Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні властивості оливкової олії

Оливкова олія – популярний продукт серед прихильників здорового харчування. Чим корисна оливкова олія? Як її правильно споживати і як зберігати? Чи можна цей вид олії використовувати для приготування їжі та який термічний максимум витримує олія?

Оливкова олія: користь і шкода

Цей вид олії дійсно корисний і рекомендований до вживання. Її корисні властивості поширюються на такі системи та органи:

  1. Для жовчного міхура. З лимонним соком або бальзамічним оцтом вона володіє хорошим жовчогінним ефектом. Відповідно, якщо споживати таке поєднання регулярно (наприклад, заправляти салати олією з соком лимону) – це буде відмінною профілактикою застою жовчі. Найкращий варіант – доповнювати свій сніданок мисочкою салату, заправленого оливковою олією з лимонним соком.
  2. Речовини, які містить олія з оливок, допомагають робити судини більш міцними та еластичними. Це відмінна профілактика судинних захворювань: атеросклерозу, куперозу (судинна сіточка на шкірі) і захворювань вен (в тому числі сповільнення розвитку варикозу).
  3. Ще одна велика перевага, яку має оливкова олія: її користь для шкіри. В сиродавленій олії високий вміст вітаміну Е. Цей вітамін відповідає за загоєння шкіри і зменшення запалень, зняття подразнень і сухості, утримування вологи в шкірі, а також за оновлення клітин. Все це допоможе на довше зберегти молодість та здоров’я шкіри.
  4. Олія на 60-70% складається з олеїнової кислоти (омега-9). Це одночасно користь і шкода оливкової олії. Користь в тому, що олеїнова кислота нормалізує рівень холестерину. Шкода проявляється, якщо споживати лише оливкову олії, у великих кількостях і часто. В такому випадку омега-9 можуть потрапляти в організм з надлишком, що при регулярному впливі негативно вплине на артеріальний тиск і опорно-руховий апарат.
  5. Крім шкіри, вітамін Е (разом з жирами з олії) корисний для гормональної та репродуктивної системи.
  6. Користь оливкової олії також полягає у високому вмісту вітаміну К, який відповідає за згортання крові і захисту від утворення тромбів.
  7. В натуральній оливковій олії, яка містить насичений зелений відтінок, міститься хлорофіл і біофлавоноїди. Перший насичує кров киснем, а біофлавоноїди – це потужні антиоксиданти.

Які шкідливі властивості оливкової олії, крім дисбалансу омега 3, 6 і 9? Шкода, в основному, полягає під час загострення якихось хронічних станів. Наприклад, варто з обережністю споживати олію при наявності каміння в жовчному міхурі (а краще – радитись з лікарем). Бо через її жовчогінну дію каміння може почати рухатись і призвести до болю чи закупорювання проток.

Чи корисна оливкова олія, якщо на ній смажити чи запікати?  Часткова користь зберігається. Проте, якщо олію нагрівати за температури більше, ніж 90 градусів, то вона частково втрачає свої антиоксидантні властивості. І не варто нагрівати цей вид олії більше 180-200 градусів, бо точка горіння оливкової олії 210-215 (це той момент, коли жири починають перетворюватись на “погані”).

Оливкова олія: чим корисна для схуднення?

Це корисні рослинні жири. Вони важливі для нормального метаболізму та здоров’я гормональної системи. А це в свою чергу необхідна умова для схуднення.

Крім цього, оливкова олія нормалізує травлення і розщеплення жирів (завдяки жовчогінній дії), є профілактикою закрепів. Що також позитивно впливає на зниження ваги.

Ще одна перевага, яку дає оливкова олія – користь для шкіри, особливо для її  еластичності. Адже доволі часто при схудненні може з’являться так звана «обвисла шкіра». Збалансований раціон, корисні жири (в тому числі оливкова олія) і помірні спортивні навантаження дозволяють звести проблеми зі шкірою при схудненні до мінімуму.

Як споживати і зберігати оливкову олію?

Стосовно зберігання існує лише один варіант: в прохолодному місці в пляшці з темного скла (або іншій непрозорій ємності). Це потрібно для того, щоб зберегти користь оливкової олії. Також категорично не можна зберігати олію там, де багато світла і сонячного проміння. В такому випадку, корисні жири зі складу олії окисляться і перетворяться в шкідливі.

Що стосується споживання, то купувати слід олію extra virgin (не рафіновану, холодного віджиму). Найкращий варіант, як вживати цю олію – в салати або готові страви (наприклад, заправити нею парові чи тушковані овочі, супи-пюре, споживати в складі соусу тощо). Оптимальна денна кількість: 10-15 г на день.

За бажанням, можна готувати собі суміші олій, які використовувати для салатів. Це допоможе зробити максимально корисний баланс омега 3-6-9 жирних кислот. Яке поєднання олій корисне? Наприклад, оливкову, лляну і соняшникову нерафіновану (ароматну). В оливковій багато омега 9, в соняшниковій і оливковій є омега 6, а лляна – лідер по вмісту омега-3. Таким чином, цей мікс буде більш збалансованим і корисним. Або ж можна просто чергувати олії між собою: почергово вживати оливкову, лляну та інші корисні види рослинних олій.

Оригінальні рецепти з оливковою олією

Цей вид олії ідеально підходить для соусів, наприклад, для класичного майонезу, соусу песто і кисло-солодкої заправки (коли змішується оливкова олія, лимонний сік і мед). Крім цього, вона смакує в таких соусних поєднаннях:

  • грецький соус, який ідеально підійде до салатів і риби (змішується оливкова олія з лимонним соком, сушеним майораном, свіжим часником, сіллю, перцем);
  • гострий ароматний соус, який підійде до овочів (в олію кладеться мішечок з перцем чилі, кількома гілочками свіжого базиліку і тим’яну, і надрізаним зубчиком часнику, далі слід дати олії настоятись 1 день і мішечок можна витягти);
  • солодко-гостра заправка для птиці і цілої запеченої риби, наприклад, скумбрії (змішується оливкова олія, зернова гірчиця і мед).
З архіву або читайте також:

Що можна їсти на вечерю при правильному харчуванні?

21.7.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті