Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні властивості баклажану

Чим корисний баклажан і чи має він протипоказання до вживання? Як правильно готувати цей овоч і як прибрати гіркий присмак? З якими продуктами баклажан поєднується найкраще, а з якими дає незвичний і оригінальний смак?

Баклажан: користь і шкода

В світі існує понад 50 сортів баклажанів, в Україні популярні 10. Фактично, вони відрізняються між собою кольорами, формою, смаком. Проте, корисні властивості баклажану та хімічний склад в різних сортах практично однаковий. Чим корисні баклажани? Найбільші плюси цього овочу такі:

  1. Високий вміст харчових волокон. Один середній баклажан (300 г) забезпечує денну потребу в клітковині на 35%.
  2. Очищений баклажан на 91% складається з води, ще 2.5% – клітковина. Відповідно, калорій в баклажанах мінімальна кількість (24 ккал на 100 г), цукрів теж дуже мало (всього 3.5 г, з яких сахарози 0.5 г). Тому при цукровому діабеті можна спокійно включати в свій раціон баклажан. Властивості цього овоча будуть цінними і для тих, хто худне, адже клітковина чудово насичує і зменшує відчуття голоду, при цьому маючи мінімум калорій.
  3. Баклажан корисний для серця (завдяки високому вмісту калію), для шкіри та нервової системи. Харчові волокна добре впливають на травлення, роботу кишківника і його мікрофлору, а також є профілактикою закрепів.

Звісно, баклажан має і мінуси та протипоказання, зокрема:

  • його не можна споживати під час загострення хвороб органів шлунково-кишкового тракту (застій жовчі, гастрит, виразки та будь-які інші порушення роботи).
  • баклажан містить речовину соланін. При споживанні у великій кількості вона може призводити до розладів травлення і давати симптоми отруєння. Проте, якщо його готувати правильно, то ця речовина максимально усувається.

Як готувати баклажан, щоб зберегти його корисні властивості?

Перший крок – розрізати його на половинки, кружальця, тонкі скибки або шматочки довільної форми (за бажанням попередньо очистити). Далі слід замочити порізаний овоч в підсоленій воді на 10-30 хвилин. Для чого це варто робити? По-перше, щоб прибрати речовину соланін (особливо це стосується стиглих, зрілих плодів, в молодих баклажанах її менше). По-друге, це покращить харчові властивості овочу, адже прибирає неприємний гіркий присмак. Далі можна переходити до термічної обробки.

Скільки часу готуються баклажани?

Тушкуються невеликі кружальця (0.5 см товщиною) або шматочки приблизно 7-10 хвилин, а товщиною 1 см – близько 12-15 хвилин. Час смаження орієнтовно 7 і 10 хвилин відповідно.

Для запікання тонких скибок баклажанів (коли він ріжеться вздовж, наприклад, для подальшого приготування рулетиків) знадобиться близько 20 хвилин. Якщо половинки, то час варто збільшити до 35 хвилин. Якщо запікається цілий баклажан, то його краще проколоти виделкою в декількох місцях (щоб потім легко відділялась м’якоть) і запікати 50-60 хвилин, залежно від розміру.

Що стосується грилю, то тоненькі кружальця баклажану товщиною 0.5-1 см готуються на двосторонньому грилі (коли гриль і зверху, і знизу) близько 5 хвилин. Якщо овочі готуються на решітці і над вогнем, то час збільшується до 10-15 хвилин. Половинки баклажанів на решітці грилю готуються близько 30 хвилин.

З якими продуктами поєднувати баклажан? Корисні та смачні поєднання

Баклажани чудово поєднуються з більшістю овочів, найсмачніші варіанти з: помідорами, кабачками, морквою, солодким перцем, цибулею, коренем селери, пастернаком, картоплею, різними видами капусти (білокачанна, броколі, цвітна), печерицями або іншими грибами.

Добре смакує баклажан і з тваринними продуктами, особливо з птицею та м’ясом (або фаршем), будь-якими твердими сирами, сулугуні, фетою, бринзою та моцарелою. Крім цього, корисно поєднувати тваринні продукти і баклажан. Користь полягає в тому, що завдяки клітковині баклажану тваринні продукти легше перетравлюються і  засвоюються.

Що стосується спецій, то найкраще приправляти баклажани: часником, цибулею, чебрецем, свіжим або сушеним базиліком, прованською або італійською сумішами спецій, паприкою (в тому числі копченою), білим та рожевим перцем, розмарином. Ще один компонент для чудового поєднання – волоські горіхи.

В гарнірах баклажан смачно комбінується з макаронами, кус-кусом, сочевицею та рисом.

Оригінальні рецепти з баклажаном

Якщо набридли стандартні рецепти рулетиків та рагу, то можна спробувати більш оригінальні варіанти:

  • котлети з баклажанів (у складі, крім основного інгредієнту, цибуля, часник, зелень, волоські горіхи, цільнозернове пшеничне або нутове борошно);
  • тушкована сочевиця з баклажаном та гарбузом (у складі також є помідори, томатна паста, цибуля та часник);
  • крем із запечених баклажанів, фети, базиліку та перцю чилі (намазується на хлібці чи хліб).
З архіву або читайте також:

Продукти, корисні для серця та судин

11.8.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті