Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисна квашена капуста?

Квашена капуста – це дуже вітамінний і доступний зимовий продукт. Які вітаміни в ній містяться і чим вона корисна? Скільки квашеної капусти можна вживати і чи можна її їсти під час схуднення? Чи є від неї шкода і кому варто її виключити з раціону?

Квашена капуста: користь і шкода

Користь в капусті суттєво переважає шкоду. Ось лише ключові переваги квашеної капусти:

  • велика кількість клітковини, яка також важлива для кишківника, а точніше – для його моторики та очищення (у 100 г квашеної капусти міститься близько 20% денної потреби у харчових волокнах);
  • одне з найцінніших, чим корисна квашена капуста – позитивний вплив на мікрофлору кишківника, без чого неможливий нормальний імунітет (80% імунітету організму формується саме в кишківнику). Відбувається це тому, що капуста є продуктом ферментації;
  • у 100 г салату з капусти міститься половина денної потреби у вітаміні С, який потрібен для імунітету, судин і красивої шкіри;
  • ще одна користь квашеної капусти – високий вміст вітаміну А, близько 60% денної потреби у 100 г, особливо якщо капуста з морквою або солодким перцем;
  • так як в цьому продукті багато вітамінів А і С, а вони є вітамінами-антиоксидантами, то квашена капуста володіє протизапальними властивостями;
  • у капусті багато вітаміну Р, який зміцнює капіляри (таким чином значно зменшуються прояви куперозу), є профілактикою кровотеч ясен та полегшує стан при алергіях;
  • у капусті є сірка, яка позитивно впливає на зовнішній вигляд нігтів та волосся;
  • фітостероли з капусти частково виводять холестерин, тому салат з квашеної капусти є профілактикою проблем із серцем та судинами.

Що стосується шкоди, то капусту слід обмежувати у таких випадках:

  • при діабеті краще готувати квашену капусту власноруч, щоб вона містила менше цукру і вживати помірно (наприклад, 100 г);
  • не варто її споживати при розладах чи загостреннях хронічних хвороб шлунку, кишківника, жовчного (коліт, гастрит, діарея, ерозія, жовчнокам’яна хвороба, застій жовчі), краще їсти її вже після одужання;
  • через доволі високий вміст солі вона може сприяти появі набряків, тому тим, хто схильний до цієї проблеми, краще обмежуватись порцією близько 100 г на день;
  • квашена капуста користі не приносить і тим, хто має проблему з високим тиском, бо солоний продукт сприяє підвищенню тиску (тож людям, схильним до гіпертонії, варто обмежуватись порцією у 100 г на день і відстежувати свої показники артеріального тиску);
  • вона може спричиняти здуття, тож краще не споживати капусту більше 400 г за день (і не забувати про достатню кількість води, бо в такій кількості капусти міститься багато клітковини, а вона працює лише при наявності достатньої кількості води).

Квашена капуста: корисні властивості при схудненні

Це дуже корисний продукт, для тих, хто на шляху до зниження ваги. Ось суттєві переваги, які має квашена капуста при схудненні:

  1. Низька калорійність, що дозволяє легко знизити загальну калорійність раціону.
  2. Клітковина в капусті стримує всмоктування цукрів і на довший час забезпечує почуття ситості, завдяки чому знижується ризик переїдань. Також клітковина сприяє очищенню кишківника.
  3. У цій страві всього 3 г цукрів на 100 г капусти. Але варто звертати увагу на рецептуру (деякі продавці додають до 5-6 грамів цукру на 100 г).

Як їсти квашену капусту, щоб вона принесла найбільшу користь?

Є декілька порад, які підвищують користь квашеної капусти. Для початку, слід заправляти її  нерафінованою рослинною олією (оливковою, гарбузовою, соняшниковою, лляною тощо). Це суттєво сприятиме засвоєнню вітаміну А, якого в квашеній капусті з морквою багато і який є жиророзчинним.

Варто додавати в капусту кислі ягоди, наприклад, журавлину або калину. По-перше, так дуже смачно. По-друге, це збільшить вітамін С, додасть жовчогінних властивостей, вітамінів і біофлавоноїдів, які містяться в ягодах (це антиоксиданти і речовини, які протидіють процесам старіння організму).

Також варто додавати в капусту свіжу зелень, наприклад, петрушку. Це також доповнить капусту вітамінами і хлорофілом (бо в білих сортах капусти хлорофілу менше).

Що стосується поєднання страв, то капусту можна додавати і до гарнірів, і до м’яса (клітковина з капусти допоможе організму легше перетравити м’ясо).

Оригінальні рецепти з квашеною капустою

  • салат з квашеною капустою, солодким перцем, курагою і рубаним мигдалем;
  • квашена капуста з кисло-солодким яблуком, сушеною журавлиною, солодкою цибулею та оливковою олією;
  • квашена капуста по-естонськи (тушкують найменш жирну частину свинини і цибулю, за 10 хв до кінця додають квашену капусту і потім змішують з готовою перловою крупою).
З архіву або читайте також:

Що корисно їсти на сніданок?

17.11.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті
Що корисно їсти на сніданок? Що корисно їсти на сніданок?

Якими продуктами найкраще починати день? Скільки калорій має бути у сніданку? Чи можна пити каву зранку? Що можна їсти на сніданок, якщо зранку є пробіжка або інший спорт? Нижче розписали відповіді на всі питання та готові ідеї сніданків.

Повна стаття 7.12.2021 0

Чим корисні мідії? Чим корисні мідії?

Смачні, корисні та дієтичні мідії – це чудове доповнення до здорового раціону. Які вітаміни містяться в мідіях? Скільки в них калорій? Чи мають ці морепродукти протипоказання до споживання? Як і з чим готувати мідії? Про все це нижче.

Повна стаття 19.11.2021 0

Насіння амаранту: користь і шкода Насіння амаранту: користь і шкода

Амарант (українська назва щириця звичайна) – це вид злаків, який містить дуже цінний для організму склад. Які вітаміни містяться в амаранті? Як готувати цю крупу і з чим їсти? Чи має амарант протипоказання, а кому навпаки дуже рекомендовано включити цю крупу в раціон?

Повна стаття 19.11.2021 0