Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Світі — що це за фрукт та як його їсти? Які корисні властивості має світі?

Що таке світі і яка користь цього фрукту? Кому не варто їсти світі? Чи можна їсти цей фрукт під час схуднення? Про все це нижче.

Що таке світі?

Це фрукт, що отриманий шляхом схрещування білого грейпфрута і памело, але з більш ніжним і солодким ароматом, подібним до грейпфрута. Має товсту шкірку та інтенсивний світло-зелений колір. В смаку відсутня інтенсивна гірчинка, яка характерна для грейпфруту. Саме тому він отримав назву світі, що з англійської перекладається як солодкий.

Фрукт світі: користь

Є щонайменше 10 переконливих аргументів хоча б періодично споживати цей фрукт. Зокрема, такі:

  1. Він містить аскорбінову кислоту, що допомагає стимулювати імунну систему. Особливо це проявляється у зменшенні кількості застуд і ГРВІ.
  2. Світі добре впливає на серцево-судинну систему. Це проявляється у вигляді нормалізації артеріального тиску (відбувається завдяки високому вмісту калію), а також зміцнення судин (завдяки вітаміну С у складі).
  3. Ще одна відчутна перевага світі — корисні властивості для печінки та підтримка її детоксикаційних функцій.
  4. Світі має невисокий глікемічний індекс (близько 35-40 одиниць), тому його у помірній кількості можна споживати тим, хто має цукровий діабет.
  5. Містить корисні для нервової системи амінокислоти, завдяки чому бореться зі стресом.
  6. Завдяки високому вмісту клітковини та флавоноїдів фрукт зменшує рівень холестерину в крові. А це своєю чергою знижує ризик появи хвороб, пов’язаних з високим холестерином. Зокрема, атеросклерозу, ішемічної хвороби серця та хвороб периферичних артерій.
  7. Приємний бонус, який має світі — користь для шкіри. Вітамін С (а у світі його дуже багато) неймовірно важливий для утворення колагену в шкірі та впливає на зменшення проявів куперозу. Саме колаген впливає на еластичність шкіри. Також вітамін С з фрукту позитивно вплине на капіляри, а точніше: при достатньому споживанні вітаміну С капіляри менше пошкоджуються і прояви куперозу зменшуються.
  8. Завдяки своєму складу фрукт має антиоксидантні властивості та захищає організм від дії вільних радикалів.
  9. У світі містять речовини, що позитивно впливають на нервову систему і мають антистресовий ефект.
  10. Високий вміст клітковині у фрукті добре впливає на моторику кишківника і сприяє хорошому травленню.

Шкода для організму від світі

Єдиний випадок, коли фрукт повністю треба виключити з раціону — це алергія на цитрусові. Решта протипоказань тимчасові, зокрема:

  1. Варто виключити фрукт під час загостреннях хвороб ШКТ: ерозії, виразка, коліт тощо. Виключити фрукт слід до повного одужання, а в період ремісії не їсти світі натщесерце. Краще поласувати фруктом після повноцінного прийому їжі.
  2. Варто дозовано їсти світі при діабеті і обмежуватись порцією у 100 г.
  3. Обережно слід вживати фрукт тим, хто має пошкоджену емаль зубів або хвороби зубів та ясен. Або мінімізувати цитрусові у своєму раціоні, або хоча б ополіскувати рот водою після споживання сівті.

Чи можна їсти світі під час схуднення?

Звісно, світі можна їсти під час схуднення, як і будь-які інші фрукти. Проте слід врахувати кілька нюансів.

По-перше, не їсти їх на голодний шлунок. Цитрусові стимулюють апетит, а також швидко можуть підняти цукор в крові. Якщо спожити фрукт на десерт після їжі, то стрибку цукру не буде. Відповідно, буде значно легше контролювати апетит і не переїсти під час основного прийому їжі.

По-друге, якщо світі їсти на перекус, то також слід поєднувати його з білковими або жировмісними продуктами. Наприклад, з горіхами або йогуртом.

По-третє, у 100 г фрукта міститься близько 10-11 г цукрів. Тому фрукт цілком можна вживати під час схуднення, але бажано обмежувати порцію до 300-400 г на день.

З архіву або читайте також:

Корисні продукти для печінки: що корисно і чого не любить печінка?

16.6.2023 Таблиця Калорійності Корисні поради, Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті