Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисний хлорофіл для організму

Останнім часом реклама і блогери приписують чудодійні властивості такій речовині, як хлорофіл. Що це таке? Чи справді він настільки корисний? Для чого пити хлорофіл і чи є сенс це робити?

Хлорофіл: користь і шкода

Хлорофіл – це пігмент рослин, який надає їм зелений колір. В організмі людини хлорофіл має декілька важливих «місій»:

  • як потужний антиоксидант протидіє вільним радикалам, має протизапальні та захисні функції;
  • ще один нюанс, чим корисний хлорофіл – протимікробні властивості, а це дуже помічне при наявності акне та неприємного запаху від тіла (звісно, якщо ці проблеми виникли через порушення гормонального фону, тоді вже треба звертатись до лікаря і вирішувати питання медикаментозно);
  • користь хлорофілу полягає також у його підтримці детоксикаційної роботи печінки (тобто, речовина допомагає печінці добре працювати та виводити всі шкідливих речовини, а також виводити залишки ліків при медикаментозному лікуванні);
  • як одне з джерел міді хлорофіл стає профілактикою появи анемії;
  • хлорофіл володіє потужними ранозагоювальними властивостями і сприяє утворенню сполучної тканини, в тому числі сухожиль та зв’язок (тож при відновленні після травм варто збагачувати свій раціон продуктами, які містять хлорофіл).

Найбільше цієї речовини потребують жінки. Для чого потрібен хлорофіл жіночому організму?

  1. Для профілактики анемії, бо саме жінки найбільш схильні до цього дефіцитного стану.
  2. Для загоєння і відновлення шкіри, особливо після гормональних збоїв, якщо були присутні висипи та акне.
  3. Протимікробна дія міді з хлорофілу є профілактикою загострення кандидозу (у жінок найчастіше проявляється як так звана «молочниця»).

Це ключові переваги. Якщо ж говорити про шкідливі властивості хлорофілу, то суто речовина шкоди не має. Проте продукти, в яких міститься хлорофіл, можуть бути шкідливі в певні періоди. Тобто шкода стосується лише конкретних продуктів, які містять хлорофіл. Наприклад, у петрушці та зеленій цибулі багато цієї речовини, але при загостренні виразки шлунку зелень слід виключити на певний період, поки не спаде стадія загострення.

З яких продуктів отримати хлорофіл?

Ця цінна речовина міститься в абсолютно усіх зелених продуктах. Найбільше її в шпинаті, люцерні, мікрогріні, руколі, петрушці, кропі, зеленій цибулі, горошку, зеленому базиліку, капусті (в усіх зелених видах, особливо в капусті кале, броколі, брюсельській), морських водоростях.

Варто зауважити, що під час заморожування або термічної обробки частина хлорофілу втрачається. Тому краще їсти зелені продукти без жодної обробки.

Чи є сенс пити рідкий хлорофіл? Користь від такої добавки не доведена. Більшість виробників навіть не вказують, з якої саме сировини отриманий хлорофіл. Крім цього, ця речовина краще засвоюється з продуктів. Тому однозначно краще урізноманітнити свій раціон і щодня вживати декілька зелених продуктів. Можна також вирощувати на підвіконні мікрогрін і додавати його у страви як невеличку порцію вітамінів. До того ж, крім хлорофілу із зелених продуктів організм отримає ще низку інших вітамінів та клітковину.

Рецепти страв, які містять багато хлорофілу

Такі коктейлі та салати будуть містити максимум користі та доволі високий вміст хлорофілу, який до того ж добре засвоїться.

  • салат з молодого шпинату, руколи, салатного листя ромен, тонко нарізаної моркви (заправка: подрібнене соняшникове насіння, олія та апельсиновий сік);
  • смузі з петрушки, шпинату, ківі, селери та яблука;
  • мікс салатного листя з твердим сиром, відвареною брюсельською капустою, курячим філе, зеленим солодким перцем і сушеною журавлиною (заправка – сметана, гірчиця, сіль, перець).
З архіву або читайте також:

Печені яблука: користь та рецепт приготування

17.11.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті