Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Як готувати капусту броколі?

Броколі – це капустяний овоч. На вигляд це невеликі яскраво-зелені суцвіття на стовбурі-качані. В їжу, в основному, вживаються лише суцвіття. Проте, для супів (особливо супів-пюре) цілком підходять і качани. Чим корисна капуста і як її вживати?

Капуста броколі: корисні властивості

Цей вид капусти містить вітаміну С навіть більше, ніж фрукти. В додаток ще й вітаміни групи В, які корисні для нервової системи та обміну речовин. Проте, термічне приготування капусти броколі частково зменшує вміст вітаміну (особливо С, адже він нестійкий до високих температур).

Також броколі містить рослинний білок, майже 3 г на 100 г (що в 3-6 разів більше, ніж інші овочі). Тому воно чудово підходить для тих, хто не вживає тваринних продуктів, займається спортом, худне.

Цей вид капусти цінний і за те, що більш м’який, ніж інші (наприклад, ніж білокачанна). Тож підходить для тих, у кого є проблеми із роботою органів травлення.

Як обрати броколі?

Щоб страви з броколі вийшли смачні, треба вибрати якісний овоч. Варто брати лише яскраво зелені суцвіття. Якщо вони з вкрапленнями жовтого, то броколі вже втрачає свіжість (пожовтілі та м’які суцвіття не варто вживати в їжу взагалі).

Також не варто обирати вже розібрані та відрізані від качана суцвіття. Відрізати їх краще безпосередньо перед приготуванням.

Як варити броколі

Щоб суцвіття були злегка тверді (аль-денте), варто варити 5-7 хвилин після закипання. Такий варіант ідеально підійде для гарніру (наприклад, до риби або м’яса, а також до омлетів).

Якщо готується суп з броколі, то час варіння капусти варто збільшити до 10 хвилин. Так вона буде м’яка, але збереже форму. Для супів-пюре капусту можна трохи розварити (тоді текстура буде ніжнішою) – готувати 12-13 хвилин.

Мова йде про суцвіття середнього розміру. Якщо вони зовсім маленькі, то час зменшується вдвічі.

Броколі: приготування, крім варіння

Найкращий варіант – готувати на пару. Приблизно 7-10 хвилин. В такому випадку овоч зберігає більшу частину вітамінів, текстуру і найкраще смакує. Суцвіття на пару також ідеально підходять для дієтичного та дитячого харчування.

Смакує і обсмажене на сковорідці, тушковане або запечене в духовці броколі. Час приготування в такому випадку – близько 10 хвилин на плиті і 20 хвилин в духовці.

Як приготувати капусту броколі для салату?

Є три варіанти:

  1. Бланшувати. Для цього достатньо опустити невеликі суцвіття на 1 хвилину в киплячу воду. Вони повністю збережуть хрусткіт, проте не будуть сирими на смак.
  2. Відварити у воді або на пару 5-7 хвилин. Капуста буде злегка твердувата і чудово підійде у теплі салати (як вегетаріанські, так і з морепродуктами, рибою, птицею або м’ясом).
  3. Маринування. На декілька годин залишити в скляній закритій ємності з олією, лимонним соком, прянощами.

Класичні страви з капусти броколі

Ідеальний варіант, крім гарніру, броколі у салатах (як теплих, так і холодних). Наприклад, салат з капусти броколі (відвареної аль-денте), запеченої курячої грудки, печериць, зелені, кедрових горіхів та оливкової олії. Крім цього, класикою вважаються такі поєднання:

  • суп-пюре з броколі, картоплею, цибулею, вершками (бажано на курячому бульйоні і прикрашеному сухариками і/або пармезаном);
  • паста з броколі і креветками у вершково-часниковому соусі;
  • кіш з суцвіттями броколі, лососем і моцарелою в яєчно-вершковій заливці;

Броколі: приготування під час схуднення

Як приготувати брокколі, якщо набридла просто дієтична капуста на пару? Можна спробувати такі безпрограшні рецепти, які підійдуть для здорового харчування:

  • запечене у духовці суцвіття броколі з курячими гомілками і бейбі-морквою (попередньо все  замариноване у невеликій кількості оливкової олії, гірчиці та апельсиновій цедрі);
  • запіканка з броколі у яєчно-йогуртовій заливці з твердим сиром або моцарелою невисокої жирності;
  • броколі з кунжутом і куркою, тушковані в соєвому соусі з додаванням апельсинового соку (подавати до цільнозернових макаронів або нешліфованого рису).

Рецепти з броколі у сирому вигляді

Цю капуста нечасто вживають без термічної обробки. Проте, якщо питання стоїть в тому, як готувати броколі, щоб зберегти максимум користі, то вживати у сирому вигляді або бланшувати – найкращий вибір. Сире мариноване броколі смакуватиме у таких комбінаціях:

  • з маринованою цвітною капустою, петрушкою, лимонною цедрою, ароматною соняшниковою олією;
  • з солодким перцем, гірчицею, насінням соняшника та кунжуту;
  • с солодкою цибулею, волоськими горіхами, журавлиною, руколою та оливковою олією.

Броколі: протипоказання

Слід зауважити, якщо вживати суцвіття у сирому вигляді, то це може викликати здуття і бути трохи важким для травлення. Тож при проблемах або загостреннях хвороб шлунково-кишкового тракту варто вживати броколі лише у приготовленому вигляді (на пару або відварене).

З архіву або читайте також:

В яких продуктах міститься магній в великій кількості?

29.11.2020 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті