Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Гарбуз: корисні властивості та шкода гарбуза для організму

Гарбуз – це український «суперфуд». Він містить десятки вітамінів та корисних властивостей. Чим саме корисний цей овоч? Як смачно приготувати гарбуз і скільки часу його готувати? Як впливає гарбуз на схуднення? Про все це нижче.

Гарбуз: вітаміни, мінерали, користь

У світі існує понад 800 сортів гарбузів, з яких близько 100 – це їстівні (решта призначені для корму тварин). У гарбузі міститься 30 вітамінів та мінералів (від сорту залежить кількість тих чи інших вітамінів). Найбільше в м’якоті гарбуза таких корисних речовин:

  1. Вітамін А і бета-каротин – це ті складники, які відповідають за насиченість помаранчевого кольору гарбуза. Каротиноїди є потужними антиоксидантами, корисні для збереження гостроти зору та здоров’я шкіри, репродуктивної функції й імунітету. Залежно від кольору та сорту, в 100 г гарбуза міститься від 30 до 60% денної потреби в цих вітамінах.
  2. Кремній – мінерал краси та молодості. Він бере участь у виробленні колагену – це компонент, який відповідає за пружність шкіри та здоров’я суглобів. В м’якоті гарбуза міститься 50% денної потреби кремнію.
  3. Калій – макроелемент, який бере участь у роботі серця, підтримці нормального артеріального тиску, водному балансі та для профілактики набряків. У 100 г гарбузової м’якоті міститься 10-15% від денної потреби калію.
  4. Мідь – ще одна складова гарбуза, що корисна для здоров’я. Вона входить до складу деяких гормонів, оболонки нервових клітин, має антиоксидантний вплив, бере участь у кровотворенні та важлива для обміну речовин.
  5. Вітаміни групи В, а саме: В1, В2, В4, В5, В6, В9. Вітаміни цієї групи беруть участь в регуляції та роботі нервової та репродуктивної системи, потрібні для здоров’я очей, впливають на швидкість метаболізму, кровотворення та процеси відновлення печінки.

Користь гарбуза для організму проявляється також завдяки високому вмісту харчових волокон. У 100 г м’якоті міститься 10% денної потреби у волокнах. Клітковина гарбуза м’яка, тож чудово підходить для покращення процесів травлення навіть тоді, коли є загострення хронічних хвороб органів травлення (але тоді гарбуз краще вживати після термічної обробки). Волокна з гарбуза – відмінна профілактика закрепів.

Що стосується шкоди для організму, то вона в гарбуза практично відсутня. Він містить небагато цукру, тому більшість сортів підходить для споживання при діабеті. Крім декількох дуже солодких сортів, наприклад, ананасового, які варто їсти помірно. Єдиний нюанс, коли гарбуз таки не варто вживати, а точніше не варто їсти його в сирому вигляді – при розладах кишківника.

Гарбуз: користь для організму під час схуднення

Чи можна споживати гарбуз тим, хто худне? Не просто можна, а навіть варто! Гарбуз допоможе зі схудненням з таких сторін:

  • містить мінімальну кількість цукрів (всього від 2 до 7 г залежно від сорту);
  • сприятиме поступовому пришвидшенню метаболізму завдяки вітаміну В5;
  • позитивно впливатиме на еластичність шкіри завдяки кремнію та вітаміну А (під час схуднення шкіра може обвисати, тому її дуже важливо підтримати корисними вітамінами);
  • користь гарбуза також проявиться для очищення кишківника, адже м’якоть містить багато клітковини;
  • знизить ризик появи набряків (які негативно впливають на об’єми та вагу) завдяки високому вмісту калію.

Під час схуднення найкраще використовувати гарбуз у сирому вигляді (для салатів та просто, щоб «хрумкати»), а також у запеченому чи як додаток до каш. До речі, печений гарбуз солодший, ніж сирий. До того ж він ідеально комбінується з яблуками, морквою, сливами, волоськими горіхами. Запечений або сирий гарбуз із яблуком, корицею та невеликою кількістю волоських горіхів – смачний та дуже корисний десерт для тих, хто дотримується здорового харчування та контролює свою вагу.

Печений гарбуз: користь і кому варто споживати

Запечений гарбуз – чудовий вітамінний варіант страви для тих, хто має загострення хвороб органів травлення. Він помірно солодкий, не викликає здуття, не має подразнювальної дії, і при цьому містить багато вітамінів. Тож під час хвороб та обмеження свого раціону дуже бажано споживати гарбуз.

Крім цього, вітамін А та бета-каротин має ранозагоювальну дію. Тобто, загоює рани та подразнення, що як раз і потрібно при гастритах, виразках, ерозіях і подібних захворюваннях органів ШКТ. Варто врахувати те, що ці вітаміни жиророзчинні. Тож при споживанні варто заправляти гарбуз хоча б чайною ложкою вершкового масла або рослинної нерафінованої олії. До речі, вершкове масло також містить вітаміни А, Е, D, тож при хворобах ШКТ комбінація гарбуза і вершкового масла – ідеальна для того, щоб чим швидше загоїлись пошкодження слизових шлунку чи кишківника.

Скільки часу готувати гарбуз?

Гарбуз, порізаний невеликими шматочками або кубиками (наприклад, для гарбузової каші чи салатів) вариться, тушкується або запікається близько 20 хвилин. Великі скибки гарбуза запікаються близько 40 хвилин (до стану аль-денте 30 хвилин). Невеликі гарбузи половинками (наприклад, для фарширування) можуть запікатись 1-1.5 години при 200 градусах.

Час готування залежить також від сорту гарбуза. Звичайні гарбузи (великі, круглої форми, тверді), а також сорти сірих та темно-зелених відтінків готуються довше. Грушоподібні сорти (ананасні, мускатні) солодші та швидше готуються.

Щоб була найбільша користь гарбуза – краще його запікати, тушкувати або готувати на пару. Якщо просто варити і діставати варений гарбуз, то частина вітамінів з овочу піде у воду.

Оригінальні рецепти гарбуза

Гарбуз чудово смакує і в солодких, і в солоних стравах. Ось декілька смачних поєднань з гарбузом:

  • теплий салат з гарбузом, кус-кусом, сушеною журавлиною, волоськими горіхами, цедрою лимона та гірчично-медовою заправкою;
  • пряна курка (з розмарином, часником та паприкою) з овочами, запечена у міні-гарбузах;
  • солодкі котлетки з гарбуза, яєць і пшона з журавлиновим соусом;
  • солона гарбузово-сирна галета на цільнозерновому борошні;
  • салат з гарбузом, руколою, моцарелою і хамоном, заправлений олією та гранатовим соусом (або бальзамічним оцтом).
З архіву або читайте також:

Продукти для підвищення тиску: що їсти якщо низький тиск?

26.9.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті