Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні властивості молочних продуктів для вашого організму

Зараз чутно багато суперечок і негативу в сторону молочних продуктів, починаючи з шкідливості лактози і закінчуючи тим, що від молочних продуктів на шкірі з’являються висипання. Чи правда це? Чи корисні молочні продукти та чи вживати їх тим, хто притримується здорового харчування?

Молочні продукти: користь і шкода

Почнемо з переваг цієї групи продуктів, адже їх суттєво більше, ніж недоліків. Отже, чим корисне молоко і молочні продукти?

Кальцій. Цей мікроелемент важливий для кісток, зубів, кровотворення і десятка інших важливих для організму процесів. Якщо говорити в цифрах, то в 100 мл молока міститься 12% денної потреби кальцію, у 100 г кисломолочного сиру – 15%, а в твердому сирі в середньому 70-75%.

Молочні продукти користь приносять і для кишечника. Зокрема, в йогурті, кефірі, ряжанці та інших кисломолочних напоях крім кальцію містяться ще й корисні бактерії, які покращують мікрофлору кишечника та його роботу загалом. Ці корисні молочні продукти також сприяють імунітету організму, адже більша частина імунітету утворюється саме в кишечнику.

Ще одне, чим саме корисні молочні продукти – вітамін В12. В 100 г молочної продукції міститься від 10 до 55% денної потреби цього вітаміну. Важливий нюанс: він міститься лише у тваринних продуктах, тому вегани часто мають дефіцит В12. Проте, якщо харчування вегетаріанське і включає молочні продукти, тоді дефіцит не виникає. Вітамін В12 потрібен для кровотворення, обміну речовин, роботи мозку та нервової системи.

Проте, слід зауважити, що все те, чим корисні молочні продукти, стосується лише продуктів нормальної жирності. Молоко, йогурти та сир 0% жирності цих корисних властивостей має менше (навіть кальцій з них засвоюється в меншій кількості).

Що стосується шкоди: молочні продукти дійсно можуть викликати дискомфорт і проблеми з травленням. Як проявляється цей дискомфорт? Найчастіше: здуття, біль в животі і розлад травлення. Але є суттєве «але»: така реакція відбувається далеко не у всіх і залежить від кількості ферменту лактази, який виробляє організм і який потрібен для перетравлення молочної продукції.

Може бути вроджена лактозна непереносимість або набута, повна або часткова. Саме тому є люди, які у дорослому віці перестають нормально сприймати молочну продукцію. Є і ті, хто може без симптомів спожити певну кількість «молочки», але те, що більше індивідуальної норми – спричинить дискомфорт.

Або ж хтось нормально споживає твердий сир і йогурти, які містять помірну кількість лактози, а молоко викликає дискомфорт через вищий вміст лактози. Тож, не дивлячись на користь молочних продуктів, при непереносимості лактози  слід ці продукти обмежувати або повністю виключити з раціону.

Часто підходить і варіант заміни лактозної продукції на безлактозну або ж просто споживати «молочку» помірно. В такому випадку, користь і шкода молочних продуктів знаходяться в балансі, адже організм отримує вітаміни та мінерали, але не страждає дискомфортом через лактозу.

Що стосується висипань та інших подібних симптомів, які виникають після споживання молочної продукції – в медичних дослідженнях не знайшли чіткого зв’язку між молочною продукцією та акне (на відміну від зловживання цукром та фаст-фудом – ці продукти дійсно негативно впливають на шкіру).

Чи корисне молоко і молочні продукти для дітей?

Молочні продукти корисні властивості мають і для дітей, і для дорослих. Єдине, що дітям рекомендують вводити молочну продукцію в раціон поступово. Найкращі продукти для дитячого харчування: натуральний йогурт, кисломолочний сир, твердий сир (бажано з невисоким вмістом солі та без спецій), сметана. Раніше 3-х років суто молоко в раціон вводити не рекомендується.

Чи можна їсти молочну продукцію під час схуднення?

Молочні продукти відносяться до продуктів здорового харчування, тому під час схуднення їх можна вживати хоч щодня. Єдине, що не варто споживати знежирену продукцію, а також різноманітні солодкі десерти – сиркові маси, йогурт з наповнювачами і т.д. В таких десертах міститься в середньому від 10% до 20% цукру.

З архіву або читайте також:

Шкідливі звички здорового харчування

20.2.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті