Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Які корисні властивості у ягід лохини?

Лохина – це крупні ягоди темно-синього кольору з білим нальотом. В Україні вони з’явились не так давно, проте вже стали популярними. Які вітаміни в ній містяться і чи має ця ягода протипоказання до вживання? Чи має лохина корисні властивості для схуднення і чи можна її піддавати термічній обробці? Відповіді на всі питання нижче.

Лохина: користь і шкода

Ці ягоди мають багато переваг, зокрема:

  1. Лохина має жовчогінні властивості, тож відмінно підходить для профілактики застою жовчі.
  2. У 100 г лохини міститься близько 25% денної потреби у вітаміні С.
  3. Корисні властивості лохини проявляються і для судин, в тому числі для капілярів. У великих судинах речовини, які містяться в шкірочці ягід, відновлюють внутрішні стінки (що є відмінною профілактикою серцево-судинних захворювань та появи так званих «холестеринових бляшок»). Що стосується дрібніших судин, біофлавоноїди з лохини допомагають зміцнити капіляри. Це саме ті маленькі судинки, які при пошкодженнях проявляються судинною сіточкою на шкірі (купероз).
  4. Ще одне, чим корисна ягода лохини – вплив на роботу кишківника. Клітковина з ягід сприяє розвитку корисної мікрофлори в кишківнику. А коректна робота жовчного міхура в поєднанні з клітковиною в сумі дає нормальне травлення і профілактику закрепів.
  5. Ягоди лохини корисні також для печінки. Вони мають протизапальну дію і виводять поганий холестерин, в сумі це позитивно впливає на роботу печінки, а також на її детоксикаційні властивості.
  6. Біофлавоноїди з чорниці позитивно впливають на когнітивні функції мозку, зокрема, на підтримку хорошої пам’яті.
  7. Від лохини користь буде і під час застудних хвороб. Речовини, які містяться в ягодах, мають легкі жарознижувальні і протизапальні властивості, а також вітамін С та біофлавоноїди, які потрібні для імунітету.

Що стосується шкоди, то є декілька проблем, при яких лохину вживати небажано. В першу чергу це стосується періоду загострень хвороб шлунково-кишкового тракту. Наприклад, стадії загострення виразки шлунку або подразненого кишківника.

Водночас користь та шкода лохини проявляється при проблемах з жовчним міхуром.  З однієї сторони, ягоди мають жовчогінну дію. Тож при регулярному вживанні в невеликій кількості сприяють відтоку жовчі, завдяки чому жовч не накопичується з надлишком в міхурі та не відбувається її застою. З іншої сторони, в стадії загострення жовчних хвороб (дискінезії жовчних проток, каміння в міхурі) ягоди категорично не варто додавати в раціон. Бо жовчогінна дія навпаки сприятиме спазмам жовчного міхура і руху каміння в ньому.

Ще один момент, коли має зважуватись користь і шкода лохини – період вагітності. З однієї сторони, ягоди можуть посприяти спаданню набряків і хорошому травленню (інколи ці моменти при вагітності можуть бути проблемними). Також ягоди стануть хорошим вітамінним додатком до раціону. З іншої сторони – вживати ці ягоди слід у невеликій кількості, щоб не спровокувати загострення хронічних хвороб травлення, якщо вони є у вагітної.

Лохина: чим корисна при схудненні?

Ця ягода низькокалорійна. В 100 г міститься всього 39 ккал. Крім цього, ще один бонус лохини – невисокий вміст цукру, всього 6.5 г на 100 г ягід. Відповідно, в помірній кількості цю ягоду можна споживати навіть тим, хто має діабет (звісно, після консультації з лікарем). Підійде вона і тим, хто працює над зниженням ваги.

Також корисні властивості лохини для схуднення проявляються завдяки клітковині та пектину. Ці два компоненти позитивно впливають на травлення, а воно в свою чергу важливе для зниження ваги.

Ще один бонус, чим корисна лохина – легкі сечогінні властивості. Тож при схильності до набряків варто включати цю ягоду в свій раціон, адже набряки не найкращим чином відображаються на вазі, об’ємах та самопочутті.

Як зберігати ягоди тривалий час?

Звісно, оптимальний варіант зберігання – заморожена лохина. Ягода лохини не втрачає користь після розморожування, якщо її не нагрівати (а дати розтанути при кімнатній температурі або в холодильнику).

Другий варіант зберігання – сушити в спеціальних сушарках. А потім зберігати в скляних банках з кришкою в темному місці. Такі ягоди можна споживати просто як сухофрукти (в чистому вигляді чи у форматі корисних цукерок) або заливати їх водою, щоб вони розмокли. Сушена лохина чудово смакує з кашами, йогуртам, кисломолочним (домашнім) сиром тощо.

Чи корисна лохина після термічної обробки?

Ягоди можна використовувати для соусів або додавати у випічку. Проте слід зауважити, при заливанні гарячою водою, готуванні джемів, варення з ягід, у випічці – корисні якості лохини втрачаються. Адже вітамін С і ще частина корисних речовин чутливі до високих температур.

Оригінальні рецепти з лохиною

Ягоди лохини чудово зберігаються, красиві та не обвітрюються. Тому лохина – ідеальний декор для тортів, тістечок, тарталеток. Також її можна додавати у смузі та навіть на солодкі бутерброди. Є і більш оригінальні варіанти застосування цих ягід, крім прикраси і смузі. Наприклад, в таких рецептах:

  • лохина у салаті зі свіжим бейбі-шпинатом, броколі, авокадо, сиром фета, насінням соняшника і оливковою олією;
  • у кисло-солодкому пряному соусі до страв з м’яса (в складі соусу: лохина, томатне пюре, сіль, трохи рослинної олії, чорний перець, кориця і гвоздика);
  • у салаті з лохиною, міксом салатного листя, руколи, козячого сиру, мигдалевих пластівців (або порубаних горіхів) і кунжуту, заправленого сумішшю олії, меду та зернової гірчиці.
З архіву або читайте також:

Сухофрукти: користь, шкода, рекомендації щодо вживання

11.8.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті