Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисний барбарис? Властивості та протипоказання ягід барбарису

Чим корисний барбарис та які цілющі властивості він має для організму? Кому не рекомендоване вживання барбарису та чому? Що можна приготувати із барбарису та де використовують ці ягоди у кулінарії? Про це і не тільки можна дізнатись далі.

Чим корисні ягоди барбарису?

Що таке барбарис і де він береться? Це ягідки, які ростуть на колючому чагарнику та є представником сімейства Барбарисових. У недозрілому вигляді плоди вживати заборонено, оскільки вони містять у великій кількості алкалоїди, які є отруйними для організму людини. Зрілі ж плоди безпечні для людини, вони мають довгасту краплеподібну форму. На планеті існує приблизно 500 видів цієї рослини, але не весь барбарис можна їсти. Від сорту залежить і колір ягід. У природі існують яскраво-червоні, темно-сині або яскраво-помаранчеві ягідки барбарису.

У хімічному складі плодів присутні такі вітаміни: А, С, К, а також органічні кислоти, мінеральні речовини, алкалоїди, пектини, бета-каротин, берберин. Тому, ще одна причина полюбити барбарис – лікувальні властивості цих ягід. Зокрема такі:

  1. Барбарис має антибактеріальну дію. Ягода допомагає боротися із запальними процесами: інфекціями, ангіною, застудою, бронхітом.
  2. Ягоди барбарису покращують травлення і навіть мають легку природну знеболюючу дію.
  3. Ще один бонус, який принесуть організму ягоди барбарису — користь для серцево-судинної системи. Відбувається це завдяки тому, що ягоди знижують  рівень холестерину та позитивно впливаю на здоров’я серцевого м’яза.
  4. Ця пряність прискорює обмінні процеси та знижує артеріальний тиск.
  5. Барбарис корисний для здоров’я очей, адже містить берберин.
  6. Завдяки високому вмісту вітаміну С ягоди позитивно впливають на імунні процеси в організмі.
  7. Відчутна перевага, яку має барбарис – користь для тих, хто контролює рівень цукру в крові. Адже ягоди допомагають регулювати ці процеси, а отже корисні для тих, хто має діабет або переддіабетичний стан.

 Барбарис: протипоказання до споживання

Лікарі не рекомендують додавати до свого раціону барбарис при низці хвороб та станів. Зокрема, виключити з раціон

  • будь-які запальні процеси шлунково-кишковому трактові;
  • при високій кислотності шлунку і хронічній виразці шлунку (навіть в стадії ремісії);
  • при цирозі печінки та гепатиті;
  • не принесе барбарис користь при жовчнокам’яній хворобі (коли в міхурі вже присутнє каміння);
  • з обережністю слід споживати ці ягоди при варикозному розширенні вен.

Також не рекомендується барбарис вживати мамам, які годують груддю та дітям до 12-ти років. Слід утриматись від барбарису вагітним жінкам, адже ці ягоди не завжди можуть позитивно вплинути на кишково-шлунковий тракт, викликати печію або дискомфорт у шлунку.

Як споживають і зберігають барбарис?

Щоденна норма, яку можна спокійно з’їсти дорослій людині – близько столової ложки свіжих або сушених плодів. Незалежно від стану цього продукту, він несе однакову користь. Свіжий барбарис може протриматись в холодильнику до тижня, сушений же може зберігатись до року.

Зі свіжого барбарису:

  • варять варення, компот та сироп;
  • роблять желе, лимонад і сік;
  • смакує барбарис і в цукерках, льодяниках, цукатах, мармеладі, щербеті та пастилі;
  • це може бути начинка для випічки.

Сушений барбарис, як пряність можна додавати в солоні, кислі, гострі та солодкі страви. Він чудово підходить до круп, м’яса, бобових і риби. Дехто любить додавати стиглі ягоди барбарису навіть у салат. Він чудово поєднується з такими прянощами, як кориця, каррі, паприка, імбир, куркума і вважається універсальною пряністю, яка поєднується із більшістю продуктів.

Ще одна приємність від барбарису буде для тих, хто худне. Адже барбарис – малокалорійний продукт. У 100 г свіжих ягід міститься лише 29,6 калорії, у сушених ягодах – 152 калорії.

Ось кілька ідей, як можна додати барбарис у свій раціон:

  1. Барбарисовий чай. 1 чайну ложку сушеного барбарису залити 250 мл кип’ятку та заварювати близько 10 хвилин.
  2. Морс із барбарису. Прокип’ятити на маленькому вогні близько 10 хвилин сушені ягоди барбарису, за бажанням ще можна додати кілька скибок апельсину та корицю. Дати настоятись напою 2 години.
  3. Приправа до м’яса. Найпростіший і доволі смачний спосіб скуштувати барбарис – це додати його до страв з червоного м’яса чи плову.
  4. Приправа у соус. Стиглі червоні ягідки барбарису мають терпко-кислий смак, який додасть смаку пікантному соусу, який можна подати до м’яса птиці.
  5. Ягоди барбарису можна додавати при консервуванні ягід, фруктів та овочів.
З архіву або читайте також:

Усе про планування меню

9.7.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті