Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні продукти для печінки: що корисно і чого не любить печінка?

По телебаченню рекламують море таблеток для печінки. Проте, в більшості випадків цей орган просто потребує хорошого харчування і корисних речовин. В яких продуктах містяться корисні речовини для печінки? Що навпаки слід виключити з раціону?

Печінка: основні функції

Перш ніж шукати продукти для відновлення печінки, слід зрозуміти, чому дуже важливо підтримувати здоров’я печінки та що їй шкодить. Печінка бере участь в понад 500 процесах в організмі. Основні функції цього органу такі:

  1. Детоксикація — все, що потрапляє в наш організм так чи інакше проходить фільтрацію через печінку. В тому числі медикаменти, залишки яких печінка з нирками виводять з організму. Чим гірше працює цей орган, тим гірше ми себе будемо почувати. Печінка весь час фільтрує нашу кров і до того ж зберігає “резерв” крові (близько 0.6 літрів для здорової людини).
  2. Утворення жовчі, без якої неможливе травлення (жовчний міхур лише збирає і якийсь час зберігає вироблену жовч, а не продукує її).
  3. В печінці вітамін D перетворюється в правильну для засвоєння форму.
  4. Без печінки неможливий обмін речовин, бо вона бере участь в усіх його процесах.
  5. Грає важливу роль в імунних процесах.

Хвора печінка: симптоми

Які симптоми можуть вказувати на те, що цей критично важливий орган себе не дуже добре почуває і час максимально ввести в раціон продукти для відновлення печінки? Перше, що варто сказати: печінка “не вміє” боліти. Тому біль, який людина може відчувати праворуч в боці — це зазвичай жовчний міхур або протоки. В печінці ж відсутні нервові закінчення, які відповідають за біль. Є вони лише в капсулі, тому коли печінка збільшується в розмірах — тоді можна відчути біль. До збільшення розмірів печінка вже може тривалий час працювати погано.

Які симптоми вказують на проблеми з печінкою:

  • слабкість, втома без об’єктивних причин;
  • нудота;
  • гіркий присмак в роті;
  • відсутність апетиту;
  • важкість і погане самопочуття після вживання жирної їжі;
  • пожовтіння шкіри та очей (це вже вказує на більш серйозні захворювання).

Звісно, ці симптоми можуть вказувати й на ряд інших хвороб органів шлунково-кишкового тракту або брак певних вітамінів та мінералів. Тому при вище згаданих симптомах слід звертатись до сімейного лікаря або гастроентеролога.

Які продукти корисні для печінки?

Найкраще, що можна зробити для своєї печінки: регулярно нормально харчуватись і мати в раціоні корисні продукти. Зокрема, печінці потрібен вітамін К, який є помічником в процесах детоксикації. Також антиоксиданти, які потрібні і для детоксикації, і для зменшення ризику запальних процесів. І рослинні сполуки, які сприяють виробленню детоксикаційних ферментів. Всі ці речовини містяться в таких продуктах, як:

  • Всі види капусти, особливо зелені сорти: броколі, брюссельська, цвітна, кольрабі, білокачанна, савойська, пекінська, кале.
  • Всі види зелених салатів: різноманітний мікрогрін, шпинат, латук, романо, мангольд, корн і т.д.
  • Пряні рослини: редька, гірчиця, пряні сорти мікрозелені, рукола, часник.
  • Звичайна зелень: петрушка, зелена цибуля, кріп, кінза.

Що добре їсти для печінки з фруктів? Ідеально: будь-які ягоди, червоні та фіолетові сорти винограду, сливи, грейпфрути. Ці види фруктів містять потужні антиоксиданти, які добре проявляють себе для клітин печінки. Вони знижують ризик запальних процесів, захищають клітини від негативного впливу, сприяють покращенню імунної функції печінки.

Обов’язково слід звернути увагу на жири у своєму раціоні та на їхню якість. Які жирні продукти корисні для печінки:

  • оливкова та лляна олії — вони багаті на омега-3 жирні кислоти, а також позитивно впливають на збільшення кількості детоксикаційних ферментів печінки;
  • лляне, гарбузове, кунжутне насіння та горіхи — вони багаті на корисні жири та на потужний антиоксидант вітамін Е, який захищатиме клітини печінки;
  • авокадо — містить вітамін В6, який грає важливу роль в процесах детоксикації та метаболізму, що відбуваються в печінці.

Звісно, на печінку позитивно впливають базові норми правильного харчування: корисні свіжі продукти, без переїдання, дотримування своєї норми калорій. Слід звернути увагу і на термічну обробку продуктів, за можливості слід надавати перевагу приготуванню на пару, тушкуванню на воді, варінню, запіканню.

Але не лише корисні продукти харчування для печінки важливі. Регулярна фізична активність теж має безпосередній вплив на здоров’я цього органу. Дослідження показали, що регулярні фізичні вправи зменшують кількість жиру (ожиріння) печінки, незалежно від змін у вазі.

Чого не любить печінка?

Доволі тяжко даються для печінки медикаменти. Звісно, залежить від групи препаратів, проте, якщо це тривалий прийом, то на печінку накладається додаткове навантаження. Якщо ліки рекомендовані лікарем, то відмовлятись від них точно не варто. Але на час лікування (хоча бажано на завжди) варто піклуватись про свою печінку з допомогою їжі. Вище перераховані продукти, які варто включати у свій раціон для здоров’я печінки. А ось продукти шкідливі для печінки, які слід максимально обмежувати:

  • алкоголь в будь-якому вигляді: чим менше його потраплятиме в організм — тим краще;
  • дієтичні добавки і БАДи, які самостійно собі “виписані” (ті дози вітамінів, які там є в складі, можуть доволі сильно вдарити по печінці, не гірше за потужні медикаменти);
  • смажена їжа, бо часто це джерело канцерогенів, які є шкідливими для організму і з якими печінка намагається впоратись;
  • жирна їжа, яка потребує тривалого і важкого перетравлення;
  • їжа, в якій забагато насичених жирів (спреди, маргарини, жирні сорти м’яса, кокосова олія і сало у надмірній кількості);
  • надлишок солодощів в раціоні, особливо різноманітні кондитерські вироби з підвищеним вмістом жирів, помадок, глазурі, кремів і т.д.;
  • копчені продукти усіх видів;
  • фаст-фуд та інші продукти з високим вмістом солі та жирів, особливо оброблені у фритюрі та з соусами.

Дотримання нормального харчування і помірні фізичні вправи – дійсно позивтино впливають на печінку. На відміну від більшості медикаментів “для відновлення печінки”,  трав, БАДів, детокс дієт і подібного.

З архіву або читайте також:

Які продукти знижують цукор у крові?

19.12.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті