Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Продукти для покращення зору: що їсти, щоб покращити зір?

Є ряд вітамінів, які особливо позитивно впливають на зір. В яких продуктах містяться ці вітаміни? Чи можна харчуванням покращити зір? Чи може харчування навпаки погіршувати зір? Про все це нижче.

Продукти для поліпшення зору: як їжа може впливати на очі?

Все, що ми їмо — впливає на наше здоров’я, і на очі також.

Якщо конкретизувати, то одну з найважливіших ролей для збереження і функціональності зору відіграють такі рослинні речовини, як лютеїн і зеаксантин. Вони знаходяться в тій частині ока, яка сприймає світло — макула. Це частина сітківки, завдяки якій ми бачимо предмети зблизька, бачимо світло та кольори, можемо розрізняти предмети вночі.

Тому якщо стоїть питання, що потрібно їсти для покращення зору — в першу чергу продукти багаті на лютеїн і зеаксантин. Вони не підвищують відсоток і гостроту зору, але вони сповільнюють процеси та негативний зовнішній вплив на зір, тож це найкраща профілактика проблем із очима.

Особливо це стосується вікових змін сітківки, коли з віком розвивається далекозорість і втрачається можливість чітко бачити предмети і написи зблизька. Також достатня кількість лютеїну сповільнює і зменшує ризик появи вікової макулодистрофії сітківки (вікові порушення зору).

Крім цього, лютеїн виконує функцію захисту від УФ-променів і захищає від негативного впливу сонця на очі. Це також зменшує ризик зниження гостроти зору.

Друга важлива група вітамінів, які вкрай важливі для очей  — це вітамін А і бета-каротин. Вони не роблять зір кращим, як заведено думати. Якщо зір поганий, то слід розглядати не те, які продукти потрібно вживати для поліпшення гостроти зору, а підбирати разом з лікарем методи корекції. Це можуть бути лінзи, окуляри, лазерний метод та інші способи. Дійсно вплинути на зір продукти можуть за тих умов, якщо зниження зору є тимчасовим і викликано саме дефіцитом вітамінів.

Вітамін А і всі провітаміни, які в організмі утворюють вітамін А, важливі для зменшення ризику гіршання зору, особливо з віком. Регулярний дефіцит цього вітаміну дійсно може впливати на зниження гостроти зору, особливо якщо цей дефіцит підсилений іншими факторами, які негативно впливають на зір.

Що може погіршувати зір?

Найбільш суттєвий вплив на зниження гостроти зору мають такі фактори:

  • цукровий діабет і недотримання дієти, яка потрібна при ньому;
  • переїдання солодкого та швидких вуглеводів (в очах є тканини, які дуже суттєво залежать від рівня цукру в крові);
  • сидяча робота і низька фізична активність;
  • користування тепловізором та іншими засобами для нічного бачення;
  • часте тривале перебування на сонці без окулярів з УФ-фільтром або робота з сильними джерелами світла, в тому числі тими, що відбивають сонце (море або водойми, сніг);
  • тривале водіння автомобіля, особливо в сонячних умовах.

В таких випадках особливо слід звертати увагу на продукти для відновлення зору і його збереження, не допускати дефіциту вітамінів, захищати очі механічно (з допомогою якісних окулярів з УФ-фільтром).

Є ще один сильний фактор — генетика. Міопія (короткозорість) часто виникає, якщо близькі родичі мають знижену гостроту зору. Хоча частіше міопія, як і інші проблеми із зором, виникають внаслідок кількох факторів, як генетичного, так і зовнішніх факторів.

Найбільш шкідливі продукти для очей

Є ціла група продуктів, яка при регулярному і надлишковому споживанні негативно впливає на зір. До цієї групи відносяться стандартні промислові солодощі — все те, що у великій кількості містить швидкі вуглеводи. Солодкі напої, пакетовані соки, навіть домашні компоти з цукром, варення, цукерки і т.д.

Кришталик ока дуже залежний від інсуліну та кількості цукру в крові. Регулярне надмірне вживання солодощів негативно впливає на здоров’я кришталика. З віком це суттєво збільшує ризик такої хвороби очей, як катаракта. Єдині солодкі продукти,  корисні для зору — це фрукти та ягоди у помірних кількостях (порцією у 200-400 г).

Крім цього, солодощі негативно впливають на судини, а через них відбувається живлення тканин очей корисними вітамінами.

Друга група продуктів, що негативно впливає на зір — надмірно солона їжа. Сосиски, сардельки, витримані і м’які сири, чіпси, сушена солона риба, снеки, підсолені горіхи, магазинні соуси, оливки, консервація тощо.

Дуже солона їжа впливає на артеріальний тиск і підвищує його. Регулярна навіть помірна гіпертензія (це коли тиск вище норми, але ще не дуже погіршує самопочуття) негативно впливає на зір, викликає спазми судин і підвищує ризик зниження гостроти зору.

Тому краще вживати більше безпечні продукти для зору: помірно солоні сири (моцарелу, адигейський, не витримані, замість фети і бринзи), домашні снеки з меншою кількістю солі, слабосолону рибу замість сушеної солоної, несолоні горіхи. Звісно, можна вживати й вищезгадані солоні продукти. Тому, що безпечність або шкода визначається їхньою кількістю і регулярністю. Оптимальне рішення, якщо хочеться піклуватись про свої очі: просто слідкувати за кількості спожитої солі за день і тримати її денну норму у межах 5-7 г.

Які продукти покращують зір і зберігають його гостроту?

Можна виділити 2 групи продуктів, які позитивно впливають на зір та очі.

Овочі, фрукти, ягоди, зелень, які мають насичені кольори: помаранчевий, червоний, фіолетовий, зелений. Ці яскраво забарвлені продукти є джерелом вищезгаданих лютеїну та зеаксантину. Які овочі і фрукти корисні для зору? Щодня в раціоні слід мати хоча б 1-2 таких яскравих продуктів: шпинат, червоний солодкий перець, листова капуста насичено зеленого кольору (особливо кейл), петрушка, базилік, кріп, зелена цибуля, брюссельська капуста, броколі, чорниця, фіолетові сорти слив і винограду, ожина, чорниця, смородина, малина, гарбуз, горох.

Продукти, багаті на каротиноїди і вітамін А. Велика перевага цього вітаміну – він в невеликій кількості здатен запасатись організмом (він зберігається у печінці). Тому, якщо хвороб печінки та інших обмежень немає – можна вживати в їжу продукти, які містяться навіть понад 100% денної потреби в каротиноїдах.

Які продукти для відновлення зору і його збереження містять найбільше вітаміну А? Печінка тріски і тваринна (усіх видів), вершкове масло, тверді сири та жирні сорти риби. Великий бонус цих продуктів: вони одразу в складі містять жири, які допомагають вітаміну А засвоїтись. Якщо шукати каротиноїди в рослинних продуктах, тоді слід включати в раціон: моркву, гарбуз, абрикос, курагу, шпинат та всі вищезгадані джерела лютеїну (в них міститься також немало вітаміну А).

З архіву або читайте також:

Чим корисні помідори?

14.8.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі
1

Олександр

25.10.2022 21:27

Дякую, корисно

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті