Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Горіх макадамія: користь та шкода для організму

Де ростуть та як смакують найдорожчі у світі горіхи? Чи приносить макадамія користь для організму і яка може бути шкода? Як зберігати ці горіхи та з чим вони смачно поєднуються? Про все це нижче.

Як ростуть і як смакують горіхи макадамія?

Макадамія — це розлоге дерево від 15 до 40 м заввишки. Через 7-10 років дерево починає плодоносити. Урожай горіхів з одного дерева близько 100 кг! Існує 9 видів макадамії, але вживають в їжу лише 2 види. Решта видів макадамії мають або неїстівні, або навіть отруйні плоди.

На вигляд макадамія круглої форми й у твердій шкарлупі. Характерний невеликий надріз робиться з допомогою спеціальних приладів (без надрізу шкарлупу дуже важко відкрити, не пошкодивши горіх). На смак горішки ніжно солодкі, мають приємний ванільно-вершковий аромат і маслянисто-кремову текстуру.

Горіхи макадамія: користь та вміст вітамінів

Макадамія  – це багатий вітамінами, мінералами та поживними компонентами продукт, який смакує у чистому вигляді, а також використовується як інгредієнт салатів, перших і других страв, а також десертів.

В цьому виді горіхів багато корисних жирів. Вони допомагають зберегти здоров’я серця, покращити стан шкіри, судин та сприяють утворенню ряду важливих гормонів. Великий бонус горіхів в тому, що не дивлячись на високу жирність (76 г жирів на 100 г горіхів), в них мало насичених жирів. Тобто тих, які у надлишку шкодять організму. Вуглеводів і білків в 100 г екзотичних горіхів набагато менше – по 14 г і 8 г відповідно.

Крім цього, є й інші корисні властивості макадамії:

  1. Горіх рекомендують споживати тим, хто має головні болі та мігрені. Поєднання вітаміну В6 і магнію, які є в горіхах, виступають профілактикою мігреней.
  2. В 100 г горіхів міститься 100% денної потреби вітаміну В1. Цей компонент важливий для обміну жирів та цукрів, він захищає судини від негативного впливу деяких жирів та інсуліну. Тому горіхи макадамії — це профілактика діабету та серцево-судинних хвороб.
  3. Ще одна суттєва перевага, яку має макадамія — користь для роботи нервової системи. Вітаміни групи B, які містяться в складі горішків, впливають на кровообіг, покращуючи циркуляцію крові до головного мозку. Це позитивно впливає на боротьбу зі стресом, покращує пам’ять, концентрацію уваги, знижує тривожність, покращує координацію рухів. Макадамію варто споживати під час підвищеної розумової активності.
  4. В 100 г горіхів без шкарлупи міститься 200% денної потреби марганцю. Цей мінерал відіграє важливу роль в репродуктивній системі та процесах кровотворення.
  5. Завдяки цинку горіх добре впливає на імунітет, зміцнює організм і підвищує захист від патогенних мікроорганізмів.
  6. При авітамінозі та анемії горіх буде корисним доповненням до раціону. У 100 г горіхів міститься майже 30% денної потреби в залізі.
  7. Жири та вітамін Е з горіхів допомагає шкірі регенеруватися та лишатися еластичною. Також це буде корисним бонусом при схудненні.
  8. Ще одна перевага для схуднення, яку дають горіхи макадамія — високий вміст вітаміну В5, який покращує обмін речовин.
  9. Продукт позитивно впливає на здоров’я передміхурової залози та покращує роботу сечо-видільної системи.
  10. Високий вміст фосфору в горіхах позитивно впливає на зміцнення кісток та зубів.

Що стосується шкоди, то це більше стосується неякісного товару. Адже при неправильному зберіганні можна придбати продукт зі спорами плісняви, а це негативно вплине на організм.

Як вибирати та зберігати продукт?

Горіхи макадамії можна придбати в будь-якому спеціалізованому магазині, а також в супермаркетах та на ринку. Звертати увагу краще на очищені ядра, так можна краще розглянути їх стан. Очищені ядра краще купувати у вакуумних упаковках. Так найменший ризик появи цвілі при зберіганні.

Очищені горіхи повинні відповідати таким критеріям:

  • без пошкоджень і надламів;
  • бути щільними, однорідними в розрізі;
  • бежевого кольору з жовтуватим відтінком;
  • фактично однакового розміру;
  • приємного ванільно-горіхового аромату без сторонніх запахів.

Горіхи в шкарлупі також повинні бути без пошкоджень чи тріщин. Єдині допустимі: спеціальні надрізи (хрестом) для зручного відкривання горішка металевою пластиною-ножем.

За відсутності спеціального пристрою для очищення горіхів, можна взяти лещата з плоскими кінцями, закріпити між ними ядро, повернувши швом вгору і вдарити молотком.

Зберігають макадамію в холодному темному місці, можна в холодильнику. Бажано споживати горіхи протягом 1-2 місяців з дати купівлі. Не варто класти їх в місця, де потрапляє сонячне проміння.

З чим смакує горіх макадамія?

Найбільшу користь отримують саме від свіжих, сирих горіхів в чистому вигляді.

Щоб розкрити їх смак, горіхи можна обсмажити в духовці. Для правильного обсмажування потрібно розігріти духовку до 120 градусів, застелити деко фольгою, викласти горіхи та тримати в духовці протягом 5 хвилин.

Горіхи макадамія стануть відмінним доповненням до білих вин, до м’яких та вишуканих твердих сортів сиру, кави та десертів. Можна зробити цукерки, покриваючи ядро ​​карамеллю або шоколадною глазур’ю.Тертий горіх макадамії зробить будь-який десерт вишуканим та надасть приємний ванільно-горіховий аромат.

З архіву або читайте також:

Корисні властивості бразильського горіху

28.4.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті