Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні властивості кунжутної олії

Чим корисна кунжутна олія і чи має вона шкідливі властивості? Як її правильно споживати і зберігати? Які є види кунжутної олії і кому її дуже бажано включати у раціон?

Кунжутна олія: користь і шкода

Кунжутна олія має ряд властивостей, які позитивно вплинуть на організм, в тому числі під час хвороб. Ось найбільші переваги, які має олія з кунжуту:

  1. Містить корисні жирні кислоти, важливі для нормального метаболізму, красивої шкіри та волосся і здорового гормонального фону;
  2. Олія кунжутна користь має для роботи нирок і печінки, для міцності кісток і запобігання появі зморшок – все це завдяки високому вмісту вітаміну К;
  3. У ній немає холестерину, тож її спокійно можуть додавати в їжу ті, в кого цей показник завищений (більше того, деякі складові регулюють рівень холестерину, тож включати її в раціон навіть бажано);
  4. У ній високий вміст вітаміну Е, важливого для здоров’я шкіри, а також це потужний антиоксидант і профілактика проблем серцево-судинної системи;
  5. Має кунжутна олія лікувальні властивості при гастриті, коліті, виразці і подібних захворюваннях, коли пошкоджена слизова, адже олія сприяє швидшому загоєнню пошкоджень (звісно, це не скасовує прийом ліків, проте олія допоможе скоротити тривалість періоду загострення хвороби і рекомендована до вживання).

Що стосується шкоди, то негативних властивостей не так і багато. Основний недолік – дисбаланс кількості жирних кислот, адже в цьому виді олії більше омега-6 жирів, ніж омега-3. Хоч вони самі по собі не шкідливі, проте у надмірній кількості несуть негативний вплив на організм. Особливо не найкращий варіант кунжутна олія для суглобів, у надлишку вона погіршує симптоми артриту та інших хвороб опорно-рухового апарату.

Тому, якщо є проблеми з суглобами, то краще обирати рослинні олії, в яких переважає омега-3 (наприклад, оливкова та лляна). А кунжут натомість можна споживати у вигляді подрібненого насіння, адже воно містить багато кальцію і кремнію – саме те, що треба для кісток та суглобів.

Олія з насіння кунжуту: як обрати і зберігати?

Є декілька варіантів кунжутних олій: сиродавлена олія з білого кунжуту, сиродавлена з чорного кунжуту і олія з обсмаженого насіння. Перші 2 варіанти мають не дуже відчутний аромат, а от олія зі смаженого насіння має доволі сильний та яскравий аромат кунжуту. Проте, користь кунжутної олії у варіанті з необсмаженого насіння суттєво вища.

Що ж обрати для споживання в їжу? Найкориснішою є олія з чорного кунжуту, потім зі світлого і остання по корисності – з обсмаженого. За бажанням у стравах можна комбінувати олію з обсмаженого і необсмаженого насіння. Таким чином, і користь збережеться, і буде приємний аромат для страви.

Що стосується зберігання, то кунжутна олія властивості втрачає при зберіганні у світлому місці, особливо якщо присутнє сонячне проміння. Тож краще зберігати олію в темній пляшці, в закритих прохолодних шафах без проникнення світла, сонця (і бажано не над плитою, щоб олія не підігрівалась).

Кунжутна олія: як вживати

Оптимальний варіант – додавати у готові страви перед подачею (супи, рагу, до приготовлений овочів), заправляти нею салати, додавати у смузі чи фреші з фруктів та овочів, що містять вітаміни А і Е (для засвоєння цих вітамінів потрібні жири).

Чи можна смажити на кунжутній олії або якось термічно її обробляти? Температурний максимум для неї – додавати у страви при тушкуванні на малому вогні чи приготуванні на пару, а смажити та запікати (в тому числі у випічці) точно не бажано, так як корисні компоненти зменшуються під час термічної обробки. Якщо є можливість, то краще, щоб олія з кунжуту не піддавалась жодній термічній обробці.

Оригінальні рецепти з кунжутною олією

Якщо мова іде про суміш олій з обсмаженого і необсмаженого насіння (тобто в тих випадках, коли буде аромат кунжуту), то ідеально смакуватиме олія у наступних поєднаннях:

  • як заправка у будь-яких салатах з консервованим тунцем;
  •  як складова хумусу (подірбнений нут, сіль, спеції, та подрібнений до стану пасти кунжут з додаванням кунжутної олії);
  • як заправка до теплої тушкованої спаржевої квасолі, з додаванням часнику, волоських горіхів та петрушки;
  • у складі заправки до пряного салату зі свіжої моркви (у терту моркву додається олія кунжутна з необсмаженого насіння (без запаху), соєвий соус, кунжутне насіння, тертий корінь імбиру, мелена суміш перців, сіль, лимонна цедра);
  • як заправка до салату з тертого вареного (або сирого) буряка, з додаванням тертого кореню хрону і волоських горіхів;
  • як складова пасти-закуски мутабель, в якій поєднуються: запечені баклажани, кунжутна олія, подрібнений кунжут, часник, лимонний сік, спеція зіра (вона ж кмин) і за бажанням перець чилі.
З архіву або читайте також:

Грейпфрут для схуднення: чи допомагає грейпфрут схуднути?

4.5.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті
Що корисно їсти на сніданок? Що корисно їсти на сніданок?

Якими продуктами найкраще починати день? Скільки калорій має бути у сніданку? Чи можна пити каву зранку? Що можна їсти на сніданок, якщо зранку є пробіжка або інший спорт? Нижче розписали відповіді на всі питання та готові ідеї сніданків.

Повна стаття 7.12.2021 0

Чим корисні мідії? Чим корисні мідії?

Смачні, корисні та дієтичні мідії – це чудове доповнення до здорового раціону. Які вітаміни містяться в мідіях? Скільки в них калорій? Чи мають ці морепродукти протипоказання до споживання? Як і з чим готувати мідії? Про все це нижче.

Повна стаття 19.11.2021 0

Насіння амаранту: користь і шкода Насіння амаранту: користь і шкода

Амарант (українська назва щириця звичайна) – це вид злаків, який містить дуже цінний для організму склад. Які вітаміни містяться в амаранті? Як готувати цю крупу і з чим їсти? Чи має амарант протипоказання, а кому навпаки дуже рекомендовано включити цю крупу в раціон?

Повна стаття 19.11.2021 0