Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Все про обліпиху: користь і шкода золотистої ягоди

Більшість людей вживають обліпиху доволі рідко. Насправді ж, це одна з найкорисніших ягід, яку навіть варто заморожувати та споживати протягом всього року. Чим корисна ця ягода і як споживати обліпиху, щоб засвоїлось якомога більше вітамінів з неї?

Обліпиха: користь і шкода

Як і будь-який продукт, обліпиха має свої плюси та мінуси. Ключові корисні властивості обліпихи такі:

  1. Містить понад 25 вітамінів та мінералів, тож має корисні властивості практично для всіх систем та органів.
  2. Достатньо з’їсти 50 г ягід, щоб отримати 100% денної потреби у вітаміні С. На відміну від таблеток, вітамін С з ягід засвоюється практично повністю завдяки вмісту біофлавоноїдів.
  3. Ця ягода сприяє здоров’ю серця та судин. Вітамін С, антиоксиданти та біофлавоноїд кверцетин позитивно впливають на еластичність та міцність судин, а також є профілактикою серцево-судинних хвороб і появи гіпертонії (високого артеріального тиску та наслідків для здоров’я від гіпертонії).
  4. Одна з найцінніших “суперсил”, яку мають ягоди обліпихи – користь для шкіри. В першу чергу завдяки вмісту вітамінів А, Е та бета-каротину. Вони впливають на красу шкіри та загоєння запальних елементів, якщо вони є. Крім цього, вітаміни А та Е – це потужні антиоксиданти, які захищають шкіру від негативного впливу сонячного проміння. Ряд вітамінів та біофлавоноїдів в обліписі позитивно впливають на вироблення організмом колагену та еластану. Саме ці 2 складники – ключові елементи, які забезпечують пружність шкіри та відсутність зморшок. Вітамін С з обліпихи також корисний для шкіри. Він є профілактикою появи пігментних плям і судинної сіточки на шкірі.
  5. Обліпиха позитивно впливає на відтік жовчі, стає хорошою профілактикою застою жовчі та утворенню каміння в жовчному міхурі.
  6. Ще одне, чим корисна обліпиха – антибактеріальна дія та профілактика інфекцій. Ягоди містять корисні речовини, які боряться з хвороботворними бактеріями, а селен та вітамін С у складі позитивно впливають на імунну систему.
  7. Обліпиха має гепатопротекторну дію: захищають печінку, позитивно впливають на відновлення її клітин та детоксикаційну функцію (очищення організму від шкідливих речовин, токсинів, залишків ліків тощо).
  8. Ягоди допомагають нормалізувати рівень цукру в крові, позитивно впливають на секрецію та чутливість до інсуліну.
  9. Обліпиха добре впливає на відновлення тканин органів дихання. Особливо корисно споживати ці ягоди під час відновлення після бронхітів, пневмоній , а також курцям.

Що стосується того, чи має обліпиха властивості, які шкодять організму, то всі вони стосуються періоду загострення хвороб. Зокрема, не можна вживати ці ягоди при наявності каміння в сечовому міхурі, нирках та жовчному міхурі. Через жовчогінну дію та підвищення кислотності ягоди можуть посприяти руху каміння, що призведе до болю та погіршення роботи вищезгаданих органів.

Не рекомендується також вживати при виразці шлунку,  пошкодженнях слизових шлунку та кишківника, холециститі та панкреатиті (запальні процеси в жовчному міхурі та підшлунковій залозі відповідно). Після усунення загострення можна вживати ягоди. Також не варто їсти обліпиху дітям до 12 років, а вагітним – в дуже невеликих порціях та з обережністю.

Обліпиха: корисні властивості під час схуднення

Обліпиха має 3 властивості, які знадобляться під час схуднення:

  • містить мало цукрів і регулює рівень цукру в крові та виділення інсуліну, ці властивості допомагають контролювати апетит та сповільнити набір жирової маси;
  • позитивний вплив на еластичність шкіри, що є важливою профілактикою від обвисання шкіри під час зменшення ваги;
  • позитивно впливає на травлення, роботу кишківника, жовчного, жировий обмін – все це сприяє хорошому результату у зниженні ваги.

Як вживати обліпиху: смачні рецепти

Оптимальний варіант – вживати обліпиху без термічної обробки. Тобто, розім’яти декілька столових ложок ягід, залити холодною або гарячою водою, накрити кришкою і дати настоятись 30-60 хв. Якщо ж варити обліпиху (для компотів чи варення), то частина корисних елементів втратиться через високі температури, тож ягоди будуть вже менш корисні.

Є ще декілька смачних варіантів, що можна приготувати з обліпихи:

  1. Розім’яти ягоди, додати трохи цукру, меду чи підсолоджувача (можна також яблуко). Залити ягоди водою у пропорції 1 частина води на 3 частини ягід. Додати пектин або агар-агар або крохмаль. Проварити цю суміш 2-3 хвилини та дати охолонути. Таким чином, суміш за густиною буде максимально нагадувати варення, але при цьому буде відсутня тривала термічна обробка. Таке варення можна використовувати як соус до твердого сиру чи птиці, намазувати на хлібці, додавати до йогурту, кисломолочного сиру чи каші.
  2. Покласти в склянку ягоди обліпихи, додати скибку апельсину, декілька листочків м’яти, корицю, кардамон та свіжий або мелений імбир. Пом’яти цю суміш ложкою кілька хвилин. Залити гарячою водою, накрити кришкою і лишити на пів години настоюватись. За бажанням можна додати в напій мед.
  3. Подрібнити в чаші блендеру обліпиху, волоські горіхи, апельсин та курагу (всі інгредієнти порівну). Завдяки куразі й апельсину десерт буде солодкий. Чудово підійде просто як десерт до чаю (кілька чайних ложок) або як доповнення до каші чи кисломолочних продуктів. Таку суміш можна зберігати декілька днів у закритій скляній банці в холодильнику.
З архіву або читайте також:

Як менше їсти: що робити щоб зменшити порцію їжі?

26.1.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті