Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисне кукурудзяне борошно?

Чи корисне кукурудзяне борошно і чим саме? Чи можна споживати кукурудзяне борошно тим, хто худне і які корисні страви можна з ним приготувати? Які особливості слід враховувати при приготуванні випічки з кукурудзяного борошна?

Кукурудзяне борошно: користь

Є як мінімум 5 корисних переваг цього виду борошна:

  1. Воно, на відміну від більшості видів борошна (в тому числі і пшеничного) містить бета-каротин та вітамін А.
  2. Кукурудзяне борошно містить вдвічі більше заліза, ніж пшеничне борошно вищого сорту.
  3. Це борошно безглютенове. Відсоток людей з непереносимістю глютену (целіакією) невеликий, проте деякі люди можуть мати дискомфорт при надмірному споживанні глютенових видів борошна (особливо, пшеничного). Важливо: якщо є целіакія, то краще додатково шукати на упаковці кукурудзяного борошна позначку «без глютену» (або gluten free), адже кукурудзяне борошно в складі не містить глютену, проте воно може виготовлятись на заводах, де глютен міститься, і відповідно в борошні можуть бути його сліди.
  4. Високий вміст В1, важливого для нормального функціонування мозку і нервової системи.
  5. Високий  вміст вітаміну РР, який потрібен для нервової системи, нормалізації рівня холестерину, для серцево-судинної системи і вироблення ряду гормонів.

Кукурудзяне борошно при схудненні: чи можна споживати?

Так, цей вид борошно можна споживати при здоровому харчуванні і схудненні (звісно, враховуючи його калорійність). Кукурудзяне борошно у сухому вигляді має 327-331 ккал (залежить від виробника) на 100 г.

Проте, слід зауважити, що цільнозернові види борошна (рисове, гречане, житнє, пшеничне) містять більше клітковини, ніж кукурудзяне. Тож краще кукурудзяне борошно чергувати або комбінувати з іншими видами, щоб випічка була більш збагачена клітковиною (або ж додавати у кукурудзяну випічку висівки).

Випічка з кукурудзяного борошна: корисні поради

Не у всіх рецептах можна замінити пшеничне або інші види борошна на кукурудзяне. Адже це вплине на консистенцію і текстуру готової страви. Це борошно має свої переваги та недоліки:

  • кукурудзяне борошно добре підходить для пісочного тіста, випічки з нього, для пісочної крихти (для смаку кукурудзяне борошно буде краще, ніж цільнозернове пшеничне, і кориснішим, ніж пшеничне вищого сорту);
  • цей вид борошна добре підходить для випічки з кисломолочного сиру, наприклад, запіканок (цей вид борошна поглинає багато зайвої вологи і при цьому не робить запіканку занадто сухою);
  • для дріжджової випічки кукурудзяне борошно не дуже підходить, так як не піднімається так добре, як пшеничне або біле рисове (тож в дріжджовій випічці краще використовувати кукурудзяне борошно до білого в пропорції 1:3);
  • якщо готувати хліб з кукурудзяного борошна, то краще змішувати його з рисовим цільнозерновим або гречаним борошном (в пропорції 1:2), тоді хліб буде і безглютеновим, і матиме приємний пухкий м’якуш, і не буде надмірно крихким;
  • цей вид борошна дуже добре смакує у солоній випічці, особливо у пирогах з сиром, овочами, грибами, рибою.

Хліб з кукурудзяного борошна: прості рецепти

Є 2 варіанти: пласкі хлібці-коржики (наприклад, як мексиканська тортилья) і пишний хліб з м’якушем і хрусткою скоринкою.

Для коржиків існує багато рецептів, один з найбільш вдалих такий: змішати 1 склянку кукурудзяного борошна, ¾ склянки води, 30 г олії, сіль та спеції (ідеально тут підійдуть сушені часник і цибуля, паприка, куркума). Тісто замішується, максимально тонко розкочується в круглі коржики (товщиною буквально 2-3 мм) і підсмажується на сухій сковорідці. В такі тонкі млинці накладається начинка до смаку: овочі, квасоля, курка, риба, м’які і тверді сири, хумус тощо.

Що стосується пишного хлібу, то в ньому краще міксувати кукурудзяне борошно: рецепти можуть бути безглютенові, якщо з рисовим чи гречаним борошном і «глютенові» – з пшеничним цільнозерновим. Наприклад, такий рецепт безглютенового хліба виходить доволі смачний і нескладний у приготуванні:

  • 50 г кукурудзяного борошна;
  • 50 г кукурудзяної крупи дрібної (такої, як для поленти);
  • 30 г білого рисового борошна;
  • 10 г оливкової або іншої олії;
  • 100 мл кефіру або води;
  • 2 яйця;
  • 1 чайна ложка розпушувача;
  • трішки солі та спецій за смаком.

Спочатку змішуються всі вологі інгредієнти, а потім сухі. Дві маси з’єднуються і виходить рідкувате тісто, схоже на густу сметану (або як тісто для кексів). Випікається хліб у силіконовій формі при 180 градусах приблизно 40-50 хв (залежить від висоти форми).

Страви з кукурудзяного борошна: солоні рецепти

Кукурудзяне борошно просто ідеально підходить для солоних страв. Це можуть бути вареники з кукурудзяного борошна, пироги чи солоні закусочні кекси. Особливо зручно готувати з цього виду борошна саме пироги. Наприклад, такий максимально простий рецепт, для якого знадобляться:

  • 300 г кукурудзяного борошна (або навпіл з кукурудзяною крупою);
  • 130 г рисового (білого) або пшеничного борошна;
  • 500 мл йогурту або кефіру;
  • 2 яйця;
  • 30 г рослинної олії;
  • 30 г вершкового масла (розтопленого);
  • 1-2 чайні ложки солі, спеції;
  • по пів чайної ложки соди та розпушувача;
  • начинка за смаком (фіолетова цибуля, печериці, твердий сир, розсипчаста бринза, солодкий перець, маленькі помідори) – в сумі 300-400 г.

Змішати окремо сухі інгредієнти (борошно, соду, розпушувач, сіль та спеції). Окремо до однорідності змішати йогурт, яйця, олію, масло. З’єднати ці маси і вмішати в тісто злегка підсмажену цибулю. Викласти і трішки «втопити» у тісті гриби, овочі, бринзу та кубики твердого сиру. Випікати при 200 градусах 30-40 хвилин. Цей пиріг з кукурудзяного борошна смакуватиме як холодним, так і гарячим.

Солодкі рецепти з кукурудзяного борошна

Найсмачніший варіант випічки – печиво з кукурудзяного борошна. Адже цей вид борошна робить печиво ніжним, розсипчастим і надає апетитного жовтого відтінку. Ось рецепт печива без глютену, в якому випічка вийде м’яка, з приємною цитрусовою нотою і з помірною кількістю цукру:

  • 280-300 г борошна кукурудзяного;
  • 150 г сметани 10-15% жирності;
  • 1 яйце;
  • 45 г цукру;
  • 1 чайна ложка розпушувача;
  • апельсинова цедра з половинки апельсина (20 г цедри);
  • ванілін і за бажанням стевія для підсолоджування.

Готується печиво максимально просто. Спочатку треба збити яйце з цукром до стану піни. Далі поступово додати сметану і цедру, перемішуючи до однорідності. Після цього поступово всипати борошно, замішуючи тісто. Воно має бути пластичним і відлипати від рук. З тіста формувати кульки (розміром з волоський горіх) і викладати на застелене пергаментом деко. Випікати при 180 градусах близько 15 хвилин. З такого рецепту вийде 20-28 штук печива (залежить від розміру).

 

 

 

З архіву або читайте також:

Продукти для покращення зору: що їсти, щоб покращити зір?

3.5.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті