Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Які корисні властивості у ягід лохини?

Лохина – це крупні ягоди темно-синього кольору з білим нальотом. В Україні вони з’явились не так давно, проте вже стали популярними. Які вітаміни в ній містяться і чи має ця ягода протипоказання до вживання? Чи має лохина корисні властивості для схуднення і чи можна її піддавати термічній обробці? Відповіді на всі питання нижче.

Лохина: користь і шкода

Ці ягоди мають багато переваг, зокрема:

  1. Лохина має жовчогінні властивості, тож відмінно підходить для профілактики застою жовчі.
  2. У 100 г лохини міститься близько 25% денної потреби у вітаміні С.
  3. Корисні властивості лохини проявляються і для судин, в тому числі для капілярів. У великих судинах речовини, які містяться в шкірочці ягід, відновлюють внутрішні стінки (що є відмінною профілактикою серцево-судинних захворювань та появи так званих «холестеринових бляшок»). Що стосується дрібніших судин, біофлавоноїди з лохини допомагають зміцнити капіляри. Це саме ті маленькі судинки, які при пошкодженнях проявляються судинною сіточкою на шкірі (купероз).
  4. Ще одне, чим корисна ягода лохини – вплив на роботу кишківника. Клітковина з ягід сприяє розвитку корисної мікрофлори в кишківнику. А коректна робота жовчного міхура в поєднанні з клітковиною в сумі дає нормальне травлення і профілактику закрепів.
  5. Ягоди лохини корисні також для печінки. Вони мають протизапальну дію і виводять поганий холестерин, в сумі це позитивно впливає на роботу печінки, а також на її детоксикаційні властивості.
  6. Біофлавоноїди з чорниці позитивно впливають на когнітивні функції мозку, зокрема, на підтримку хорошої пам’яті.
  7. Від лохини користь буде і під час застудних хвороб. Речовини, які містяться в ягодах, мають легкі жарознижувальні і протизапальні властивості, а також вітамін С та біофлавоноїди, які потрібні для імунітету.

Що стосується шкоди, то є декілька проблем, при яких лохину вживати небажано. В першу чергу це стосується періоду загострень хвороб шлунково-кишкового тракту. Наприклад, стадії загострення виразки шлунку або подразненого кишківника.

Водночас користь та шкода лохини проявляється при проблемах з жовчним міхуром.  З однієї сторони, ягоди мають жовчогінну дію. Тож при регулярному вживанні в невеликій кількості сприяють відтоку жовчі, завдяки чому жовч не накопичується з надлишком в міхурі та не відбувається її застою. З іншої сторони, в стадії загострення жовчних хвороб (дискінезії жовчних проток, каміння в міхурі) ягоди категорично не варто додавати в раціон. Бо жовчогінна дія навпаки сприятиме спазмам жовчного міхура і руху каміння в ньому.

Ще один момент, коли має зважуватись користь і шкода лохини – період вагітності. З однієї сторони, ягоди можуть посприяти спаданню набряків і хорошому травленню (інколи ці моменти при вагітності можуть бути проблемними). Також ягоди стануть хорошим вітамінним додатком до раціону. З іншої сторони – вживати ці ягоди слід у невеликій кількості, щоб не спровокувати загострення хронічних хвороб травлення, якщо вони є у вагітної.

Лохина: чим корисна при схудненні?

Ця ягода низькокалорійна. В 100 г міститься всього 39 ккал. Крім цього, ще один бонус лохини – невисокий вміст цукру, всього 6.5 г на 100 г ягід. Відповідно, в помірній кількості цю ягоду можна споживати навіть тим, хто має діабет (звісно, після консультації з лікарем). Підійде вона і тим, хто працює над зниженням ваги.

Також корисні властивості лохини для схуднення проявляються завдяки клітковині та пектину. Ці два компоненти позитивно впливають на травлення, а воно в свою чергу важливе для зниження ваги.

Ще один бонус, чим корисна лохина – легкі сечогінні властивості. Тож при схильності до набряків варто включати цю ягоду в свій раціон, адже набряки не найкращим чином відображаються на вазі, об’ємах та самопочутті.

Як зберігати ягоди тривалий час?

Звісно, оптимальний варіант зберігання – заморожена лохина. Ягода лохини не втрачає користь після розморожування, якщо її не нагрівати (а дати розтанути при кімнатній температурі або в холодильнику).

Другий варіант зберігання – сушити в спеціальних сушарках. А потім зберігати в скляних банках з кришкою в темному місці. Такі ягоди можна споживати просто як сухофрукти (в чистому вигляді чи у форматі корисних цукерок) або заливати їх водою, щоб вони розмокли. Сушена лохина чудово смакує з кашами, йогуртам, кисломолочним (домашнім) сиром тощо.

Чи корисна лохина після термічної обробки?

Ягоди можна використовувати для соусів або додавати у випічку. Проте слід зауважити, при заливанні гарячою водою, готуванні джемів, варення з ягід, у випічці – корисні якості лохини втрачаються. Адже вітамін С і ще частина корисних речовин чутливі до високих температур.

Оригінальні рецепти з лохиною

Ягоди лохини чудово зберігаються, красиві та не обвітрюються. Тому лохина – ідеальний декор для тортів, тістечок, тарталеток. Також її можна додавати у смузі та навіть на солодкі бутерброди. Є і більш оригінальні варіанти застосування цих ягід, крім прикраси і смузі. Наприклад, в таких рецептах:

  • лохина у салаті зі свіжим бейбі-шпинатом, броколі, авокадо, сиром фета, насінням соняшника і оливковою олією;
  • у кисло-солодкому пряному соусі до страв з м’яса (в складі соусу: лохина, томатне пюре, сіль, трохи рослинної олії, чорний перець, кориця і гвоздика);
  • у салаті з лохиною, міксом салатного листя, руколи, козячого сиру, мигдалевих пластівців (або порубаних горіхів) і кунжуту, заправленого сумішшю олії, меду та зернової гірчиці.
З архіву або читайте також:

Авокадо: як їсти, готувати і подавати авокадо?

11.8.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті
Що корисно їсти на сніданок? Що корисно їсти на сніданок?

Якими продуктами найкраще починати день? Скільки калорій має бути у сніданку? Чи можна пити каву зранку? Що можна їсти на сніданок, якщо зранку є пробіжка або інший спорт? Нижче розписали відповіді на всі питання та готові ідеї сніданків.

Повна стаття 7.12.2021 0

Чим корисні мідії? Чим корисні мідії?

Смачні, корисні та дієтичні мідії – це чудове доповнення до здорового раціону. Які вітаміни містяться в мідіях? Скільки в них калорій? Чи мають ці морепродукти протипоказання до споживання? Як і з чим готувати мідії? Про все це нижче.

Повна стаття 19.11.2021 0

Насіння амаранту: користь і шкода Насіння амаранту: користь і шкода

Амарант (українська назва щириця звичайна) – це вид злаків, який містить дуже цінний для організму склад. Які вітаміни містяться в амаранті? Як готувати цю крупу і з чим їсти? Чи має амарант протипоказання, а кому навпаки дуже рекомендовано включити цю крупу в раціон?

Повна стаття 19.11.2021 0