Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисна квашена капуста?

Квашена капуста – це дуже вітамінний і доступний зимовий продукт. Які вітаміни в ній містяться і чим вона корисна? Скільки квашеної капусти можна вживати і чи можна її їсти під час схуднення? Чи є від неї шкода і кому варто її виключити з раціону?

Квашена капуста: користь і шкода

Користь в капусті суттєво переважає шкоду. Ось лише ключові переваги квашеної капусти:

  • велика кількість клітковини, яка також важлива для кишківника, а точніше – для його моторики та очищення (у 100 г квашеної капусти міститься близько 20% денної потреби у харчових волокнах);
  • одне з найцінніших, чим корисна квашена капуста – позитивний вплив на мікрофлору кишківника, без чого неможливий нормальний імунітет (80% імунітету організму формується саме в кишківнику). Відбувається це тому, що капуста є продуктом ферментації;
  • у 100 г салату з капусти міститься половина денної потреби у вітаміні С, який потрібен для імунітету, судин і красивої шкіри;
  • ще одна користь квашеної капусти – високий вміст вітаміну А, близько 60% денної потреби у 100 г, особливо якщо капуста з морквою або солодким перцем;
  • так як в цьому продукті багато вітамінів А і С, а вони є вітамінами-антиоксидантами, то квашена капуста володіє протизапальними властивостями;
  • у капусті багато вітаміну Р, який зміцнює капіляри (таким чином значно зменшуються прояви куперозу), є профілактикою кровотеч ясен та полегшує стан при алергіях;
  • у капусті є сірка, яка позитивно впливає на зовнішній вигляд нігтів та волосся;
  • фітостероли з капусти частково виводять холестерин, тому салат з квашеної капусти є профілактикою проблем із серцем та судинами.

Що стосується шкоди, то капусту слід обмежувати у таких випадках:

  • при діабеті краще готувати квашену капусту власноруч, щоб вона містила менше цукру і вживати помірно (наприклад, 100 г);
  • не варто її споживати при розладах чи загостреннях хронічних хвороб шлунку, кишківника, жовчного (коліт, гастрит, діарея, ерозія, жовчнокам’яна хвороба, застій жовчі), краще їсти її вже після одужання;
  • через доволі високий вміст солі вона може сприяти появі набряків, тому тим, хто схильний до цієї проблеми, краще обмежуватись порцією близько 100 г на день;
  • квашена капуста користі не приносить і тим, хто має проблему з високим тиском, бо солоний продукт сприяє підвищенню тиску (тож людям, схильним до гіпертонії, варто обмежуватись порцією у 100 г на день і відстежувати свої показники артеріального тиску);
  • вона може спричиняти здуття, тож краще не споживати капусту більше 400 г за день (і не забувати про достатню кількість води, бо в такій кількості капусти міститься багато клітковини, а вона працює лише при наявності достатньої кількості води).

Квашена капуста: корисні властивості при схудненні

Це дуже корисний продукт, для тих, хто на шляху до зниження ваги. Ось суттєві переваги, які має квашена капуста при схудненні:

  1. Низька калорійність, що дозволяє легко знизити загальну калорійність раціону.
  2. Клітковина в капусті стримує всмоктування цукрів і на довший час забезпечує почуття ситості, завдяки чому знижується ризик переїдань. Також клітковина сприяє очищенню кишківника.
  3. У цій страві всього 3 г цукрів на 100 г капусти. Але варто звертати увагу на рецептуру (деякі продавці додають до 5-6 грамів цукру на 100 г).

Як їсти квашену капусту, щоб вона принесла найбільшу користь?

Є декілька порад, які підвищують користь квашеної капусти. Для початку, слід заправляти її  нерафінованою рослинною олією (оливковою, гарбузовою, соняшниковою, лляною тощо). Це суттєво сприятиме засвоєнню вітаміну А, якого в квашеній капусті з морквою багато і який є жиророзчинним.

Варто додавати в капусту кислі ягоди, наприклад, журавлину або калину. По-перше, так дуже смачно. По-друге, це збільшить вітамін С, додасть жовчогінних властивостей, вітамінів і біофлавоноїдів, які містяться в ягодах (це антиоксиданти і речовини, які протидіють процесам старіння організму).

Також варто додавати в капусту свіжу зелень, наприклад, петрушку. Це також доповнить капусту вітамінами і хлорофілом (бо в білих сортах капусти хлорофілу менше).

Що стосується поєднання страв, то капусту можна додавати і до гарнірів, і до м’яса (клітковина з капусти допоможе організму легше перетравити м’ясо).

Оригінальні рецепти з квашеною капустою

  • салат з квашеною капустою, солодким перцем, курагою і рубаним мигдалем;
  • квашена капуста з кисло-солодким яблуком, сушеною журавлиною, солодкою цибулею та оливковою олією;
  • квашена капуста по-естонськи (тушкують найменш жирну частину свинини і цибулю, за 10 хв до кінця додають квашену капусту і потім змішують з готовою перловою крупою).
З архіву або читайте також:

Як обирати горіхи та сухофрукти?

17.11.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті