Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Які продукти розріджують кров?

Що впливає на густину крові? Чим небезпечна “густа кров”? Чи можна вплинути на це продуктами харчування і в яких випадках це варто робити? Від яких продуктів навпаки краще відмовитись тим, хто має густу кров або схильність до неї? Відповіді на всі ці питання нижче.

Що таке густа кров, що на це впливає і в чому небезпека?

Густа кров — це коли кількість еритроцитів у загальній масі вище норми. Чому цей показник варто брати до уваги? Є 3 небезпечні наслідки занадто густої крові:

  • суттєво збільшується ризик тромбоутворення;
  • порушується кровотік, що сприяє появі або погіршенню судинних хвороб (найчастіше сприяє прогресуванню варикозу);
  • погіршується надходження кисню до клітин та тканин, що впливає на роботу ряду органів.

Цей показник обов’язково має перевірятись лабораторно аналізом крові. Якщо показник кількості еритроцитів суттєво завищений і несе небезпеку для здоров’я, то лікар має прописати медикаментозне лікування.

Які чинники впливають на згущення крові? Найчастіше до них відносяться такі фактори як:

  • недотримання водного балансу і достатньої кількості води на день;
  • незбалансоване харчування (багато перероблених, жирних і солоних продуктів, і при цьому відсутні в раціоні рослинні продукти, що розріджують кров)
  • низька фізична активність;
  • хронічні хвороби серцево-судинної системи, діабет, порушення роботи печінки та підшлункової залози;
  • куріння та прийом алкоголю;
  • вагітність;
  • прийом деяких видів ліків.

Продукти харчування, які розріджують кров

Є низка профілактичних заходів, які допомагають контролювати густину крові та тримати показники еритроцитів у межах норми. Найбільше впливають на густину крові: вода, харчування та активність (якщо відсутні деякі хвороби та прийом ліків, що погіршують показники крові).

Найважливіше для розрідження крові — це не їжа, а саме вода. Людина має споживати достатню для тіла і потрібну для об’єму крові кількість рідини, наприклад, 1.5-2 літри. Розрахувати орієнтовну норму можна помноживши свою вагу на 30 мл взимку і 35 мл влітку (саме така норма орієнтовна для 1 кг ваги).

Звісно, тут ще слід врахувати види страв і продуктів, які споживаються. Наприклад, овочі та фрукти, кисломолочні напої, супи мають багато рідини. Тому, якщо вага людини, припустимо, 80 кг і їй рекомендовано пити 2.8 літри, то якусь частину (близько 0.8-1.2 літру) організм отримує з їжею. Тоді вже чисто питної води знадобиться 1.6-2 літри.

Що їсти для розрідження крові? До особливо корисних продуктів відносяться:

  • жирна морська риба, а точніше омега-3 жирні кислоти у її складі, які позитивно впливають і на кров, і на здоров’я судин (до таких видів риби належать: оселедець, скумбрія, лосось);
  • рослинні олії, у складі яких у великій кількості омега-3 (лляна, оливкова, виноградних кісточок);
  • є ряд спецій, які позитивно впливають на кровотік та склад крові, в першу чергу це такі рослинні натуральні спеції, як: куркума, карі, кориця, імбир, кмин, каєнський перець, орегано, розмарин, гірчиця.

При схильності до густої крові та тромбозів слід обов’язково слідкувати за кількістю рослинної їжі, особливо фруктів, овочів, ягід. Щоденно в раціоні має бути 400 – 500 г цих продуктів. Які овочі і фрукти розріджують кров? Ті, які мають високий відсоток вмісту води. Найбільший відсоток води у складі містять кавуни, огірки, полуниця, редис, грейпфрут, селера. Крім цього, важливо звертати увагу на рослинні продукти, що містять багато саліцилатів. Діюча речовина медикаментів, що розріджують кров (наприклад, аспірину) – це ацетилсаліцилова кислота. А саліцилати — це рослинна версія ацетилсаліцилової кислоти. Вони містяться у таких групах продуктів:

  1. Ягоди, що розріджують кров: смородина, калина, журавлина, малина, полуниця, вишня, ожина, чорниці. Це найкращий варіант профілактики загустіння крові (після води). Крім цього, в ягодах велика кількість вітаміну С, а він відповідає за міцність капілярів та інших судин, а також за процеси згортання крові.
  2. Фрукти, які розріджують кров (завдяки саліцилатам): абрикоси, зелені яблука, рожевий виноград, мандарини, сливи, диня, авокадо.
  3. Овочі, гриби та зелень, а найбільше: зелений солодкий перець, печериці, оливки, помідори, редис, огірки, броколі, батат, шпинат.
  4. Сухофрукти та горіхи, а саме: арахіс, мигдаль, родзинки, фініки, фісташки.

Ці овочі та фрукти для розрідження крові не можуть використовуватись як лікування. Якщо показники крові мають суттєве відхилення, тоді ситуація корегується ліками. А харчування з акцентом на вищезгадані продукти — це лише у вигляді доповнення до медикаментозної терапії.

Профілактична дієта має включати достатню кількість води і вищезгадані продукти для розрідження крові. Продукти, які загущують кров, навпаки варто максимально виключати або хоча б мінімізувати у своєму раціоні. До продуктів із негативним впливом на густину крові відносяться:

  • їжа з високим вмістом цукру;
  • копчені продукти;
  • надмірно солоні продукти (особливо ковбаси, снеки, дуже солоні сири);
  • продукти із високим вмістом холестерину та насичених жирів.

Крім дієти обов’язково слід мати помірні фізичні навантаження. Близько 150 хвилин активності на тиждень — це профілактика густої крові та серцево-судинних захворювань.

З архіву або читайте також:

Корисні продукти для підшлункової залози: складаємо меню дієти

7.5.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті