Чим корисний барбарис та які цілющі властивості він має для організму? Кому не рекомендоване вживання барбарису та чому? Що можна приготувати із барбарису та де використовують ці ягоди у кулінарії? Про це і не тільки можна дізнатись далі.
Чим корисні ягоди барбарису?
Що таке барбарис і де він береться? Це ягідки, які ростуть на колючому чагарнику та є представником сімейства Барбарисових. У недозрілому вигляді плоди вживати заборонено, оскільки вони містять у великій кількості алкалоїди, які є отруйними для організму людини. Зрілі ж плоди безпечні для людини, вони мають довгасту краплеподібну форму. На планеті існує приблизно 500 видів цієї рослини, але не весь барбарис можна їсти. Від сорту залежить і колір ягід. У природі існують яскраво-червоні, темно-сині або яскраво-помаранчеві ягідки барбарису.
У хімічному складі плодів присутні такі вітаміни: А, С, К, а також органічні кислоти, мінеральні речовини, алкалоїди, пектини, бета-каротин, берберин. Тому, ще одна причина полюбити барбарис – лікувальні властивості цих ягід. Зокрема такі:
- Барбарис має антибактеріальну дію. Ягода допомагає боротися із запальними процесами: інфекціями, ангіною, застудою, бронхітом.
- Ягоди барбарису покращують травлення і навіть мають легку природну знеболюючу дію.
- Ще один бонус, який принесуть організму ягоди барбарису — користь для серцево-судинної системи. Відбувається це завдяки тому, що ягоди знижують рівень холестерину та позитивно впливаю на здоров’я серцевого м’яза.
- Ця пряність прискорює обмінні процеси та знижує артеріальний тиск.
- Барбарис корисний для здоров’я очей, адже містить берберин.
- Завдяки високому вмісту вітаміну С ягоди позитивно впливають на імунні процеси в організмі.
- Відчутна перевага, яку має барбарис – користь для тих, хто контролює рівень цукру в крові. Адже ягоди допомагають регулювати ці процеси, а отже корисні для тих, хто має діабет або переддіабетичний стан.
Барбарис: протипоказання до споживання
Лікарі не рекомендують додавати до свого раціону барбарис при низці хвороб та станів. Зокрема, виключити з раціон
- будь-які запальні процеси шлунково-кишковому трактові;
- при високій кислотності шлунку і хронічній виразці шлунку (навіть в стадії ремісії);
- при цирозі печінки та гепатиті;
- не принесе барбарис користь при жовчнокам’яній хворобі (коли в міхурі вже присутнє каміння);
- з обережністю слід споживати ці ягоди при варикозному розширенні вен.
Також не рекомендується барбарис вживати мамам, які годують груддю та дітям до 12-ти років. Слід утриматись від барбарису вагітним жінкам, адже ці ягоди не завжди можуть позитивно вплинути на кишково-шлунковий тракт, викликати печію або дискомфорт у шлунку.
Як споживають і зберігають барбарис?
Щоденна норма, яку можна спокійно з’їсти дорослій людині – близько столової ложки свіжих або сушених плодів. Незалежно від стану цього продукту, він несе однакову користь. Свіжий барбарис може протриматись в холодильнику до тижня, сушений же може зберігатись до року.
Зі свіжого барбарису:
- варять варення, компот та сироп;
- роблять желе, лимонад і сік;
- смакує барбарис і в цукерках, льодяниках, цукатах, мармеладі, щербеті та пастилі;
- це може бути начинка для випічки.
Сушений барбарис, як пряність можна додавати в солоні, кислі, гострі та солодкі страви. Він чудово підходить до круп, м’яса, бобових і риби. Дехто любить додавати стиглі ягоди барбарису навіть у салат. Він чудово поєднується з такими прянощами, як кориця, каррі, паприка, імбир, куркума і вважається універсальною пряністю, яка поєднується із більшістю продуктів.
Ще одна приємність від барбарису буде для тих, хто худне. Адже барбарис – малокалорійний продукт. У 100 г свіжих ягід міститься лише 29,6 калорії, у сушених ягодах – 152 калорії.
Ось кілька ідей, як можна додати барбарис у свій раціон:
- Барбарисовий чай. 1 чайну ложку сушеного барбарису залити 250 мл кип’ятку та заварювати близько 10 хвилин.
- Морс із барбарису. Прокип’ятити на маленькому вогні близько 10 хвилин сушені ягоди барбарису, за бажанням ще можна додати кілька скибок апельсину та корицю. Дати настоятись напою 2 години.
- Приправа до м’яса. Найпростіший і доволі смачний спосіб скуштувати барбарис – це додати його до страв з червоного м’яса чи плову.
- Приправа у соус. Стиглі червоні ягідки барбарису мають терпко-кислий смак, який додасть смаку пікантному соусу, який можна подати до м’яса птиці.
- Ягоди барбарису можна додавати при консервуванні ягід, фруктів та овочів.
Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.