Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Печені яблука: користь та рецепт приготування

Чи корисні печені яблука? Чи можуть вони нашкодити? Чи можна цей десерт тим, хто худне? Як урізноманітнити простий рецепт запечених яблук? Про все це нижче.

Користь і шкода печених яблук

 Чому печені яблука корисніші за сирі? Ось щонайменше 5 причин:

  1. Під час запікання яблука стають м’якіші та солодші. Відповідно, вони не подразнюють шлунок чи кишківник, тому їх можна споживати під час загострення більшості хвороб шлунково-кишкового тракту.  
  2. Яблуко — дуже корисний фрукт серед тих, які українцям доступні взимку. Чим корисні печені яблука: в своєму складі вони мають вітаміни групи В, А, Е, С і такі мікроелементи, як фосфор, калій, натрій, цинк, кальцій, залізо, магній, мідь. Це все позитивно впливає на організм. Наприклад, калій бере участь у процесах скорочення серцевих м’язів, вітамін С добре позначиться на імунітеті, залізо підтримає рівень гемоглобіну в крові. 
  3. Саме під час запікання в яблуках збільшується кількість пектину. Він є ефективним засобом для покращення імунітету  та травлення і навіть сприяє профілактиці появи новоутворень.
  4. Пектини є тим субстратом, на якому ростуть корисні кишкові бактерії, що сприяють засвоєнню та утворенню кишківником деяких вітамінів та особливого виду жирних кислот, які своєю чергою зміцнюють імунітет, запобігають втраті пам’яті та навіть є профілактикою хвороби Альцгеймера.
  5. Пектини, потрапляючи у кишківник, перетворюються на гель, зв’язують важкі метали, радіонукліди, токсини, холестерин, канцерогени та виводить їх з організму.

Чим корисне печене яблуко може нашкодити організму? Насправді негативних властивостей доволі мало:

  1. Якщо є гастрит, то для запікання слід обирати солодкі сорти яблук, бо кислі можуть загострити перебіг гастриту (при захворюванні зі зниженою кислотністю можна вживати кислі сорти). До кислих сортів яблук відносять «Симиренко», «Гренні Сміт», «Муцу» та деякі інші.
  2. З солодкими сортами печених яблук, такими як «Ліза», «Чемпіон», «Лігольд», «Ред Чіф», «Гала» потрібно бути обережними людям із діабетом. Відомо, що одне яблуко може містити до 20 г цукрів, що негативно впливає на рівень цукру в крові.

Печені яблука: їх користь під час схуднення

Печене яблуко — смачний, солодкий і водночас корисний десерт під час схуднення. Завдяки своєму складу воно на певний час тамує голод, задовольняє бажання зʼїсти солодкого та покращує настрій.

Крім того, глюкоза і фруктоза в печених яблуках “зв’язані” з пектинами, що сповільнює їхнє засвоєння. Це важливий аспект, адже якщо з’їсти просто щось солодке, то воно сприяє швидкому стрибку рівня цукру в крові. Після чого рівень цукру падає і виникає сильне відчуття голоду. З печеним яблуком такого не буде. Особливо, якщо його поєднати з іншими інгредієнтами, наприклад, горіхами. 

Калорійність одного середнього печеного яблука, залежно від сорту, всього близько 100 ккал. Але під час схуднення варто уникати рецептів печених яблук з додатковими джерелами цукру: мед, карамель, коричневий цукор тощо. 

Смачні рецепти печених яблук

Яблука, запечені з горіхами та корицею (найпростіший рецепт десерту)

Інгредієнти на 3 порції:

  • 3 яблука кисло-солодкого сорту
  • 60 грам горіхів (найкраще підійдуть волоські або мигдаль)

Приготування:

Розігріти духову піч до 180° С. За допомогою ножа вирізати серединку яблука. За бажанням горіхи можна подрібнити, а можна лишити цілими. Наповнити горіхами яблука, за бажанням притрусити корицею. Яблука поставити в духовку на 20 хв.

Закуска з яблук та сиру

Інгредієнти:

  • 4 яблука кислих сортів
  • 80 г мʼякого сиру (можна використовувати з пліснявою, наприклад, дор блю)
  • 40 г волоських горіхів

Приготування:

Яблука розрізати навпіл, має вийти 8 половинок. Вирізати кісточки, ложкою зробити “ямку”. Сир порізати, горіхи подрібнити. Наповнити ямку сиром, притрусити горіхами. Яблука випікати при температурі 180°С 15 хв. Подавати гарячими, поки сир розплавлений.

Печені яблука з кисломолочним сиром та сухофруктами

Щоб зробити 6 порцій такої страви треба взяти:

  • 6 яблук кисло-солодких або солодких сортів
  • 200 г кисломолочного сиру
  • 50 г кураги (попередньо замоченої)
  • 25 г родзинок (попередньо замочених)
  • 1 яйце

Покрокова інструкція:

Розігріти духову піч до 180°С. Яблука вимити, зрізати “шапочку”, дістати серединку, викласти на деко. “Шапочку” не викидати, вона також знадобиться. Блендером або через сито перетерти сир. Подрібнені сухофрукти та яйце додати до сиру. Ретельно перемішати. Начинити сиром яблука, гарно утрамбувавши начинку. Накрити “шапочкою”. Поставити деко з яблуками в духовку на 20 хв. Десерт готовий!

Крім цього, яблука можуть доповнювати солоні страви або бути солодким інгредієнтом в різноманітних запіканках, оладках, млинцях тощо. Наприклад:

Салат з селери (з яблуком, тофу або куркою, кунжутом і сметанно-гірчичним соусом).

З архіву або читайте також:

Гарбуз: корисні властивості та шкода гарбуза для організму

16.6.2023 Таблиця Калорійності Корисні поради, Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті