Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Рослинне молоко: користь чи маркетинг?

Останнім часом, велику популярність набуває рослинне молоко. Це може бути молоко з мигдалю, кунжуту, маку, грецьких горіхів, фундуку, кокосу, вівсянки тощо. Проте, чи є в такому напої користь?

Рослинне молоко має доволі багато переваг:

✅ не містить холестерину і лактози (яка в багатьох людей складно розщеплюється);
✅ містить багато вітамінів: у горіховому велика кількість «вітамінів краси» А і Е, порція кунжутного молока покриє добову потребу кальцію, а молоко з круп (вівсяне, гречане) – джерело вітамінів групи В та заліза;
✅ воно менш калорійне за сировину, містить менше жирів;
✅ смачна альтернатива молока у кашах, каві, смузі та випічці;
✅ жмих, який лишається після виготовлення молока, можна використати у випічці чи смузі як джерело клітковини.

Проте, у магазинного рослинного молока є суттєвий недолік: у нього часто додають некорисні додатки (рафіновані жири, ароматизатори, цукор). Тож, якщо й вживати рослинне молоко, то дуже уважно дивіться на склад. Або ж робіть його самостійно. Тим паче, воно робиться дуже просто.

Якщо ж стоїть питання, яке молоко обрати (рослинне чи коров’яче/козяче), то треба обирати те, що підходить конкретно вашому організму. Є думка, що тваринне молоко шкідливе для дорослих.

Зокрема, частина людей після його вживання через лактозу може відчувати важкість у шлунку, здуття, помічати висипання і поганий стан шкіри. В такому випадку краще від нього відмовитись (саме від молока, а кисломолочні продукти краще залишити). Якщо ж таких симптомів і лактозної непереносимості немає, то можна спокійно його вживати у помірних кількостях. Банальний приклад: від 50 мл звичайного молока в каву не буде дискомфорту, а від склянки 250 мл може бути дискомфорт. Тож варто знати оптимальну кількість для вас. А рослинне молоко можна додати для різноманіття.

З архіву або читайте також:

Як обрати якісний чорний шоколад?

5.11.2020 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті

Як готувати капусту броколі?

Як готувати капусту броколі?

Броколі – це капустяний овоч. На вигляд це невеликі яскраво-зелені суцвіття на стовбурі-качані. В їжу, в основному, вживаються лише суцвіття. Проте, для супів (особливо супів-пюре) цілком підходять і качани. Чим корисна капуста і як її вживати?

Капуста броколі: корисні властивості

Цей вид капусти містить вітаміну С навіть більше, ніж фрукти. В додаток ще й вітаміни групи В, які корисні для нервової системи та обміну речовин. Проте, термічне приготування капусти броколі частково зменшує вміст вітаміну (особливо С, адже він нестійкий до високих температур).

Також броколі містить рослинний білок, майже 3 г на 100 г (що в 3-6 разів більше, ніж інші овочі). Тому воно чудово підходить для тих, хто не вживає тваринних продуктів, займається спортом, худне.

Цей вид капусти цінний і за те, що більш м’який, ніж інші (наприклад, ніж білокачанна). Тож підходить для тих, у кого є проблеми із роботою органів травлення.

Як обрати броколі?

Щоб страви з броколі вийшли смачні, треба вибрати якісний овоч. Варто брати лише яскраво зелені суцвіття. Якщо вони з вкрапленнями жовтого, то броколі вже втрачає свіжість (пожовтілі та м’які суцвіття не варто вживати в їжу взагалі).

Також не варто обирати вже розібрані та відрізані від качана суцвіття. Відрізати їх краще безпосередньо перед приготуванням.

Як варити броколі

Щоб суцвіття були злегка тверді (аль-денте), варто варити 5-7 хвилин після закипання. Такий варіант ідеально підійде для гарніру (наприклад, до риби або м’яса, а також до омлетів).

Якщо готується суп з броколі, то час варіння капусти варто збільшити до 10 хвилин. Так вона буде м’яка, але збереже форму. Для супів-пюре капусту можна трохи розварити (тоді текстура буде ніжнішою) – готувати 12-13 хвилин.

Мова йде про суцвіття середнього розміру. Якщо вони зовсім маленькі, то час зменшується вдвічі.

Броколі: приготування, крім варіння

Найкращий варіант – готувати на пару. Приблизно 7-10 хвилин. В такому випадку овоч зберігає більшу частину вітамінів, текстуру і найкраще смакує. Суцвіття на пару також ідеально підходять для дієтичного та дитячого харчування.

Смакує і обсмажене на сковорідці, тушковане або запечене в духовці броколі. Час приготування в такому випадку – близько 10 хвилин на плиті і 20 хвилин в духовці.

Як приготувати капусту броколі для салату?

Є три варіанти:

  1. Бланшувати. Для цього достатньо опустити невеликі суцвіття на 1 хвилину в киплячу воду. Вони повністю збережуть хрусткіт, проте не будуть сирими на смак.
  2. Відварити у воді або на пару 5-7 хвилин. Капуста буде злегка твердувата і чудово підійде у теплі салати (як вегетаріанські, так і з морепродуктами, рибою, птицею або м’ясом).
  3. Маринування. На декілька годин залишити в скляній закритій ємності з олією, лимонним соком, прянощами.

Класичні страви з капусти броколі

Ідеальний варіант, крім гарніру, броколі у салатах (як теплих, так і холодних). Наприклад, салат з капусти броколі (відвареної аль-денте), запеченої курячої грудки, печериць, зелені, кедрових горіхів та оливкової олії. Крім цього, класикою вважаються такі поєднання:

  • суп-пюре з броколі, картоплею, цибулею, вершками (бажано на курячому бульйоні і прикрашеному сухариками і/або пармезаном);
  • паста з броколі і креветками у вершково-часниковому соусі;
  • кіш з суцвіттями броколі, лососем і моцарелою в яєчно-вершковій заливці;

Броколі: приготування під час схуднення

Як приготувати брокколі, якщо набридла просто дієтична капуста на пару? Можна спробувати такі безпрограшні рецепти, які підійдуть для здорового харчування:

  • запечене у духовці суцвіття броколі з курячими гомілками і бейбі-морквою (попередньо все  замариноване у невеликій кількості оливкової олії, гірчиці та апельсиновій цедрі);
  • запіканка з броколі у яєчно-йогуртовій заливці з твердим сиром або моцарелою невисокої жирності;
  • броколі з кунжутом і куркою, тушковані в соєвому соусі з додаванням апельсинового соку (подавати до цільнозернових макаронів або нешліфованого рису).

Рецепти з броколі у сирому вигляді

Цю капуста нечасто вживають без термічної обробки. Проте, якщо питання стоїть в тому, як готувати броколі, щоб зберегти максимум користі, то вживати у сирому вигляді або бланшувати – найкращий вибір. Сире мариноване броколі смакуватиме у таких комбінаціях:

  • з маринованою цвітною капустою, петрушкою, лимонною цедрою, ароматною соняшниковою олією;
  • з солодким перцем, гірчицею, насінням соняшника та кунжуту;
  • с солодкою цибулею, волоськими горіхами, журавлиною, руколою та оливковою олією.

Броколі: протипоказання

Слід зауважити, якщо вживати суцвіття у сирому вигляді, то це може викликати здуття і бути трохи важким для травлення. Тож при проблемах або загостреннях хвороб шлунково-кишкового тракту варто вживати броколі лише у приготовленому вигляді (на пару або відварене).

Повна стаття 29.11.2020 0

Користь кореня селери у раціоні

Користь кореня селери у раціоні

Це той овоч, який недооцінюють. Який максимум – додадуть у бульйон для аромату або поєднають у стандартному салаті з морквою і яблуком. Насправді ж, корінь селери в кулінарії можна використати у сотнях рецептів! Він смачний і неймовірно корисний. Чим саме? Як готувати корінь селери і з чим поєднувати в стравах?

Повна стаття 26.11.2020 0

Авокадо: як їсти, готувати і подавати авокадо?

Авокадо: як їсти, готувати і подавати авокадо?

Авокадо – цікавий і неймовірно корисний фрукт, який в останні роки набув популярності. Ніжний, але маслянистий і несолодкий… Таке далеко не всім до смаку. Проте, якщо правильно скомбінувати авокадо з іншими продуктами, то воно може стати неймовірно смачним доповненням раціону. Як вибрати авокадо, готувати і їсти, щоб воно було не лише корисним, а й смачним?

Повна стаття 14.11.2020 0