Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні властивості кавуна

Кавун – це корисна ягода чи надмірне джерело цукру? Як краще їсти кавун, щоб він не нашкодив фігурі та чи можна його їсти при схудненні? Чи їстівне насіння кавуна і яку воно має користь? Про все це нижче.

Кавун: користь і шкода

Корисні властивості м’якоті кавуна переважають над шкідливими. Ось ключові переваги від споживання кавуна:

  • велика кількість кремнію, добова норма набереться з 250 г кавунової м’якоті (кремній потрібен для пружної шкіри та профілактики зморшок);
  • у кавуні міститься залізо, порція 250 г забезпечить 15% денної потреби заліза для жінок і 25-30% потреби чоловіків (хоча слід зауважити, що рослинне залізо засвоюється трохи гірше, ніж з тваринних продуктів);
  • користь кавуна полягає також у вмісті вітамінів групи В (а точніше: В1, В2, В6, В9), порція м’якоті забезпечить від 8 до 15% денної потреби цих вітамінів);
  • кавун – хороше джерело калію, який потрібен для роботи серця та підтримки нормального артеріального тиску;
  • ще один плюс, який містить кавун – його користь для шкіри та імунітету завдяки вітамінам С, А та бета каротину (до того ж, ці корисні компоненти є антиоксидантами).

Що стосується шкоди, то ключове – це вміст цукрів. У 100 г м’якоті міститься 6 г цукрів. Тому кавун обережно слід їсти тим, хто має порушення роботи підшлункової залози (в тому числі діабет та переддіабетичний стан), печінки, жовчного міхура і кишківника. В таких випадках важливо обмежувати порцію кавуна до 250 г (якщо діабету та переддіабету немає, то до 400-500 г). Бо, крім підняття рівня цукру в крові, кавун також може спричиняти здуття.

Чи можна їсти кавун під час схуднення?

Одночасно користь і шкода кавунів проявляється для тих, хто худне. З однієї сторони, є такі відчутні переваги:

  • високий вміст води і калію (а це означає, добирання свої денної норми води і профілактика набряків);
  • клітковина для роботи кишківника;
  • низька калорійність – всього 28 ккал на 100 г м’якоті;
  • помірна кількість цукру, в порівнянні з іншими фруктами та ягодами (наприклад, банани та виноград містять по 15-18 г цукрів на 100 г, а яблука, персики та сливи – по 8-11 г, тому, тож 6 г цукру в кавунах – це доволі помірно).

Але для схуднення є і мінуси. Найбільш суттєвий в тому, що через низьку калорійність багато хто споживає кавун ледь не кілограмами. Хоча, як і будь-які фрукти та ягоди, кавун також потребує обмеження. Особливо в тих випадках, якщо в людини невисока активність (наприклад, сидяча робота) і ці цукри з кавуна не зможуть витратитись як джерело енергії.

Користь та шкода кавуна будуть збалансовані, якщо його їсти в помірній кількості та після їжі. Наприклад, спожити по 250-300 г після сніданку та обіду. Так кавун буде важко переїсти, буде помірна кількість цукру за один раз і не буде різкого падіння цукру та відчуття голоду після споживання (бо інша їжа трохи гальмує стрибок цукру).

Міфи про корисні властивості кавуна

Чомусь, саме кавуни «обросли» найбільшою кількістю міфів, в порівнянні з іншими ягодами та фруктами. Найвідоміші помилкові думки такі:

  1.     Кавунова дієта для схуднення, коли людина має споживати лише кавун в необмеженій кількості 5-7 днів підряд. Така дієта принесе лише шкоду організму. Адже не забезпечує його потрібними жирами, білками та повільними вуглеводами. Натомість, людина, яка споживає лише кавун – їсть прості вуглеводи та цукор з водою, та дотримується надмірного дефіциту калорій. Все це дійсно допоможе скинути вагу на декілька днів, але одразу після завершення дієти вага повертається, при чому в більшій кількості, ніж було скинуто.
  2.     Ще один міф – про величезну кількість харчових волокон. Буцім-то, кавун містить прожилки-волокна, які швидко очищують кишківник. Насправді, в м’якоті дійсно містяться волокна. Залежно від зрілості, в кавуні в середньому міститься 0.4-0.5 г волокон на 100 г м’якоті. Якщо враховувати, що для більшості людей норма клітковини на день 25 г, то, щоб задовольнити денну потребу волокон, треба з’їсти 5 кг кавуна. Натомість, в такій кількості буде міститься 300 г цукрів (норма на день – до 50). Тож, кавун – корисна ягода, проте клітковину краще та легше набирати з бобових та круп.
  3.     Міф про те, що споживання м’якоті кавуна «чистить нирки від піску та каміння» через високий вміст води. Якщо говорити про те, чи має кавун лікувальні властивості для нирок – то це лише міф. Він не впливає на кількість піску чи каміння в нирках. Наявність та виведення цих компонентів з нирок має контролювати лікар (уролог або нефролог). Проте, кавун справді позитивно впливає на організм завдяки калію, зокрема: може зменшувати ризик появи набряків і допомагати дотримуватись своєї норми води (в кавунові м’якоті 93 г води на 100 г). А регулярне дотримання водного балансу (неважливо, просто питної води чи з кавуна) є профілактикою проблем з сечовидільною системою.

Насіння кавуна: користь, шкода, калорійність

Більшість викидає насіння з м’якоті кавуна. Хоча його можна вживати в їжу. Більше того, воно має доволі корисних хімічний склад, зокрема, у 100 г підсушеного кавунового насіння міститься:

  • 130% денної потреби магнію, який потрібен для серцево-судинної, нервової системи, м’язів і навіть травлення;
  • понад 90% потреби фосфору, який грає важливу роль для кісток та зубів;
  • 85% денної потреби цинку, який важливий для імунітету та красивої шкіри;
  • 40% потреби заліза (але через те, що воно рослинне, то засвоїться не все);
  • 25% денної потреби калію (користь для серця та судин).

Інколи, краще обмежувати вживання цього насіння. Зокрема, до протипоказань відносяться вагітність, холецистит, розлади шлунково-кишкового тракту в стадії загострення, хвороби сечовивідної системи.

Як споживати насіння? Оптимальний варіант, щоб отримати всю користь насіння кавуна – додати його в смузі, фруктовий чи овочевий салат, перед цим подрібнивши разом з темною шкірочкою. Щоб насіння не окислилось, краще зберігати його в скляній ємності в темному місці.

Оригінальні рецепти з кавуном

Кавун, звісно, смачний і сам по собі. Проте, він може додати родзинку страві, смакувати і дивувати в доволі незвичних та оригінальних поєднаннях. Наприклад, в таких рецептах:

  • кавун, підсмажений на грилі, і поданий з сиром фета та листочками свіжої м’яти, заправлений оливковою олією та бальзамічним оцтом;
  • кавуново-м’ятний сорбет з додавнням лимонної цедри та рому;
  • веганський салат з кавуна і персиків зі шпинатом, гарбузовим насінням, тофу, заправлений олією, медом та зерновою гірчицею (цей варіант ще й доволі корисний!).
З архіву або читайте також:

В яких продуктах є натрій? Коригуємо харчування для здоров’я серця

15.8.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті