Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні властивості кизилу

Кизил або ж дерен – це невеликі червоні ягоди продовгуватої форми, які дозрівають на початку осені. Чим корисна ягода кизил? Кому варто включити ці ягоди у свій раціон, а кому навпаки не варто їх споживати? В яких рецептах смакує кизил і з чим його поєднувати?

Як виглядає дерен і який у цих ягід смак?

Залежно від сорту, колір кизилу може бути від насичено червоного до темно-бордового. Декілька сортів у стиглому вигляді мають бурштиновий (насичено жовтий) колір. На смак ягоди найбільше нагадують вишні: кисло-солодкі з трохи терпким присмаком. Кісточка ягід довга і овальна. За формою кизил буває овальний (як оливки) або грушоподібний.

Кизил: користь і шкода

В ягодах кизилу міститься 20 вітамінів, макро- та мікроелементів. Крім цього, в них доволі багато антиоксидантів, які мають протизапальні та захисні властивості. Тож тим, хто притримується здорового харчування, однозначно варто для різноманіття включати в свій раціон кизил. Чим корисний кизил?

  1. Містить рослинне залізо. У 100 г м’якоті кизилу міститься 4 мг заліза (денна норма 10 мг для чоловіків і 18 мг для жінок). Звісно, варто враховувати, що рослинне залізо засвоюється організмом  меншій кількості, ніж з тваринних продуктів. Проте, тим, хто не вживає м’ясо чи має високий ризик дефіциту заліза (спортсмени, підлітки, жінки) – варто споживати кизил.
  2. На 100 г м’якоті кизилу припадає 1.5 г харчових волокон. Клітковина ягід позитивно впливає на моторику кишківника та корисна для мікрофлори.
  3. Користь кизилу також полягає у високому вмісті вітаміну С: у 100 г ягід міститься 30% денної потреби цього вітаміну.
  4. В ягодах дерену високий вміст калію: 15% денної потреби у 100 г ягід без кісточках. Калій важливий для серцево-судинної системи, а також є профілактикою набряків.
  5. В кизилі багато вітаміну В9 (фолієва кислота). У 100 г ягід 13% денної потреби. Жінки репродуктивного віку обов’язково мають споживати достатню кількість цього вітаміну.

Чи має кизил лікувальні властивості? Фактично ні, адже якісь дефіцитні стани або захворювання лікують ліками, а не ягодами. Проте, ягоди дерену – це хороший варіант для профілактики ряду захворювань. Наприклад, дефіциту вітаміну С, заліза, фолієвої кислоти. А достатня кількість цих вітамінів в організмі – це підтримка імунітету, судин і репродуктивної системи.

Частково лікувальні властивості кизилу можуть проявлятись також при порушеннях роботи жовчного міхура, адже кислі ягоди володіють легкою жовчогінною дією, а це найкраща профілактика застою жовчі. Проте, тут варто споживати ягоди з обережністю. По-перше, не тоді, коли жовчний міхур вже переповнений і є больові відчуття. По-друге, варто їсти ягоди в помірній кількості, адже надмірний викид жовчі може спричинити неприємні симптоми.

Що стосується шкоди, то її фактично немає. Єдине, чого варто дотримуватись – не споживати ці ягоди (як і будь-які інші) при загостренні хвороб шлунково-кишкового тракту. Особливо це стосується ерозій, виразки, гастриту, періоду загострення хвороб жовчного міхура.

Чи втрачає кизил властивості під час зберігання?

Корисні вітаміни, мікро- та макроелементи майже повністю зберігаються при заморожуванні ягід дерену, а також при сушінні на невеликих температурах (до 60 градусів). Проте, у вигляді варення або соусів (а такі форми зберігання ягід найпопулярніші) єдина користь, яка залишається від кизилу – клітковина і антиоксиданти, частина вітамінів. Велика частина корисних компонентів руйнується при термообробці. Тому якщо ключова мета зберегти на зиму кизил – його користь, то варто обирати варіант замороження ягід або сушіння у вигляді сухофруктів.

Ще один смачний варіант – зробити з ягід пюре, змішати з солодшим фруктовим пюре і зробити домашню пастилу (пюре викладається тонким шаром і сушиться в духовці при 60 градусах або в спеціальній сушарці). Найсмачніша пастила з кизилу виходить, якщо поєднати пюре ягід з пюре банану, абрикосу, слив, груші або винограду (у пропорції 50:50). Тоді пастила буде не надмірно кислою, але при цьому помірно солодкою.

Оригінальні рецепти з кизилом

Крім описаних вище рецептів пастили, кизил чудово смакує у салатах, смузі, фруктовому морозиві, а також випічці та соусах (але не варто забувати, що частина користі кизилу втратиться при термообробці). Наприклад, смакуватимуть ягоди дерену в таких поєднаннях:

  • у смузі разом з бананом, розмоченим у воді льоном та шпинатом;
  • у солодкому салаті з тертою морквою і волоськими горіхами;
  • у салаті з тертим вареним буряком, сметаною, часником і гірчицею;
  • у салаті з курячим філе, селерою, сметаною, гірчицею і кунжутом;
  • у салаті з відвареним буряком, фетою, руколою, горіхами та олією.
  • у соусі з вином, цукром, гвоздикою, кардамоном, мускатним горіхом, сіллю (такий соус найкраще смакує з птицею).
З архіву або читайте також:

Як прискорити метаболізм? 5 порад, які точно спрацюють

13.11.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі
1

Давид Зубренко

19.9.2022 12:56

Дякую за корисну інформацію!

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті