Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Грейпфрут для схуднення: чи допомагає грейпфрут схуднути?

У багатьох людей грейпфрут асоціюється із процесом схуднення. Чим корисний цей фрукт, чи допомагає грейпфрут схуднути і як його споживати, щоб не нашкодити собі?

Користь і шкода грейпфрута

Загалом, це корисний фрукт. В ньому високий вміст вітамінів, особливо вітаміну С. Буквально 1 середній грейпфрут (250 г) – і денна потреба у вітамін С забезпечена. Тож, якщо вживати регулярно грейпфрут, користь буде наступна: стійкий імунітет, красива шкіра і профілактика появи пігментних плям, нормальне згортання крові, здорові ясна, хороше травлення.

Крім цього, в м’якоті фрукта міститься кремній і вітамін В5, а також клітковина. Тож, загалом відчутна буде і користь грейпфрута для схуднення:

  • кремній потрібен для підтягненої шкіри (для вироблення нею колагену), а це дуже важливо під час схуднення, адже в процесі зниження ваги може з’явитись обвисла шкіра, особливо, якщо вага була суттєво вище норми;
  • вітамін В5 важливий для нормального обміну речовин, який також позитивно впливає на схуднення;
  • клітковина необхідна для нормального травлення і очищення організму (1 середній грейпфрут містить приблизно 25% денної потреби у харчових волокнах).

Проте, ці компоненти в тій чи іншій кількості є і в інших овочах та фруктах. Тож з грейпфрутами чи іншими фруктами-овочами, організм отримуватиме їх при збалансованому корисному харчуванні.

Що стосується шкоди, то і вона у фрукті присутня. Зокрема, дієта з грейпфрутом (як і з будь-якими кислими фруктами) не рекомендована тим, хто має проблеми зі шлунком чи кишківником: гастрит із підвищеною кислотністю, виразку, ерозії або подібне. Особливо це стосується стадії загострення цих хвороб.

Якщо ж проблеми зі шлунком або кишківником хронічні (наприклад, гастрит), але не в загостренні, то грейпфрути можна споживати, але обережно. Наприклад, не на голодний шлунок, а після їжі. Також варто утриматись від фрукту, якщо стоїть питання чи можна їсти грейпфрут на ніч (проблемному шлунку це точно не під не користь).

Ще один мінус – вплив на зубну емаль. Краще ополіскувати зуби водою після споживання грейпфрутів, бо їхні кислоти негативно впливають на емаль, особливо в тих людей, які мають проблеми з її міцністю.

Як їсти грейпфрут, щоб схуднути?

Відповідь: як і будь-який фрукт. Для схуднення можна вживати будь-які фрукти, які смакують, а не лише грейпфрути. Яблука, апельсини, ківі, ягоди містять приблизно стільки ж калорій, цукрів та клітковини, як і грейпфрут. Як тоді виникла міфічна «дієта на грейпфрутах»?

По-перше, якщо харчуватись самими лише грейпфрутами, то організму буде бракувати калорій, і він (принаймні перші дні) буде худнути. По-друге, через кислий смак і гірчинку, яка притаманна цьому виду фруктів, їх хочеться споживати менше, ніж, наприклад, яблук.  Відповідно, людина їсть максимально мало і певний час худне. Тож дієта нібито дієва.

Проте! Є одне суттєве «але». Організм має отримувати калорії, білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, різноманітні вітаміни та мінерали. Це потрібно для здоров’я. Самі лише грейпфрути цього дати організму не можуть. Не варто забувати і про шкідливі властивості грейпфрута, описані вище (для шлунку та зубів).

Тому, щоб схуднути, треба споживати всі корисні продукти і зберігати помірний дефіцит калорій. Грейпфрути також можна вживати, як і будь-які фрукти. Проте, бажано обмежуватись приблизно 300 г на день. Така кількість фруктів, на думку більшості дієтологів, достатня для отримання вітамінів, і не принесе шкоду з точки зору вмісту цукру.

Також можна додавати грейпфрут в салати. Наприклад, в салати з твердими сирами і горіхами, куркою, індичкою тощо. Він ідеально поєднується з м’ясом птиці та сирами, а також допомагає їх перетравлювати.

Коли їсти грейпфрут, щоб схуднути?

Так само, як інші фрукти, грейпфрути краще споживати в першій половині дня. Не варто їсти його на ніч і тим, хто має проблеми з органами ШКТ, і тим, хто худне. Адже фрукт містить цукор (а на ніч він не потрібен організму), а також провокує апетит. Відповідно, може виникнути вечірній голод і переїдання.

З архіву або читайте також:

Цинк: для чого потрібен і звідки взяти?

19.2.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті