Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисні помідори?

Як помідори впливають на організм? Чи можуть вони нашкодити? Як часто їх можна їсти? Які помідори краще їсти — свіжі, запечені чи консервовані? Про все це нижче.

Помідори: користь і шкода

Великі та маленькі, червоні та жовті, круглі та видовжені — помідори є одними з найулюбленіших овочів для багатьох. Вони чудові самі по собі та у комбінації з різними продуктами: кашами, м’ясом, сиром, хлібом та іншими овочами. Томати майже універсальні, бо відмінно смакують сирими, тушкованими та квашеними. Свіжі плоди на 95% складаються з води та є низькокалорійними — у 100 г є 15–20 калорій, менш як 4 г вуглеводів, 1 г харчових волокон і менш як 1 г білків та жирів. Які корисні речовини містить 100 г свіжих червоних помідорів і в якій кількості?

  • вітамін С — 17% від добової норми;
  • вітамін К — 8%;
  • вітамін В6 — 6%;
  • вітамін А, марганець і калій — по 5%;
  • вітамін Е та В3, бета-каротин, фолієва кислота — по 4%;
  • магній, фосфор, вітамін В1 — по 3%;
  • цинк, залізо, вітаміни В2 та В5 — по 2%.

Але 100 г — це лише 1 помідор середнього розміру. Часто порція салату містить у 1,5-2 рази більше. Томати багаті на каротиноїди — альфа-, бета-каротини, лютеїн та лікопен. Завдяки лікопену користь помідорів для організму складно переоцінити, адже він:

  1. Є сильним антиоксидантом, який захищає клітини та ДНК у них від пошкоджень вільними радикалами.
  2. Допомагає запобігти появі хронічних хвороб, приміром, діабету, атеросклерозу, деяких видів онкології.
  3. Знижує ризик серцевих захворювань на 14%, зменшуючи артеріальний тиск і рівень поганого холестерину та підвищуючи кількість хорошого холестерину.
  4. Уповільнює дегенеративні процеси в мозку, зокрема допомагає зберігати пам’ять і ясне мислення.
  5. Сприяє позитивним змінам у людей з метаболічним синдромом.
  6. Є частковою профілактикою раку простати, молочної залози, шлунку, товстої та прямої кишки, легенів, ротової порожнини тощо.
  7. Зменшує пошкодження м’язів, спричинені фізичною активністю.

У кілька разів збільшити засвоєння лікопену можна, вживаючи помідори разом із сиром, олією та іншими продуктами, багатими на жири. Чи корисно їсти помідори після термічної обробки? Так, адже під час варіння, тушкування та консервації руйнуються клітинні структури, в яких знаходиться цей каротиноїд. Завдяки цьому його кількість в оброблених томатах зростає. Однак під дією температури руйнується більшість наявних у томатах вітамінів, тому у сезон краще вживати їх у сирому вигляді. У чому користь помідорів?

  1. Запобігають окислювальному стресу, адже вітаміни С, А та Е теж знешкоджують вільні радикали.
  2. Роблять судини міцними, еластичними та здоровими завдяки вітамінам С, К, Е.
  3. Підтримують регулярне серцебиття та здоровий ритм серця завдяки калію та магнію. Вітамін В3 захищає від серцево-судинних захворювань.
  4. Забезпечують нормальну передачу нервових імпульсів, скорочення м’язів і метаболізм нервових тканин завдяки калію, магнію та вітаміну В1.
  5. Підвищують міцність кісток через вміст калію, фосфору та вітаміну К.
  6. Поліпшують стан очей, оскільки вітаміни В1 та В6 запобігають дегенерації макули (складова сітківки ока, яка відповідає за прямий зір), а вітамін А забезпечує здатність добре бачити при слабкому освітленні.
  7. Підтримують здоров’я шлунково-кишкового тракту та нормалізують травлення завдяки вітамінам А, В3 та калію.

Оскільки вітаміни Е, А та К є жиророзчинними, організму потрібні жири, щоб їх засвоїти. Тому найкраще їсти помідори з олією, горіхами чи кисломолочними продуктами. Які сорти помідорів найбільш корисні? Залежить від того, що саме потрібно організму. Вибрати найкращий для себе сорт допоможуть ці дані:

Сорт помідорів Цукор, г Лікопен, ppm Вітамін С, мг Вітамін А, мг Калій, ppm Кислотність, %
Бурулька чорна 8,55 14,1 25,39 0,31 3708 0,40
Чорний Крим 7,82 21,1 27,24 0,37 3424 0,57
Рум’янець 8,48 2,14 14,14 0,32 3473 0,67
Черокі Грін 6,16 невідомо 17,94 0,03 2636 0,45
Черокі Пурпл 5,23 7,3 29,83 0,21 1720 0,26
Яблуко Індиго 6,70 21,14 39,55 0,30 2934 0,38
Майкл Поллан 5,63 невідомо 29,85 0,03 2584 0,43
Рожевий Брендівайн 5,96 3,95 17,99 0,09 2758 0,39

 

Людям, які мають захворювання нирок, сечокам’яну хворобу, виразку чи підвищену кислотність шлунку, варто обмежити споживання томатів. Не можна їх їсти, якщо виникають алергічні реакції. Надмірне вживання сирих помідорів може негативно вплинути на зубну емаль.

Помідори: корисні властивості під час схуднення

Корисні речовини, які містяться у помідорах, беруть активну участь у метаболічних процесах, допомагають отримати енергію, налагодити травлення та забезпечити нормальне скорочення м’язів, зокрема кишківника. Томати мають дуже мало калорій. Завдяки всьому цьому вони добре підходять для втрати зайвої ваги. Вітамін С допоможе шкірі підтягнутися під час поступового схуднення. Помідори легко додати в їжу, а для різноманіття можна побалувати себе такими смачними стравами:

З архіву або читайте також:

Рейтинг продуктів для зміцнення та краси волосся

9.10.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті