Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні властивості кизилу

Кизил або ж дерен – це невеликі червоні ягоди продовгуватої форми, які дозрівають на початку осені. Чим корисна ягода кизил? Кому варто включити ці ягоди у свій раціон, а кому навпаки не варто їх споживати? В яких рецептах смакує кизил і з чим його поєднувати?

Як виглядає дерен і який у цих ягід смак?

Залежно від сорту, колір кизилу може бути від насичено червоного до темно-бордового. Декілька сортів у стиглому вигляді мають бурштиновий (насичено жовтий) колір. На смак ягоди найбільше нагадують вишні: кисло-солодкі з трохи терпким присмаком. Кісточка ягід довга і овальна. За формою кизил буває овальний (як оливки) або грушоподібний.

Кизил: користь і шкода

В ягодах кизилу міститься 20 вітамінів, макро- та мікроелементів. Крім цього, в них доволі багато антиоксидантів, які мають протизапальні та захисні властивості. Тож тим, хто притримується здорового харчування, однозначно варто для різноманіття включати в свій раціон кизил. Чим корисний кизил?

  1. Містить рослинне залізо. У 100 г м’якоті кизилу міститься 4 мг заліза (денна норма 10 мг для чоловіків і 18 мг для жінок). Звісно, варто враховувати, що рослинне залізо засвоюється організмом  меншій кількості, ніж з тваринних продуктів. Проте, тим, хто не вживає м’ясо чи має високий ризик дефіциту заліза (спортсмени, підлітки, жінки) – варто споживати кизил.
  2. На 100 г м’якоті кизилу припадає 1.5 г харчових волокон. Клітковина ягід позитивно впливає на моторику кишківника та корисна для мікрофлори.
  3. Користь кизилу також полягає у високому вмісті вітаміну С: у 100 г ягід міститься 30% денної потреби цього вітаміну.
  4. В ягодах дерену високий вміст калію: 15% денної потреби у 100 г ягід без кісточках. Калій важливий для серцево-судинної системи, а також є профілактикою набряків.
  5. В кизилі багато вітаміну В9 (фолієва кислота). У 100 г ягід 13% денної потреби. Жінки репродуктивного віку обов’язково мають споживати достатню кількість цього вітаміну.

Чи має кизил лікувальні властивості? Фактично ні, адже якісь дефіцитні стани або захворювання лікують ліками, а не ягодами. Проте, ягоди дерену – це хороший варіант для профілактики ряду захворювань. Наприклад, дефіциту вітаміну С, заліза, фолієвої кислоти. А достатня кількість цих вітамінів в організмі – це підтримка імунітету, судин і репродуктивної системи.

Частково лікувальні властивості кизилу можуть проявлятись також при порушеннях роботи жовчного міхура, адже кислі ягоди володіють легкою жовчогінною дією, а це найкраща профілактика застою жовчі. Проте, тут варто споживати ягоди з обережністю. По-перше, не тоді, коли жовчний міхур вже переповнений і є больові відчуття. По-друге, варто їсти ягоди в помірній кількості, адже надмірний викид жовчі може спричинити неприємні симптоми.

Що стосується шкоди, то її фактично немає. Єдине, чого варто дотримуватись – не споживати ці ягоди (як і будь-які інші) при загостренні хвороб шлунково-кишкового тракту. Особливо це стосується ерозій, виразки, гастриту, періоду загострення хвороб жовчного міхура.

Чи втрачає кизил властивості під час зберігання?

Корисні вітаміни, мікро- та макроелементи майже повністю зберігаються при заморожуванні ягід дерену, а також при сушінні на невеликих температурах (до 60 градусів). Проте, у вигляді варення або соусів (а такі форми зберігання ягід найпопулярніші) єдина користь, яка залишається від кизилу – клітковина і антиоксиданти, частина вітамінів. Велика частина корисних компонентів руйнується при термообробці. Тому якщо ключова мета зберегти на зиму кизил – його користь, то варто обирати варіант замороження ягід або сушіння у вигляді сухофруктів.

Ще один смачний варіант – зробити з ягід пюре, змішати з солодшим фруктовим пюре і зробити домашню пастилу (пюре викладається тонким шаром і сушиться в духовці при 60 градусах або в спеціальній сушарці). Найсмачніша пастила з кизилу виходить, якщо поєднати пюре ягід з пюре банану, абрикосу, слив, груші або винограду (у пропорції 50:50). Тоді пастила буде не надмірно кислою, але при цьому помірно солодкою.

Оригінальні рецепти з кизилом

Крім описаних вище рецептів пастили, кизил чудово смакує у салатах, смузі, фруктовому морозиві, а також випічці та соусах (але не варто забувати, що частина користі кизилу втратиться при термообробці). Наприклад, смакуватимуть ягоди дерену в таких поєднаннях:

  • у смузі разом з бананом, розмоченим у воді льоном та шпинатом;
  • у солодкому салаті з тертою морквою і волоськими горіхами;
  • у салаті з тертим вареним буряком, сметаною, часником і гірчицею;
  • у салаті з курячим філе, селерою, сметаною, гірчицею і кунжутом;
  • у салаті з відвареним буряком, фетою, руколою, горіхами та олією.
  • у соусі з вином, цукром, гвоздикою, кардамоном, мускатним горіхом, сіллю (такий соус найкраще смакує з птицею).
З архіву або читайте також:

Чим корисна кукурудзяна олія?

13.11.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті
Що корисно їсти на сніданок? Що корисно їсти на сніданок?

Якими продуктами найкраще починати день? Скільки калорій має бути у сніданку? Чи можна пити каву зранку? Що можна їсти на сніданок, якщо зранку є пробіжка або інший спорт? Нижче розписали відповіді на всі питання та готові ідеї сніданків.

Повна стаття 7.12.2021 0

Чим корисні мідії? Чим корисні мідії?

Смачні, корисні та дієтичні мідії – це чудове доповнення до здорового раціону. Які вітаміни містяться в мідіях? Скільки в них калорій? Чи мають ці морепродукти протипоказання до споживання? Як і з чим готувати мідії? Про все це нижче.

Повна стаття 19.11.2021 0

Насіння амаранту: користь і шкода Насіння амаранту: користь і шкода

Амарант (українська назва щириця звичайна) – це вид злаків, який містить дуже цінний для організму склад. Які вітаміни містяться в амаранті? Як готувати цю крупу і з чим їсти? Чи має амарант протипоказання, а кому навпаки дуже рекомендовано включити цю крупу в раціон?

Повна стаття 19.11.2021 0