Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Квас із бузини: користь, шкода, рецепт напою

Як зробити квас з цвіту бузини? У чому його користь для організму? Чи всім можна його пити? Про все це нижче.

Напій з бузини: користь і шкода

Квас — це напій, отриманий завдяки бродінню натуральних продуктів. Він добре тамує спрагу та позитивно впливає на здоров’я. Квас із квітів бузини — один з варіантів отримати смачний освіжувальний напій. У чому його користь?

  1. Містить лактобактерії, які поліпшують мікрофлору кишківника. Це сприяє нормальному травленню, підвищує опірність інфекціям і стресу.
  2. Має протизапальні та противірусні властивості завдяки вітаміну С та флавоноїдам, зокрема кверцетину. Допомагає полегшити перебіг вірусних захворювань. У довгостроковій перспективі зменшує ризик виникнення ряду серцево-судинних та онкологічних захворювань.
  3. Зменшує ризик утворення тромбів і атеросклерозу. Сприяє нормальній роботі кровоносної системи.
  4. Має сечогінну дію. Завдяки цьому може бути корисним при гострій нирковій недостатності та хронічних захворюваннях нирок.
  5. Поліпшує роботу печінки, зокрема сприяє її інтоксикації.

Дізнатися більше про користь бузини можна у статті «Бузина: користь, шкода та лікувальні властивості цвіту та ягід»

Кому не можна пити цей квас? Тим, хто має алергію на цвіт бузини чорної, загострення сечокам’яної хвороби, нефрит, нефроз, аденому простати. Враховуючи, що квас є продуктом бродіння, не слід пити його надто багато за раз. Особливо це стосується вагітних і дітей.

Чим корисний квас із бузини при схудненні?

Не варто вважати, що цей напій стане ключем до швидкого схуднення. Проте він дійсно позитивно впливає на організм і допомагає знизити вагу. Як саме?

  • Підтримує водний баланс в організмі.
  • Поліпшує травлення. Органічні кислоти, які містяться у цвіті бузини, стимулюють вироблення слини, шлункового соку та жовчі. Лактобактерії забезпечують правильну роботу кишківника, що сприяє регулярним випорожненням.
  • Завдяки легкій заспокійливій дії дає змогу легше пережити нервові ситуації та уникнути переїдання у зв’язку зі стресом.

А ще це смачно та урізноманітнює меню. Люди, яким подобається їхнє харчування, зазвичай мають гарний настрій та менше схильні їсти зайве.

Рецепт квасу з цвіту бузини

Для приготування знадобляться суцвіття чорної бузини з відкритими квітами. Вони мають бути без комах, але з пилком. Пилок не потрібно струшувати, а тим паче змивати. Збирати цвіт слід за сухої погоди в екологічно чистих місцях, зокрема на достатній відстані від автомобільних доріг.

Як готувати?

  1. Банку на 3 л повністю заповнити суцвіттями бузини, але не ущільнювати.
  2. Додати 1 лимон, порізаний на кружальця, або чайну ложку без гірки лимонної кислоти.
  3. Розчинити 150–200 г цукру у чистій некип’яченій воді.
  4. Залити отриманий розчин з цукром у банку так, щоб залишилося трохи вільного місця. Вода має бути кімнатної температури.
  5. Накрити марлею та залишити у кімнаті.

За бажання можна також додати у цей квас м’яту, а ще повністю чи частково замінити лимон на лайм. Через 5 днів напій буде готовий.

Можна готувати квас з бузини на 10 літрів води у відрі чи великій каструлі. Інгредієнти та пропорції ті самі: цвіт бузини має заповнити всю ємність (але не втрамбовувати), 3 лимони чи 3 ч.л. лимонної кислоти, 500–700 г цукру. Відро треба накрити марлею та залишити на 5 днів. Раз на добу напій варто перемішувати, щоб він не забродив.

Готовий квас проціджують і переливають у пластикові пляшки. Важливо заповнювати пляшку лише на ¾ і стиснути її перед закручуванням, щоб вийшло повітря. Так у пляшці залишиться місце для вуглекислого газу, який буде виділятися. Пляшки зберігають у холодильнику.

 

Джерело:

https://www.facebook.com/O.Skytalinska/posts/pfbid0RsB4KNk97krqvCgWRvoCbKWdcR6NCaLVspJNWvfvkp4JBZZhrYahEHQH6e6WkMjnl

З архіву або читайте також:

В яких продуктах міститься вітамін К?

2.12.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті