Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисний ананас для організму?

Ананас — екзотичний фрукт, який давно став одним з улюблених в Україні та інших країнах Європи. Як він впливає на організм? Чи має протипоказання? Чому варто їсти його під час схуднення? Які страви можна з ним приготувати? Про все це нижче.

Ананас: користь і шкода

В європейських країнах цей фрукт став загальнодоступним лише 150–100 років тому. Зараз у світі щорічно виробляють майже 25 млн тонн цих плодів. Популярним він став через свій приємний смак. Але додати його в меню варто ще й тому, що ананас містить багато корисних речовин. Хоча супліддя свіжого ананаса на 86% складається з води, у 100 г порції є така частка добової потреби:

  • марганцю — 66%;
  • вітаміну С — 53%;
  • міді — 12%;
  • вітамінів В6 та В1 — по 6,5%;
  • фолієвої кислоти та вітаміну В5 — по 4%;
  • магнію та ніацину — по 3%.

Які вітаміни в ананасі присутні, крім вищезгаданих? У незначних кількостях є вітаміни А, В2 та К, а ще мікро- та макроелементи — калій, залізо, фосфор, цинк, кальцій.

Лише 150 г ананаса на день забезпечує повну потребу у марганці. Цей мікроелемент бере активну участь у багатьох важливих процесах організму. Він потрібен для обміну речовин, синтезу кісткової та хрящової тканин, згортання крові та гемостазу. Марганець добре впливає на репродуктивне здоров’я та імунітет, підвищує активність антиоксидантів. Він також потрібен для нормального загоєння ран, бо впливає на фермент, який необхідний для вироблення колагену.

Вітамін С, якого багато в ананасі, зміцнює судини, сприяє загоєнню ран і виробленню лейкоцитів. Він допомагає підтримувати в здоровому стані волосся та ясна, покращує засвоєння заліза й чинить потужну антиоксидантну дію на організм у цілому.

Користь ананаса не обмежується цими двома елементами. Його варто їсти ще й тому, що він:

  1. Добре впливає на травлення. Ферменти бромелайн розщеплюють білки на амінокислоти та малі пептиди, які легше засвоюються. Через це страви з м’яса та птиці варто доповнювати ананасом. Це особливо важливо для людей, у яких підшлункова залоза виробляє недостатню кількість травних ферментів. Клітковина, яка є у м’якоті, теж позитивно впливає на травлення.
  2. Містить сильні антиоксиданти — флавоноїди, фенольні сполуки та вітамін С. Дія цих речовин допомагає запобігти багатьом захворюванням, зокрема хворобам судин, деяким видам раку та хворобам серця.
  3. Підвищує імунітет завдяки ферментам бромелайн і ряду вітамінів. Бромелайн збільшує стійкість до вірусних і бактеріальних інфекцій, сприяє виробленню лейкоцитів, які борються з хворобами.
  4. Може зменшити симптоми артриту. Основним симптомом цього захворювання є запалення суглоба, а ананас має протизапальні властивості. Бромелайн допоможе з профілактикою запалення суглобів і деградації хрящової тканини.
  5. Допомагає відновитися після значних фізичних навантажень і операцій. Цей плід поповнює запаси вуглеводів, зменшує набряки та запалення. Це сприяє відновленню м’язової тканини після тренувань. Синці, біль та набряки після хірургічних втручань, зокрема стоматологічних, теж дещо зменшуються завдяки споживанню цього фрукта.

Чим корисний ананас при регулярному вживанні, крім вищезгаданого? Наявні у ньому вітаміни В6 та В1 (тіамін) залучені в метаболізм білків, жирів, вуглеводів та запобігають дегенерації сітківки ока, точніше — макулі. Макула відповідає за здатність бачити предмети прямо перед собою. Вітамін В6 також допомагає підтримувати в нормальному стані нервову систему, м’язи, шкіру та бере участь у виробленні гормонів. Тіамін важливий для роботи серця, нервової системи, еритроцитів, поперечно-посмугованої та гладенької мускулатури.

Фолієва кислота критично важлива для формування нервової системи людини в утробі. Вона бере участь у синтезі ДНК і нуклеїнових кислот, а ще потрібна для життєдіяльності еритроцитів. Пантотенова кислота залучена в метаболізмі інших вітамінів, утворенні статевих і стресових гормонів, обміні холестерину.

Чи може ананас нашкодити? Він рідко викликає алергічні реакції, але у деяких людей вони можуть виникнути. В такому разі слід виключити вживання ананаса та страв з його екстрактами. Не варто занадто захоплюватися ним людям, які приймають препарати для розрідження крові, бо ферменти бромелайн посилюють їхню дію. Ще одна причина обмежувати кількість цього фрукта — кислоти в його складі, які негативно впливають на зубну емаль. Якщо полоскати рот водою після його вживання, можна зменшити вплив кислот на емаль. Особливо важливо це для людей з чутливими зубами.

Хворим на цукровий діабет ананас можна їсти лише в невеликій кількості, бо 100 г продукту містить понад 10 г цукру. Через високий вміст вуглеводів вживати цей плід краще не натщесерце, а після іншої їжі, багатої на білки та клітковину, або разом з нею. З цієї ж причини навіть повністю здоровим людям бажано не перевищувати порцію у 200–250 г на день.

Виключити ананас з раціону варто тим, хто має захворювання шлунково-кишкового тракту в гострій стадії (виразка, коліт, гастрит тощо). Виключити цей фрукт варто до повного одужання. Варто обмежити або виключити ананас і при жовчнокам’яній хворобі, адже м’якоть фрукта має помірну жовчогінну дію.

Користь ананаса під час схуднення

Ананас містить лише 58 калорій у 100 г. Та основна причина додати його до меню під час схуднення — дія його ферментів бромелайн. Вони добре розщеплюють білки, прискорюють травлення та розріджують кров. Мідь, вітаміни В1 і В6 також нормалізують метаболізм. Завдяки цьому обмінні процеси в організмі відбуваються швидше й сприяють втраті зайвої ваги. Марганець і вітамін С залучені у синтезі колагену, тож при поступовому схудненні шкіра буде встигати адаптуватися до нових об’ємів тіла.

Ананас містить обидва типи клітковини — розчинну та нерозчинну. Перша добре перетравлюється навіть при деяких проблемах зі шлунком, знижує засвоєння жиру організмом і допомагає нормалізувати рівень глюкози та холестерину. Нерозчинні волокна покращують мікрофлору кишківника та його моторні функції. 200 г свіжого ананаса забезпечить 15% добової потреби у клітковині у жінок і 10% — у чоловіків. Варто зазначити, що у консервованих фруктах кількість волокон трохи нижча, а в ананасовому соку вони майже відсутні.

До консервованого ананаса та соку зазвичай додають цукор, тому при схудненні краще їсти свіжі фрукти. Їх продають у магазинах протягом всього року, тож доповнити ними свій раціон буде просто.

Смачні страви з ананасом: поради та рецепти

Як вибрати ананас, щоб на повну насолодитися його смаком? Стиглий плід доволі важкий та має відчутний солодкий запах. Однак аромат не повинен бути кислим чи гірким, бо це може бути ознакою того, що фрукт перестиглий. Листя у плода має бути свіжим і яскраво-зеленим, а луска — світло-коричневою з жовтими вкрапленнями. Стиглий плід буде пружним і трохи піддатливим під час стискання, нестиглий — повністю твердим, а перезрілий — надто м’яким.

Ананас відмінно поєднується з м’ясом, птицею, морепродуктами, овочами та сирами. Він додає стравам соковитості та особливого смаку. Кілька перевірених рецептів допоможуть урізноманітнити меню:

  1. Куряче філе з ананасами — класичне поєднання ніжного курячого м’яса та ананаса, доповнене солодким перцем і шпинатом.
  2. Салат з кальмаром і ананасами — цей рецепт має яскравий вигляд і оригінальний смак. Його можна приготувати за 10–15 хвилин.
  3. Салат з індичкою й ананасами — низькокалорійна страва з високим вмістом білка. Замість індички можна використати курку.
  4. Салат з кальмаром, пекінською капустою та ананасом — одна порція містить 14 г ненасичених жирів і 25 г білків.

В усіх рецептах зазвичай можна замінити консервований ананас на свіжий — так у готових стравах буде менше цукру й більше білків і харчових волокон. Ананасовий сік краще використовувати свіжовичавлений, а не магазинний. Оскільки цей фрукт містить 86% води, додавати його в салати варто незадовго до подачі на стіл. Адже нарізані кубики за якийсь час почнуть пускати сік.

З архіву або читайте також:

Чорний рис: користь та шкода для організму

8.11.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті