Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Часник: користь, шкода, лікувальні властивості

Часник сприймається як засіб від застуди та хвороб. Чи дійсно він має такі властивості? Чим часник корисний і шкідливий? Кому його протипоказано вживати? Про все це нижче.

Часник: користь і шкода

Ця гостра рослина традиційна для української кухні. В їжу вживаються всі варіації часнику: зовсім молоді головки, зрілий часник (у вигляді очищених зубців), а також молоді зелені пагони та стебла.

5 причин додати часник у свій раціон:

  1. Потужні противірусні й антибактеріальні властивості. Звісно, лікувальні властивості часнику науково не доведено в тому вигляді, що він саме лікує хвороби. Але в ньому є речовини, фітонциди, які мають вище описані властивості та науково доведені. Тому часник — це хороший варіант профілактики застуд і ГРВІ, а також профілактика хвороб, які активізуються, коли імунітет ослаблений (в першу чергу це стосується хронічних захворювань травної, сечовидільної системи та хвороб дихальних шляхів).
  2. Ще одна перевага, яку має часник — корисні властивості для кишківника. Він пригнічує процеси бродіння, а це позитивно впливає на профілактику здуття і на оздоровлення мікрофлори кишківника. Від цього органу залежить 80% імунітету організму, а користь для мікрофлори та водночас пригнічення хвороботворних бактерій з допомогою фітонцидів  — це дуже сильна підтримка для імунної системи.
  3. Дієтологи та гастроентерологи відзначають користь часнику для жовчного міхура. Він має жовчогінні властивості, завдяки чому сприяє перетравленню жирної їжі та є профілактикою застою жовчі (яка небезпечна, адже може призводити до утворення каміння, запальних процесів у міхурі та недостатнього засвоєння жиророзчинних вітамінів).
  4. Позитивні властивості часнику відзначаються для зубів та ясен. Регулярне вживання часнику в їжу знижує імовірність появи карієсу та хвороб ясен. Адже майже всі вони викликані бактеріями, а часник має потужну антибактеріальну дію.
  5. Містить рослинні речовини-антиоксиданти, які захищають організм від вільних радикалів. Антиоксиданти потрібні для захисту від негативного впливу на людину ультрафіолету, стресу, негативних складових їжі та шкідливих речовин в повітрі (наприклад, від таких як продукти горіння). Антиоксиданти також володіють антимутагенною дією, що є профілактикою утворення пухлин (особливо для органів травної системи та передміхурової залози).
  6. У 100 г часнику міститься 80% денної потреби у вітаміні В6 і марганці. Ці 2 складники дуже важливі для нервової системи та роботи мозку. Інші вітаміни групи В містяться у часнику в кількості 5-12% від денної потреби, вітамін С понад 35% від добової норми, а фосфор і кальцій – близько 20%. Звісно, вкрай важко з’їсти 100 г часнику, проте, навіть декілька зубчиків на день забезпечать вітамінний бонус для організму (1 зубчик в середньому важить 3-4 г).
  7. Особливо варто відзначити антиоксидантні властивості, які має зелений часник. Користь від нього вища, адже у зелених пагонах міститься хлорофіл — природний антиоксидант, який має вплив на доставку кисню до всіх клітин організму, в тому числі позитивно впливають на розумові процеси.
  8. Завдяки жовчогінним властивостям і позитивному впливу на кишківник (якщо він здоровий) часник позитивно впливає на процеси травлення та очищення організму, а це своєю чергою — на процеси схуднення.
  9. Може трохи знижувати артеріальний тиск.

Що стосується шкідливих властивостей, то в першу чергу це стосується людей з чутливою травною системою або хворобами (через гострий смак і подразнюючу дію, яку має часник). Протипоказання до його споживання:

  • гастрит, панкреатит і ерозії органів травної системи в стадії загострення;
  • виразка шлунку, кишківника або дванадцятипалої кишки;
  • ентероколіт кишківника (запальні процеси), особливо гострий;
  • хвороба Крона;
  • тимчасові розлади травлення або хвороби (діарея, геморой);
  • жовчокам’яна хвороба до повного усунення каменів (жовчогінні властивості часнику можуть спричинити рух каменів і застрягання їх у жовчних протоках, що є дуже небезпечним процесом);
  • гіпотонія;
  • загострення хвороб сечовидільної системи (цистит, хвороби нирок).

Мають бути враховані користь і шкода часнику, індивідуальні особливості (чи немає після нього неприємних симптомів, наприклад, печії). Після цього індивідуально приймати рішення про його споживання. Якщо немає хронічних хвороб — його можна спокійно споживати навіть кожен день по 1-3 зубчику.

Варто врахувати також як правильно вживати часник: не на голодний шлунок (після або під час їжі).

Смачні варіанти споживання часнику

Часник переважно використовується так:

  • додавання у свіжому вигляді до соусів, салатів, страв під час приготування;
  • додавання на розігріту сковорідку до олії, кількахвилинне обсмажування на олії, після чого часник прибирають (цей метод потрібен, щоб надати олії аромат часнику, але не надавати страві часниковий смак);
  • запікати часник цілим, далі можна його очистити від шкірочки та розім’яти (запікати варто у фользі);
  • запікати зубчиками разом з овочами;
  • додавати цілим або розрізаним навпіл в страву, а після приготування діставати (найчастіше так роблять для приготування у плові, так часник віддає аромат, але майже не відчутний на смак);
  • фарширувати порізаними шматочками часнику м’ясо курки або птиці (додавати часник у надрізі у м’ясі).

Оригінальні рецепти з часником

  • подрібнений свіжий часник з вершковим маслом;
  • часниковий крем-соус (запечений часник, очищений від плівочок, подрібнюється разом з вершками);
  • молодий зелений часник (“стрілки”), тушкований зі сметаною;
  • гостра закуска зі свіжим часником, крем-сиром, кропом або петрушкою і вареними яйцями;
  • свіжий подрібнений часник з вареним тертим буряком і грецьким йогуртом.
З архіву або читайте також:

“Я занадто люблю солодке, щоб худнути” – що робити, якщо є залежність від солодощів?

7.5.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті