак і аромат кращі при застосуванні методу зворотного осмосу.

Безалкогольне пиво може стати гарною альтернативою для поціновувачів напою, які не хочуть вдовольнятися лише 1-2 келихами на день. Завдяки тому, що воно містить майже вдвічі менше калорій — 16–36 ккал на 100 мл залежно від виробника — можна збільшити денну норму до 2–4 порцій. Цей варіант дає змогу насолоджуватися улюбленим смаком, зберегти наявні ритуали та уникнути серйозних проблем зі здоров’ям.

Пиво корисне чи шкідливе під час схуднення?

Стандартне пиво містить у 100 мл 42 калорії, відповідно пляшка об’ємом 330 мл має 139 ккал, а 0,5 л — 210 ккал. Це доволі багато як на напій, який випивають за раз. З іншого боку, пиво допомагає насититися й позбутися відчуття голоду. Тому, якщо вдається дотримуватися потрібної норми калорій протягом дня, час від часу можна додавати його до раціону. Не перетнути межу буде легше з безалкогольним пивом.

Насправді якщо випити просто напій, то калорій організм отримає не так і багато. А от якщо до напою додати снеки (а зазвичай так і є, часто пиво п’ють із солоними закусками), то в цьому разі можна спожити навіть 500-1000 зайвих калорій! Зокрема, варто обмежити або виключити такі класичні додатки до пива, як: 

  • цибулеві кільця або морепродукти, смажені в клярі або фритюрі;
  • солоний арахіс та інші солоні горіхи;
  • копчені сири та ковбаси;
  • чипси, сухарики та подібні снеки. 
З архіву або читайте також:

Що таке каперси та які у них корисні властивості?

3.11.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті