Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні властивості кінзи: як вона може покращити ваше здоров’я

Чим корисна кінза? Чи є обмеження за кількістю? Кому небажано її вживати? Як вона впливає на схуднення? Чим відрізняються кінза та коріандр? Про все це нижче.

Кінза: користь і шкода

Кінза — це однорічна пряна трава. Її листочки нагадують петрушку, через що виникла народна назва «китайська петрушка». Часто виникає питання: «У чім різниця між коріандром і кінзою?» Правда в тому, що це одна рослина. Просто у нас заведено називати її насіння коріандром, а зелень — кінзою.

Кінза є низькокалорійною — 100 г зелені додасть лише 23–26 калорій. Водночас вона містить вітаміни, мінерали та клітковину, потрібні організму. Її просто ввести в раціон, додаючи зелень у свіжі салати, бутерброди, соуси. Кінзою можна доповнювати супи та м’ясні страви перед подачею. Регулярно їсти листя кінзи варто хоча б тому, що порція у 10 г забезпечує таку частину рекомендованої добової потреби у:

  • вітаміні К — 39%;
  • вітаміні А — 13,5%;
  • вітаміні С — 4,5%;
  • марганці — 2%;
  • калії — 1,5%;
  • харчових волокнах — 1%;
  • міді та залізі — по 1%;
  • кальції — 0,7%.

Як видно зі списку вище, одне з ключових, чим корисна кінза — високий вміст вітаміну К. Завдяки йому кров може згортатися, а рани — загоюватися. Вітамін К сприяє нормальному обміну речовин, впливає на розподіл кальцію в організмі та здоров’я кісток.

Вітамін А має антиоксидантні властивості, бере участь у відновленні шкіри та слизових оболонок, стимулює вироблення колагену, запобігає інфекційним захворюванням. Цей вітамін підтримує в нормальному стані рогівку ока та допомагає зберегти зір.

Ця рослина є багатою на певні вітаміни. Отримати з неї вагому кількість мінералів та харчових волокон можна, з’їдаючи хоча б 100 г кінзи протягом дня. То яку реальну користь кінза може принести організму? Наразі вплив кінзи на стан здоров’я вивчено не надто ґрунтовно. Проте, враховуючи наявні у ній вітаміни і вже проведені дослідження, можна стверджувати, що її варто додавати у меню.

Кінза містить антиоксиданти, які нейтралізують вільні радикали, тобто, вона здатна зменшити пошкодження шкіри, внутрішніх органів і організму в цілому. Ця зелень додає стравам яскравого смаку та запаху. Завдяки цьому легше скоротити кількість солі в їжі, що також буде мати позитивний вплив на стан здоров’я.

Вживання кінзи може дати людині ще чимало корисного, наприклад:

  1. Захистити шкіру, а саме — зменшити негативний вплив ультрафіолетових променів.
  2. Знизити ризик виникнення хвороб, спричинених грибковими інфекціями, не завдаючи шкоди організму побічними ефектами.
  3. Має легку знеболювальну дію.
  4. Регулярне споживання кінзи є профілактикою появи онкологічних захворювань, зокрема легенів, шлунка, простати, передміхурової та молочної залоз.
  5. Кінза може трохи знизити артеріальний тиск і рівень цукру у крові.
  6. Вона добре впливає на стан імунної системи та допомагає організму протистояти хвороботворним вірусам, грибкам і бактеріям.

Точних відомостей про рекомендовану для споживання кількість цієї зелені наразі немає. У деяких людей вживання понад 200 г кінзи на тиждень можуть спричинити неприємні відчуття у шлунково-кишковому тракті, розлад шлунку, занизький артеріальний тиск або задишку. Тому краще їсти її в помірних кількостях — до 10–20 г на добу. Попри значну користь для здоров’я, потрібно бути обережним при додаванні цієї зелені в меню у деяких випадках, коли людина має:

  • алергію на цю рослину;
  • певні респіраторні захворювання;
  • виразку та хвороби шлунка;
  • низький рівень цукру у крові.

Через відсутність відповідних досліджень, вагітним радять утриматися від вживання кінзи або їсти її у дуже помірних кількостях. Сире листя слід ретельно мити, оскільки на ньому може знаходитися сальмонела.

Чи можна їсти кінзу під час схуднення?

Як і інші трави, ця зелень містить мало калорій, у її складі немає холестерину та дуже мало жиру. Тож вона може стати частиною різноманітного раціону під час скидання зайвої ваги. Є ще кілька причин регулярно їсти кінзу в помірних кількостях:

  1. Вона позитивно впливає на травлення.
  2. Допомагає шкірі залишатися еластичною, що важливо при втраті об’ємів.
  3. За деякими даними вона може вступати в реакцію з іонами важких металів і виводити їх з організму.

Останній пункт є важливим, бо висока концентрація важких металів може бути причиною порушення обміну речовин. На додачу ртуть, свинець, кадмій та інші елементи можуть призвести до серйозних захворювань нирок, серця, судин, нервової системи тощо. Тому при відсутності протипоказань варто додати до свого щоденного меню невелику кількість зелені кінзи.

З архіву або читайте також:

Які продукти потрібно їсти для зміцнення кісток?

24.8.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті