Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Як варити нешліфований рис (бурий рис)?

Бурий рис дуже корисний, тому його все частіше обирають прихильники здорового харчування. Але як його правильно готувати, як зробити максимально смачним, з чим поєднувати в рецептах? Про все це нижче.

Чим відрізняється бурий рис від білого?

Ключове, чим відрізняється між собою звична для нас шліфована крупа (білий рис) і рис нешліфований — користь. Адже бурий рис містить оболонку зерна, яка дуже багата на вітаміни та мінерали. Зокрема, у 100 г нешліфованої крупи міститься:

  • від 30 до 39% денної потреби у вітамінах В1, В3, В5, В6 — все це разом чинить позитивний вплив на нервову систему, роботу мозку, сон, метаболізм;
  • багато магнію, фосфору, цинку, марганцю, селену — це приносить користь шкірі, серцево-судинній системі та імунітету.

Друга відмінність круп: швидкість приготування. Білий рис готується вдвічі-тричі швидше за бурий.

Третя суттєва відмінність: консистенція приготовленої крупи. Найчастіше, білий рис склеюється між собою через крохмаль, який виділяється зі шліфованого зерна під час варіння. Натомість бурий рис завжди буде розсипчастий без промивання.

Четверта відмінність: харчова цінність та калорійність. Калорійність бурого рису близько 345-370 ккал, в той час, як в білому близько 330-340 ккал. Але грає роль не кількість калорій, а склад. В бурому рисі більше повільних вуглеводів, білку та клітковини. Натомість в білому рисі переважають швидкі вуглеводи, менше білку та волокон.

Скільки варити нешліфований рис на плиті?

Пропорція рису, який не був попередньо розмочений, найчастіше складає 300 мл води на 100 г рису. Проте, при варінні може знадобитись трохи долити води, оскільки потреби у воді залежить і від величини вогню. Якщо рис попередньо був замочений, то кількість води береться з розрахунку 200-250 мл води на 100 г сухої крупи.

Для більшості сортів бурого рису час варіння на плиті складає близько 45 хвилин. Якщо попередньо рис промити від пилу та замочити у воді на ніч, то час варіння зменшиться до 30 хвилин. Краще готувати цей вид крупи на маленькому вогні. Після завершення часу приготування слід вимкнути вогонь, накрити рис кришкою і залишити на 10 хвилин.

Ще одна особливість бурого рису: він завжди лишається трохи твердуватим та розсипчастим. Його неможливо (та й не потрібно) розварювати до такого м’якого стану, як каша з білого рису.

Бурий рис: як варити в мультиварці?

В мультиварці на програмі “Рис” або “Каша” крупа готується від 30 до 45 хвилин залежно від того, чи була попередньо розмочена. Зазвичай, для такого способу приготування достатньо 200 мл води для 100 г рисової крупи.

Бажано під час приготування не відкривати кришку мультиварки та за можливості після завершення варіння лишити кришку закритою ще на 10 хв. Вже після цього можна посолити рис та заправити маслом або олією на свій смак.

Нешліфований рис: приготування на пару

В пароварці цей вид рису теж буде смачним, проте, готується значно довше. Навіть попередньо розмоченій крупі потрібно близько 1 години на приготування (інколи на 10 хв більше). Якщо ж рис не розмочений, то знадобиться не менше, ніж 1.5 години. Проте, є і суттєвий плюс такого методу: рис збереже більше вітамінів та корисних речовин. При готуванні рису в пароварці також не варто першу годину відкривати кришку.

Хороший лайфхак: щоб зекономити потужності пароварки можна разом з рисом (на інші “поверхи” пароварки) покласти овочі або інші продукти, які потребують тривалого часу приготування. Наприклад, буряки крупного розміру чи м’ясо (яловичина, свинина), порізане крупними шматочками.

Нешліфований рис: як готувати та з чим поєднувати? 10 ідей

Нижче наведені перевірені та дуже смачні поєднання;

  1. Крупа, зварена на курячому бульйоні з додаванням у готовий рис тушкованої курки, томатної пасти, злегка обсмажених цибулі та моркви.
  2. Бурий рис, зварений з додаванням білих грибів (можна сушених). Подавати можна зі сметанною підливою з білими грибами і/або печерицями.
  3. Неймовірний пісний плов на основі нешліфованого рису з додаванням нуту, овочів, родзинок, чорносливу та пряних спецій.
  4. Зварений на овочевому бульйоні рис із додаванням шматочків телятини, моркви та цибулі.
  5. Нешліфований рис, зварений на овочевому бульйоні, поданий з тушкованими морепродуктами у вершковому соусі.
  6. В готовий варений рис додати консервований тунець, помідори, мікс салатного листя, авокадо, за бажання ще солодкий перець і оливки (салат з рисом і тунцем заправити оливковою олією, лимонним соком та бальзамічним оцтом).
  7. Бурий рис варений з грушею і посипаний сиром дорблю.
  8. Рис, зварений із додаванням білого вина та мідій, помідорів чері без шкірки, запеченого перцю та часнику.
  9. Тефтелі з рисом і м’ясом телятини (з додаванням овочів, яйця і пармезану), тушковані в томатному соусі зі спеціями.
  10. Бурий рис із додаванням курки, перцю, моркви, грибів, соєвого соусу та кунжуту.
З архіву або читайте також:

ТОП 15 продуктів, корисних для нервової системи

21.3.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті