Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Що таке каперси та які у них корисні властивості?

Що таке каперси та з чим їх їсти? Які в них корисні властивості та які вони на смак? Їх зовнішній вигляд та доступні види каперсів в Україні, – про це і не тільки читайте нижче.

Каперси: що це та як вони смакують?

Каперси – це нерозквітлі бруньки куща Capparis spinosa. Рослина цвіте гарними квітами, є багато різновидів та кольорів. Кущі Capparis spinosa вирощують у Туреччині, Франції, Іспанії, Греції й Італії. Брунькам квітів не дають розквітнути і їх вручну збирають наприкінці весни. В Україну каперси попадають вже в консервованому вигляді, адже це найпростіший спосіб постачання продукту, щоб він не зіпсувався.

Свіжі каперси взагалі не вживають. Загалом їх додають до страви як пряність, а ще в копченому, соленому або в’яленому вигляді. Продукт має кисло-гіркий смак. Смак каперсів трохи нагадує щось середнє між лимоном та оливками.

Каперси: корисні властивості та вміст вітамінів

До хімічного складу консервованих каперсів входять низка корисних мікроелементів та вітамінів, зокрема такі:

  • Холін. Це вітамін групи В, який сприяє відновленню функції печінки, корисний для нервової системи та мозку, позитивно впливає на настрій та розумову роботу.
  • Вітамін А. Це антиоксидант, який уповільнює вікові зміни та підтримує здоров’я шкіри, зору, підвищує імунітет.
  • Вітамін С. Нормалізує роботу імунної системи.
  • Фосфор і кальцій. Покращують стан кісток, попереджається розвиток остеопорозу та зміцнює зуби.
  • Калій. Нормалізує роботу серцевого м’яза і кровоносних судин.

Проте є одне “але”: це прянощі. Тобто споживається порція буквально до 5 г. Тому загалом так, каперси користь для організму приносять, але враховуючи спожиту порцію, користь ця буде фактично мізерною. Тому цей продукт суто для пікантності страви, а не для поповнення запасів вітамінів.

Кому не можна каперси?

Як і будь-який продукт, каперси мають свої обмеження у вживанні.

Оскільки консервований продукт містить значну кількість солі, то його не можна вводити в раціон при порушеннях роботи сечовидільної системи. А також при порушенні функції травлення і людям зі схильністю до метеоризму. Не бажано вживати каперси особам із підвищеною кислотністю шлункового соку, із гастритом чи виразковою хворобою, а також із схильністю до гіпертонії.

Обережно треба бути із консервованими каперсами вагітним. Оскільки може створити додаткове навантаження на сечовидільну систему. Вартує стриматись із використанням цього продукту і дітям до 3 років.

З чим їсти каперси?

І хоч каперси мають низьку калорійність, у дієтичні страви їх слід вводити обережно. Адже до складу консервованих каперсів входить багато солі. Тому вони впливають на затримку води в організму.

Найпростіший спосіб ввести в раціон каперси – це додати їх до соусу. Наприклад, у легендарному соусі тартар каперси додають нові грані смаку.

Каперси підсилюють смак вегетаріанським стравам. Вони добре поєднуються із помідорами, оливками, анчоусами та лимоном.

Мариновані каперси відмінно підходять до м’ясних та рибних страв. Зокрема вони чудово доповнять смак солянки чи ухи, додадуть пікантності овочевій ікрі та овочевим салатам. Також смакують із канапками з копченим лососем.

З каперсами можна подати оригінально навіть звичайне пюре. До потовченої картоплі додати зелень, помідор, обсмажений бекон та каперси, які зроблять буденну страву вишуканою.

З архіву або читайте також:

Бузина: користь, шкода та лікувальні властивості цвіту та ягід

16.6.2023 Таблиця Калорійності Корисні поради, Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті