Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Як зробити дієтичний пісний майонез в домашніх умовах?

Майонез – ідеальний соус для багатьох салатів. Проте, магазинний майонез має не корисний склад з рядом ароматизаторів, Е-додатків, стабілізаторів, підсилювачів смаку і подібних добавок. Чи можна зробити класичний, дієтичний і пісний майонез в домашніх умовах?

Дієтичний майонез: рецепт

Класичний майонез має всього 5 складників: оливкова олія, жовтки, гірчиця, лимонний сік та сіль. Очевидно, що такий склад дуже калорійний за рахунок жирів і не завжди підходить тим, хто худне. Хоча загалом склад нормальний, тому його цілком можна споживати, просто контролювати кількість спожитого.

Чи є менш калорійні варіанти і як зробити дієтичний майонез? Є поєднання, які дуже нагадують по смаку цей соус. Наприклад, такі прості рецепти:

  1. Сметана 10-20% жирності 100 г, гірчиця французька зернова 15 г, сіль, 0.5 ч.л. лимонного соку (останній – не обов’язково). Все просто змішується в мисці. Такий дієтичний домашній майонез найбільш простий і смачний варіант, який дуже подібний на смак класичного майонезу, і при цьому значно менш жирний та калорійний. Якщо брати сметану 10% жирності, то калорійність цього соусу буде складати всього 115 ккал/100 г.
  2. Ще один варіант – змішати 100 г густого домашнього йогурту 1.5-3.2% жирності, 0.5 ч.л. гранульованого часнику, 5-10 г будь-якої гірчиці та сіль. Калорійність такого соусу буде ще менша – приблизно 50 ккал на 100 г.
  3. Можна змішати 100 г сметани, 2-3 варені (але при цьому майже рідкі) жовтки, 10 г гірчиці, лимонний сік та будь-яку зелень. Такий соусу буде мати приблизно 170 ккал на 100 г.

Слід зауважити, що всі ці альтернативи майонезів можна спокійно робити із запасом і зберігати в холодильнику в закритій банці близько 3 днів (без жовтків – 5-7 днів).

Пісний майонез: рецепт

Якщо мета не лише зменшення калорійності раціону, а ще й веганське або пісне харчування, тоді слід готувати варіанти без яєць, сметани, йогурту тощо. Як зробити пісний майонез вдома? Найпопулярнішими є декілька варіантів.

Варіант 1 – на основі води, в якій варились бобові (наприклад, нут). Для цього треба взяти 150 мл цієї води (вона має назву аквафаба), 350 мл оливкової олії, додати по чайній ложці цукру, лимонного соку та оцту, а також перець, сіль (приблизно пів чайної ложки). Як приготувати пісний майонез з цих інгредієнтів? Просто збити міксером до стану повітряної піни. Завдяки аквафабі маса набуває білого кольору і подібна на соус. За бажанням можна додати в нього часник чи гірчицю, щоб смак був більш виражений.

Варіант 2 – з горіхів кеш’ю. Волоські, арахіс або інші не підійдуть, бо треба горіхи з найбільш ніжно-кремовим смаком і найменш вираженим ароматом. Щоб зробити майонез пісний в домашніх умовах на основі горіхів знадобиться: 150 г необсмажених кеш’ю, 1-2 зубчики часнику, 1 столова ложка лимонного соку, приблизно пів ложечки солі, 1-2 столові ложки олії і 3-4 ложки води (останній компонент – щоб регулювати консистенцію).

Отже, що робити? Замочити на ніч горіхи. Зранку воду злити, додати всі інгредієнти і збити в блендері до максимально однорідного стану (збивати декілька хвилин, щоб соус був аж повітряний).

Варіант 3 – приготувати домашній пісний майонез на основі будь-якого нейтрального (без додатків та ароматизаторів) рослинного йогурту і зернової гірчиці. Йогурт можна як зробити самостійно (на основі домашнього горіхового молока і пробіотика чи закваски), так і купити. Найкраще для цього варіанту майонезу підійде йогурт з кеш’ю або соєвий, вони максимально нейтральні. Достатньо 100 г йогурту змішати з 10-15 г французької зернової гірчиці і сіллю.

До речі, третій варіант – єдина дієтична варіація соусу із всіх рецептів пісних майонезів, адже не містить так багато рослинних жирів. Калорійність такого соусу на 100 г буде складати близько 53 ккал (якщо брати соєвий йогурт) або 120-150 ккал, якщо майонез буде на основі йогурту кеш’ю.

З архіву або читайте також:

Харчування для набору маси: що їсти, щоб наростити м’язи?

24.2.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті