Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Мигдаль: користь та шкода для організму

Які корисні речовини містить мигдаль? Які його негативні властивості? Чи можна ці горіхи тим, хто худне? З якими продуктами мигдаль смачно поєднується? Про все це нижче.

Чим корисний мигдальний горіх? 5 суттєвих переваг

  1. Дуже високий вміст вітаміну Е. На порцію 30 г горіхів припадає 50% денної потреби у цьому вітаміні. Яка його роль в організмі? Ключова: підтримка здоров’я шкіри та волосся (особливо, якщо потрібна функція загоєння, наприклад, після висипань або при сухості та тріщинах на шкірі). Крім цього, вітамін Е — це потужний антиоксидант, який захищає організм від шкідливого впливу (сонце, екологія, шкідливі речовини з їжі). Також він важливий для гормональної системи, зору, слизових.
  2. Ще одна відчутна і дуже цінна перевага, яку має горіх мигдаль — користь для нервової системи. Високий вміст магнію (75% денної норми у 100 г горіхів) захищає організм від стресу, є профілактикою головного болю та мігрені. Вітаміни В2 та Е захищають нервові клітини від руйнування. Вітамін В6 з горіхів бере важливу участь в діяльності центральної нервової системи, допомагає при болях в м’язах і порушеннях сну. Також мигдаль корисний для розумової діяльності.
  3. Мигдаль має 18 амінокислот, багато білків і близько 30% денної потреби у залізі (на 100 г горіхів). Така комбінація робить його корисним доповненням вегетаріанського та веганського раціону.
  4. Цей вид горіхів варто включати в спортивний раціон. Користь мигдальних горіхів для спортсменів відчутна одразу в декількох напрямках. Вітамін В2 допоможе відновитись м’язам після тренувань. Якісний білок з хорошим амінокислотним складом буде позитивно впливати на збільшення м’язової маси. Висока калорійність дасть енергію. Вітамін Е позитивно впливає на суглоби та зв’язки. Фосфор, якого багато в цих горіхах, корисний для кісткової тканини та суглобів.
  5. Ще одне, чим корисний мигдаль — позитивний вплив на кишківник. Доволі високий вміст клітковини чудово вплине на моторику кишківника і його мікрофлору (а вона складає основу імунітету). Жири також позитивно впливають на процеси травлення, а в поєднанні з вітаміном Е добре впливають на здоров’я слизових шлунку та кишківника.

Шкода від мигдалю

Є декілька недоліків мигдалю, які варто враховувати:

  1. Він сильний алерген. Тому, якщо ніколи раніше не куштували мигдаль, то варто з’їсти спершу не більше 1-2 горішків. Особливо це стосується дітей.
  2. Висока калорійність, тому порцію слід обов’язково обмежувати.
  3. Слід повністю виключити з раціону мигдаль під час загострення хвороб кишково-шлункового тракту (до одужання). Мигдаль (як і решта горіхів) доволі непрості для перетравлення. Також вони володіють помірною жовчогінною дією, а це не завжди безпечно в період загострення хвороб. До протипоказань для споживання належать всі хвороби, під час яких потрібна спеціальна дієта. Наприклад, загострення холециститу, ентероколіту, гастриту, панкреатиту, хвороб жовчного міхура тощо.
  4. Якщо горіхи зберігати неправильно, то в них може розводитись пліснява. При цьому далеко не одразу вона має яскраво виражений смак і запах, бо маскується сильними смаковими властивостями горіхів.

Мигдальний горіх: користь під час схуднення

Горіхи відіграють позитивну роль під час схуднення. Вітаміни з них задіяні майже у всіх процесах схуднення:

  • корисні для обміну речовин;
  • позитивно впливають на гормональний фон, здоров’я якого вкрай важливе для схуднення;
  • забезпечують тривалу відсутність голоду завдяки високій поживній цінності та високому вмісту харчових волокон;
  • жири з горіхів разом з вітаміном Е позитивно впливають на шкіру, підтримують її здоров’я і зменшують ризик обвисання шкіри в процесі схуднення;
  • позитивно впливають на м’язи під час тренувань (а співвідношення м’язової тканини до жирової впливає на швидкість метаболізму).

Але не варто забувати про високу калорійність цього продукту. У 100 г сушених горіхів (не смажених): 613 ккал, білків 20.4, жирів 53.4, вуглеводів 7, харчових волокон (клітковини) 11.8 г. Калорійність у різних виробників може відрізнятись, адже залежить від свіжості горіха та ступеня сушіння. Також відрізняється калорійність сушеного і смаженого мигдалю (значення КБЖВ залежить від ступеня залишкової вологи).

Яка денна норма мигдалю? Щоб відчути користь і не перебрати з кількістю калорій, достатньо з’їсти близько 30-40 г мигдалю на день. Якщо немає можливості зважувати, то можна рахувати кількість горіхів. Орієнтовна денна норма: 30-40 штук.

З чим смакує мигдаль?

З мигдалю роблять марципан — неймовірно ароматний десерт, що віддалено нагадує халву (проте в марципані величезна кількість цукру). Фактично, це змелений до стану борошна мигдаль, що змішаний з цукровим сиропом. Масі надають форму цукерок або батончиків.

Цей вид горіхів неймовірно смачно поєднується з грушею в різноманітних салатах. Також мигдаль можна подавати разом з твердим і м’яким сиром (гауда, брі, дор блю), ягодами, у салатах з морквою та гарбузом (до речі, він тут ще й допоможе засвоїтись жиророзчинним вітамінам).

Мигдаль може бути доповненням або основою для граноли, корисних батончиків та цукерок, різноманітного печива. Подрібнений до стану борошна мигдаль використовується у рецептах безглютенової випічки.

Проте, мигдаль — це не тільки про десерти. Він може доволі цікаво поєднуватись у солоних стравах: овочево-сирних салатах, з морепродуктами, куркою, субпродуктами,

Наприклад, ось кілька смачних рецептів з горіхами, де мигдаль виграшно смакує як в солоних, так і в солодких поєднаннях:

З архіву або читайте також:

Продукти для покращення зору: що їсти, щоб покращити зір?

19.9.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті