Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні властивості кунжутної олії

Чим корисна кунжутна олія і чи має вона шкідливі властивості? Як її правильно споживати і зберігати? Які є види кунжутної олії і кому її дуже бажано включати у раціон?

Кунжутна олія: користь і шкода

Кунжутна олія має ряд властивостей, які позитивно вплинуть на організм, в тому числі під час хвороб. Ось найбільші переваги, які має олія з кунжуту:

  1. Містить корисні жирні кислоти, важливі для нормального метаболізму, красивої шкіри та волосся і здорового гормонального фону;
  2. Олія кунжутна користь має для роботи нирок і печінки, для міцності кісток і запобігання появі зморшок – все це завдяки високому вмісту вітаміну К;
  3. У ній немає холестерину, тож її спокійно можуть додавати в їжу ті, в кого цей показник завищений (більше того, деякі складові регулюють рівень холестерину, тож включати її в раціон навіть бажано);
  4. У ній високий вміст вітаміну Е, важливого для здоров’я шкіри, а також це потужний антиоксидант і профілактика проблем серцево-судинної системи;
  5. Має кунжутна олія лікувальні властивості при гастриті, коліті, виразці і подібних захворюваннях, коли пошкоджена слизова, адже олія сприяє швидшому загоєнню пошкоджень (звісно, це не скасовує прийом ліків, проте олія допоможе скоротити тривалість періоду загострення хвороби і рекомендована до вживання).

Що стосується шкоди, то негативних властивостей не так і багато. Основний недолік – дисбаланс кількості жирних кислот, адже в цьому виді олії більше омега-6 жирів, ніж омега-3. Хоч вони самі по собі не шкідливі, проте у надмірній кількості несуть негативний вплив на організм. Особливо не найкращий варіант кунжутна олія для суглобів, у надлишку вона погіршує симптоми артриту та інших хвороб опорно-рухового апарату.

Тому, якщо є проблеми з суглобами, то краще обирати рослинні олії, в яких переважає омега-3 (наприклад, оливкова та лляна). А кунжут натомість можна споживати у вигляді подрібненого насіння, адже воно містить багато кальцію і кремнію – саме те, що треба для кісток та суглобів.

Олія з насіння кунжуту: як обрати і зберігати?

Є декілька варіантів кунжутних олій: сиродавлена олія з білого кунжуту, сиродавлена з чорного кунжуту і олія з обсмаженого насіння. Перші 2 варіанти мають не дуже відчутний аромат, а от олія зі смаженого насіння має доволі сильний та яскравий аромат кунжуту. Проте, користь кунжутної олії у варіанті з необсмаженого насіння суттєво вища.

Що ж обрати для споживання в їжу? Найкориснішою є олія з чорного кунжуту, потім зі світлого і остання по корисності – з обсмаженого. За бажанням у стравах можна комбінувати олію з обсмаженого і необсмаженого насіння. Таким чином, і користь збережеться, і буде приємний аромат для страви.

Що стосується зберігання, то кунжутна олія властивості втрачає при зберіганні у світлому місці, особливо якщо присутнє сонячне проміння. Тож краще зберігати олію в темній пляшці, в закритих прохолодних шафах без проникнення світла, сонця (і бажано не над плитою, щоб олія не підігрівалась).

Кунжутна олія: як вживати

Оптимальний варіант – додавати у готові страви перед подачею (супи, рагу, до приготовлений овочів), заправляти нею салати, додавати у смузі чи фреші з фруктів та овочів, що містять вітаміни А і Е (для засвоєння цих вітамінів потрібні жири).

Чи можна смажити на кунжутній олії або якось термічно її обробляти? Температурний максимум для неї – додавати у страви при тушкуванні на малому вогні чи приготуванні на пару, а смажити та запікати (в тому числі у випічці) точно не бажано, так як корисні компоненти зменшуються під час термічної обробки. Якщо є можливість, то краще, щоб олія з кунжуту не піддавалась жодній термічній обробці.

Оригінальні рецепти з кунжутною олією

Якщо мова іде про суміш олій з обсмаженого і необсмаженого насіння (тобто в тих випадках, коли буде аромат кунжуту), то ідеально смакуватиме олія у наступних поєднаннях:

  • як заправка у будь-яких салатах з консервованим тунцем;
  •  як складова хумусу (подірбнений нут, сіль, спеції, та подрібнений до стану пасти кунжут з додаванням кунжутної олії);
  • як заправка до теплої тушкованої спаржевої квасолі, з додаванням часнику, волоських горіхів та петрушки;
  • у складі заправки до пряного салату зі свіжої моркви (у терту моркву додається олія кунжутна з необсмаженого насіння (без запаху), соєвий соус, кунжутне насіння, тертий корінь імбиру, мелена суміш перців, сіль, лимонна цедра);
  • як заправка до салату з тертого вареного (або сирого) буряка, з додаванням тертого кореню хрону і волоських горіхів;
  • як складова пасти-закуски мутабель, в якій поєднуються: запечені баклажани, кунжутна олія, подрібнений кунжут, часник, лимонний сік, спеція зіра (вона ж кмин) і за бажанням перець чилі.
З архіву або читайте також:

Чим корисні мідії?

4.5.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті