Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чорний рис: користь та шкода для організму

Що таке чорний рис та в чому його особливості? Чим він відрізняється від білого і чи має протипоказання? Яка калорійність сухого і приготовленого чорного рису та чи можна його споживати тим, хто худне? Про все це нижче.

Чим відрізняється чорний рис від білого?

Чорний і білий рис не мають між собою нічого спільного. Навіть сам по собі чорний рис може відрізнятись, адже має різні сорти, відтінки кольору, обробку, текстуру у приготовленому вигляді. Проте, найчастіше під чорним рисом мають на увазі бурий рис відтінку від темно коричневого до фактично чорного. Зернята мають тонку видовжену форму.

Один з ключових моментів, чим відрізняється між собою білий і чорний рис — користь і хімічний склад. В темній рисовій крупі суттєво вищий вміст вітамінів.

Друга відмінність полягає у тривалості приготування. Зазвичай чорний рис спочатку слід замочити на декілька годин або ніч. Після цього його відварюють протягом 30 хв (в той час, як білий рис готовий через 20 хв і навіть без попереднього замочування).

Третя відмінність — це величезна різниця у смаку та консистенції готової крупи. Білий рис дуже клейкий та легко злипається, якщо не промити або не додати олії чи масла (це відбувається через крохмаль). Чорний рис містить оболонку навколо кожного зерна. Тому у готовому вигляді крупа завжди розсипчаста та має трохи твердувату текстуру.

Чорний рис: користь для організму

Є щонайменше 5 корисних властивостей, які переконують споживати чорний рис на регулярній основі:

  1. Цей вид крупи позитивно впливає на нервову систему завдяки високому вмісту вітаміну В1, В6, магнію. Ці вітаміни також підтримують розумову активність, сприяють стійкості організму в стресових умовах, знижується ризик появи безсоння та мігреней.
  2. Хороший вплив на кишківник завдяки високому вмісту клітковини. Харчові волокна покращують моторику кишківника (чим усувають закрепи) та сприяють росту корисної мікрофлори, яка відповідає за імунітет та засвоєння деяких вітамінів та мінералів.
  3. В чорному рисі міститься клітковина і глюкани. Ці речовини сприяють зниженню рівня шкідливого холестерину в крові, завдяки чому знижується ризик появи серцево-судинних хвороб.
  4. Ще одне, чим корисний чорний рис — позитивний вплив на нирки та профілактика набряків. Звісно, це при умові помірного споживання солі.
  5. Цей вид крупи містить багато рослинного білка (більше, ніж в білому рисі). Тому особливу увагу на нього слід звернути вегетаріанцям і веганам, адже при рослинному раціоні може бракувати білків.

Чорний рис під час схуднення: користь чи шкода?

На перший погляд, в рисі багато вуглеводів та калорій. Тож може скластись враження, що його слід виключити з раціону. Проте, є 3 вагомі аргументи, які переконують, що під час схуднення таки варто споживати чорний рис:

  1. Він на довго забезпечує відсутність голоду завдяки клітковині та повільним вуглеводам. Доведено, що якщо споживати нешліфовані крупи, то значно легше контролювати апетит і знижується ризик переїдання, а, отже, і ризик надлишкового споживання калорій.
  2. Вітаміни групи В, яких багато міститься в бурому рисі, сприяє хорошому метаболізму. Що своєю чергою позитивно впливає на зниження ваги.
  3. Покращує процеси травлення та роботу кишківника. Хороша робота ШКТ дуже важлива для зниження ваги.

Що стосується калорійності, то в середньому 100 г сухого рису містить 350-380 ккал. Якщо ж рахувати у вареному вигляді, то 100 г приготовленої крупи міститиме в середньому від 160 до 200 ккал.

Чорний рис: кому не варто вживати?

Звісно, як і в будь-якого продукту, чорний рис має свої протипоказання до споживання. По-перше, він дещо складний для перетравлювання. Тому якщо присутні хвороби ШКТ в стадії загострення, то цей вид крупи краще тимчасово виключити з раціону. Особливо під час коліту, ерозій чи будь-яких інших запальних процесів у різних відділах кишківника.

Також чорний рис, як і будь-який високовуглеводний продукт, слід помірно споживати при цукровому діабеті. Споживати його зазвичай можна, проте краще контролювати рівень цукру в крові та таким чином визначити свою допустиму порцію.

З архіву або читайте також:

Корисні властивості молочних продуктів для вашого організму

21.3.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті