Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Як готувати бринзу вдома?

Бринза – м’який сир білого кольору, розсипчастий і, зазвичай, насичено солоного смаку. Виготовляється бринза з козячого молока, коров’ячого чи овечого. Також буває бринза з травами або спеціями. Як її зробити та що приготувати з бринзи?

Сир бринза: користь

Бринза – корисний продукт, адже в ньому високий вміст кальцію та вітаміну В12. Кальцій корисний для кісток, зубів і серцево-судинної системи. А В12 для розумової діяльності, пам’яті та як профілактика деяких видів анемій.

Скільки калорій в бринзі?

Це залежить від жирності продукту. Зазвичай, в цьому виді сиру близько 180 ккал (якщо жирність 12 г на 100 г). Якщо готується сир бринза в домашніх умовах і з домашнього жирного коров’ячого або овечого молока, то калорійність сиру може бути навіть ближче до 300 ккал (жирність 26 г).

Чим відрізняється бринза від фети?

Ці два види сирів трохи схожі візуально, проте вони мають суттєві відмінності. Основна різниця – консистенція. Бринза більш розсипчаста, подібна до кисломолочного сиру. Якщо вона добре спресована, то навіть нарізається на шматочки, як твердий сир, але все одно розсипається.

Фета в свою чергу має більш м’яку, кремову консистенцію. Також часто фета більш жирна, ніж бринза (а, отже, і калорійніша).

Бринза: спосіб приготування

Є два методи приготування цього сиру. Перший – із використанням сичужного ферменту (в домашніх умовах це трохи складно). Другий варіант – із підкисленням молока оцтом або лимонним соком.

Другий метод є доступнішим, якщо готується бринза в домашніх умовах. Як відбувається весь процес і які продукти необхідні для цього способу приготування?

Для приготування потрібно: 3 літри молока (сирого, без термообробки), 3 столові ложки оцту або лимонного соку, 1 столова ложка солі. З цієї кількості інгредієнтів вийде приблизно 400 г бринзи.

Молоко поставити закипати. Як тільки воно починає закипати – додати оцет та сіль. Після цього зменшити вогонь і кип’ятити 2 хвилини. Весь цей час молоко розшаровується на сир і сироватку. Після завершення 2 хвилин слід процідити молоко крізь друшляк, застелений двома шарами марлі.

В друшляку залишиться сир. Його потрібно добре відтиснути, а краї марлі зав’язати. Після цього сир в марлі і на друшляку ставиться під гніт (це якийсь важкий предмет, наприклад, каструля або банка з водою). Все, через годину або декілька бринза вже готова до вживання. За бажанням її можна зберігати в скляній ємності в сухому вигляді або в розсолі (для цього береться та сироватка, яка проціджувалась, і сіль за смаком).

Бринза: рецепт оригінального варіанту сиру

Є ще одна варіація приготування цього сиру. Метод приготування дуже подібний, проте, інгредієнти такі: 2 літри молока, 0.3 л кислого молока, 200 г сметани, 5 яєць і 1-2 столові ложки солі.

Ставиться закипати молоко. В цей час міксером змішується кисле молоко, сметана і яйця. В момент закипання додається сіль, а далі яєчно-сметанна маса. Кип’ятіння слід проводити 5 хвилин. Решта процесу так само, як описано вище (проціджується і ставиться під гніт). Цей варіант сиру буде мати приємну кислинку і вершковий аромат.

За бажанням, в бринзу можна додавати цікаві доповнення під час приготування. Наприклад, смакуватиме, якщо додати в неї свіжий подрібнений базилік, петрушку, прованські трави, лимонну цедру.

Бринза: страви, в які можна додати

Крім класичних варіантів (на бутерброди, в овочеві салати, в банош тощо), бринза буде цікаво поєднуватись в таких комбінаціях:

  • у салаті з в’яленими томатами, чорносливом, салатним листям, гарбузовим насінням, лимонним соком та оливковою олією;
  • у салаті з вареною зеленою сочевицею, руколою, світлим виноградом (без кісточок), оливковою олією;
  • у начинці в слойках з тіста філо (прісне тісто) разом з гарбузом, морквою, естрагоном (можна замінити на базилік або суміш прованських трав);
  • у салаті з пекінською капустою, вареними кальмарами, зеленою цибулею, лимонним соком і оливковою олією.
З архіву або читайте також:

Що таке каперси та які у них корисні властивості?

8.12.2020 Таблиця Калорійності Корисні поради, Рецепти корисних страв

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті
Чим обідати в спеку? 10 літніх рецептів Чим обідати в спеку? 10 літніх рецептів

В спекотну погоду їсти не особливо хочеться, правда? Тим паче готувати щось, адже від готування в квартирі стає ще більш спекотно. А потім ввечері повертаєтесь додому, спека вже спала, голод прокидається і хочеться їсти все, що на очі трапиться. Бувало таке? Саме тому не варто пропускати обід. Але на спекотний час краще вибирати літні рецепти: прохолодні, швидкі, які не потребують готування на плиті.

Повна стаття 24.6.2021 0