Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні властивості бразильського горіху

Які корисні вітаміни та мінерали містять бразильські горіхи? Чи дуже калорійний бразильський горіх, чи можна його вживати під час схуднення і в якій кількості? Як вживати бразильський горіх, в яких стравах і з якими продуктами він смакує? Відповіді на всі питання нижче.

Бразильський горіх: користь і шкода

Усі горіхи так чи інакше корисні, проте бразильський горіх має свої суттєві переваги:

  1. Цей горіх беззаперечний лідер по вмісту селену. Денна норма цього компоненту для організму 55 мкг, а в 100 г бразильських горіхів його понад 1900 мкг. Тож, буквально 2  горіхів вистачить, щоб задовольнити денну потребу селену. Цей мікроелемент є потужним антиоксидантом, корисним для шкіри, щитовидної залози, нервової та репродуктивної системи.
  2. Крім селену в цих горіхах ще й дуже багато магнію. Майже 100% денної потреби у 100 г горіхів. Магній потрібен для боротьби зі стресом, профілактики мігреней і головного болю, для роботи мозку, м’язів (при його дефіциті часто з’являються судоми), а також для моторики кишківника.
  3. Також бразильський горіх корисні властивості має для шкіри, волосся, гормонального фону і серцевого м’язу – все завдяки високому вмісту вітаміну Е.
  4. В ньому багато вітаміну В1, який необхідний для обміну жирів та цукру, для нервової системи і м’язів. Брак цього вітаміну може призводити до відчуття втоми, слабкості, порушення сну.
  5. Бразильський горіх користь має також завдяки високому вмісту цинку (35% денної потреби у 100 г горіхів). Для чого потрібен цинк? Для шкіри (особливо при лікуванні ран, висипів та інших пошкоджень шкірного покриву), нігтів, волосся, імунітету, мозку, щитовидної залози.

Мінуси в бразильських горіхах теж є, зокрема:

  • високий вміст омега-6 жирних кислот (ці жири потрібні організму, проте в надлишку є шкідливими, а 100 г бразильських горіхів містять 140% денної потреби омега-6);
  • жири в бразильських горіхах легко окислюються і стають шкідливими, тож горіхи слід уважно споживати, звертаючи увагу на те, чи немає гіркого присмаку (а також зберігати в темному місці, щоб уникнути окислення);
  • вони дуже легко піддаються плісняві, тож слід запам’ятати 3 поради: оглядати і нюхати горіхи при купівлі (щоб не було запаху плісняви), купувати невелику кількість, зберігати подалі від світла і вологості.

Бразильський горіх: калорійність і денна норма

Це один з найбільш калорійних і жирних видів горіхів. На 100 г міститься 704 ккал, 14 г білків, 67 г жирів і 4 г вуглеводів. Зазвичай, один горішок середнього розміру важить 3 г, тобто один бразильський горіх містить 21 ккал, 0.43 г білків, 2 г жирів і 0.12 г вуглеводів.

Яка норма бразильських горіхів на день? Під час схуднення і при підтримці ваги краще обережно споживати горіхи і обмежуватись порцією у 30-40 г на день. Враховуючи, що цей вид горіхів містить багато омега-6 жирів, то обмежитись можна і 20 г.

З якими продуктами смакують бразильські горіхи?

Звісно, горіхи смачні без будь-яких додатків. Проте, вони можуть стати і цікавим доповненням страв. Слід врахувати лише те, що бразильські горіхи мають трохи маслянистий смак. З якими продуктами ці горіхи смакують найкраще?

  • із сирів – з м’якими та ніжними, наприклад, з сиром камамбер;
  • із фруктів – з вишнями, полуницями, сливами та грушами;
  • з овочів – зі спаржею або спаржевою квасолею, цукіні, баклажанами;
  • із зелені – з руколою, молодим або бейбі-шпинатом, м’ятою;
  • із сухофруктів – з інжиром і фініками.

Оригінальні рецепти з бразильським горіхом

Горіхи – не той продукт, який буде основою страви. Проте в деяких рецептах бразильський горіх стає дуже смачним і гармонійним доповненням. Наприклад, у таких стравах:

  • теплий салат з тушкованою спаржевою квасолею, грушею, сиром камамбер, салатним листям, посипаний рубаними горіхами і заправлений оливковою олією з лимонним соком;
  • салат з полуниць, авокадо, руколи та великої кількості салатного листя, рублених бразильських горіхів, заправлений свіжовичавленим апельсиновим соком і зерновою гірчицею (за бажанням також оливковою олією);
  • кремовий соус з в’ялених помідорів, рікотти, бразильських горіхів, оливкової олії, часнику і лимонного соку (ідеально підійде як крем-намазка на підсушений хліб).
З архіву або читайте також:

Продукти для підвищення гемоглобіну: не м’ясом єдиним!

5.5.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті
Що корисно їсти на сніданок? Що корисно їсти на сніданок?

Якими продуктами найкраще починати день? Скільки калорій має бути у сніданку? Чи можна пити каву зранку? Що можна їсти на сніданок, якщо зранку є пробіжка або інший спорт? Нижче розписали відповіді на всі питання та готові ідеї сніданків.

Повна стаття 7.12.2021 0

Чим корисні мідії? Чим корисні мідії?

Смачні, корисні та дієтичні мідії – це чудове доповнення до здорового раціону. Які вітаміни містяться в мідіях? Скільки в них калорій? Чи мають ці морепродукти протипоказання до споживання? Як і з чим готувати мідії? Про все це нижче.

Повна стаття 19.11.2021 0

Насіння амаранту: користь і шкода Насіння амаранту: користь і шкода

Амарант (українська назва щириця звичайна) – це вид злаків, який містить дуже цінний для організму склад. Які вітаміни містяться в амаранті? Як готувати цю крупу і з чим їсти? Чи має амарант протипоказання, а кому навпаки дуже рекомендовано включити цю крупу в раціон?

Повна стаття 19.11.2021 0