Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисні курячі шлунки?

Чи корисні курячі шлуночки і чим саме? З чим вони смачно поєднується, як і скільки часу готувати цей вид субпродуктів?

Курячі шлунки: користь і шкода

Курячі шлуночки дуже недооцінюють. Крім того, що вони дешевші за м’ясо курки, вони ще й корисніші за більш звичну курячу грудку. Які в цього виду субпродуктів переваги?

1. Більше заліза, ніж у курячому філе.

У 100 г сирого продукту міститься 2.5 мг заліза (при денній нормі для жінок 18, а для чоловіків – 10). Відповідно, порція у 160 г варених/тушкованих шлуночків (це приблизно 200 г сирого продукту) забезпечує майже третину денної норми заліза для жінок і половину – для чоловіків. Важливо і те, що залізо з тваринних продуктів засвоюється значно краще. Тож шлуночки – хороший варіант для поповнення раціону залізом, особливо для тих людей, хто не любить страви з печінки.

Варто зауважити, що залізо краще засвоюється з вітаміном С, тож страву зі шлуночків краще доповнити порцією салату зі свіжих овочів (або з’їсти на десерт після їжі якийсь фрукт). Другий нюанс – залізо погано засвоюється з кальцієм. Тож якщо ціль саме спожити порцію заліза, то краще шлунки не готувати зі сметаною, вершками, сиром чи іншими молочними додатками.

2. Високий вміст селену.

У 100 г міститься 45% денної потреби селену! Для чого він потрібен нашому організму? По-перше, він є одним з ключових «гравців» імунної системи. По-друге, селен бере участь в регуляції деяких гормонів щитовидної залози. По-третє, селен володіє антиоксидантною дією.

3. Високий вміст цінного вітаміну В12.

Курячі пупки (інший варіант назви шлуночків) містять 40% денної потреби В12 на 100 г.. Цей вітамін міститься лише у продуктах тваринного походження. Він дуже важливий для організму, зокрема: бере участь в метаболізмі, кровотворенні, роботі головного мозку та нервової системи. При його дефіциті часто розвивається анемія, проявляються головні болі, слабкість і втомлюваність, погіршення пам’яті. До речі, цей вітамін здатний накопичуватись в організмі (в печінці), тож можна вживати курячі шлуночки часто, а надлишок вітаміну піде «в запас».

Що стосується шкоди, то якихось виражених шкідливих властивостей цей продукт не має. Звісно, не варто його вживати смаженим, так як сам процес смаження шкідливий (особливо, якщо смажити на рафінованих оліях). Інколи лікарі не рекомендують вживати шлуночки під час лікувальної дієти (коли є проблеми з травленням). В таких випадках краще вживати філе у подрібненому вигляді, так як цей вид м’яса легше перетравлюється, ніж субпродукти.

Як і скільки часу готувати шлуночки?

Курячі шлунки готуються довше, ніж м’ясо курки тому, що мають більше сполучної тканини. Також вони потребують ретельної очистки від плівок.

Вариться цей вид субпродуктів близько 30-40 хвилин (якщо це зі старої птиці, то тривалість варіння може збільшитись до 1 години, а якщо шлуночки маленькі – достатньо буде 20). Тушкуються і запікаються шлуночки в середньому 40-50 хвилин (30, якщо з молодої птиці).

Найсмачніші варіанти приготування:

  • відварювати і додавати в овочеві салати порізані курячі шлуночки (користь в цьому варіанті буде найбільша, адже завдяки овочам краще засвояться вітаміни та мікроелементи з м’яса);
  • додавати їх в супи, як в прості овочеві, так і в поєднанні з бобовими;
  • добре смакують шлуночки у плові;
  • можна тушкувати разом з соусом та овочами (в таких рагу добре смакуватимуть морква, картопля, цибуля, кабачки, баклажани, помідори);
  • використовувати варені шлуночки у паштетах.

Оригінальні рецепти з курячими шлуночками

Цим продуктом, фактично, можна замінити куряче м’ясо у стандартних стравах. Також шлуночки чудово смакуватимуть і в більш оригінальних комбінаціях:

  • кабачки, фаршировані фаршем зі шлуночків, моркви, цибулі і сиру сулугуні;
  • густий суп з курячих шлуночків, копченої курячої грудинки, сочевиці, моркви, молодого зеленого горошку і спецій;
  • курячі шлуночки з грибами, морквою і цибулею, запечені в горщиках зі сметаною та твердим сиром;
  • млинці з курячих шлуночків (як печінкові) з грибами в сметані.
З архіву або читайте також:

Продукти для покращення роботи мозку

21.7.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті