Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Втрачайте вагу з упевненістю: дев’ять питань, на які потрібно відповісти, перш ніж розпочати схуднення.

Схуднення завжди починається з “голови”. Теоретично всі ми знаємо, як саме нам харчуватись і що потрібно більше рухатись, особливо в умовах теперішнього способу життя. Тоді чому лише 10% тих, хто худне, утримує свою нову вагу? А ви теж серед тих 90%, у яких вага, наче іграшка йо-йо (вверх-вниз-вверх-вниз)? Тоді цього разу потрібно по-справжньому ретельно підготуватись і налаштуватись на схуднення. Як це зробити?

Чорним по білому…”

Візьміть аркуш паперу та ручку. І напишіть, ПРАВДИВО НАПИШІТЬ відповіді на вказані нижче питання. Повірте, ці кілька хвилин роздумів про заплановану втрату ваги допоможуть вам налаштуватись, обрати правильний шлях та передбачити перешкоди у схудненні, до яких ви зможете підготуватись заздалегідь. 

Питання №1 — Чому я худну?

На мою думку, найсильнішою мотивацією для схуднення є ми самі. Але з мого особистого медичного та педагогічного досвіду, найсильнішою мотивацією є здоров’я. Схуднення до пляжного сезону, якогось свята, події чи для когось, а не для себе (наприклад, щоб повернути чоловіка або сподобатись хлопцю / дівчині / колегам), як правило, не дає тривалого ефекту. Найсильнішою мотивацією для схуднення є наша внутрішня мотивація, яка надходить зсередини.

Записану вами відповідь на запитання “ Чому я худну?” залиште на видному місці або покладіть у гаманець. І коли настане момент слабкості, будете мати можливість одразу згадати для чого ви це робите.

Питання №2 — Що, скільки, до якого часу?

Вам необхідно конкретно для себе визначити:

 

Чого саме я хочу досягти? Хочу просто схуднути? Покращити фізичний стан? Поліпшити рівень цукру або інші показники крові? Тощо.

На скільки я хочу схуднути? Скільки кілограмів або сантиметрів в об’ємах (поставити ціль кількісно)?

До якого часу я хочу це зробити? Варто обрати собі РЕАЛЬНИЙ часовий проміжок на схуднення (півроку, рік?). 

Питання №3 — Як я це зроблю?

«Я буду рухатися більше». «Я буду харчуватися правильно». Це майже беззмістовні твердження, які вас ні до чого не прив’язують і не описують конкретного переліку дій. 

Запишіть, що саме означає для вас “рухатися більше”? 

  • Це тренування 2 чи 3 рази на тиждень у фітнес-центрі у вашому районі?
  • Це звичайна ходьба, за якою стежить смартфон чи крокомір (якщо так, тоді скільки саме кроків на день плануєте проходити? Чітко оберіть мету, наприклад, 10 тис. кроків щодня).
  • Це домашні тренування з допомогою відео? Скільки разів на тиждень? 
  • До якого додатку ви будете записувати свій раціон? Таблиця Калорійності надає можливість слідкувати за калорійністю свого раціону. 

Чим точніше ви сплануєте ЯК  досягти мети, тим легше буде виявити можливі “технічні та часові” перешкоди, яких можна уникнути.

Питання №4 — Коли?

Час — найдорожче, що ми маємо. Запишіть, де ви візьмете час для збільшення фізичної активності. Ви будете проводити менше часу з друзями? Чи ви будете менше часу витрачати на соціальні мережі? Будете менше часу проводити з близькими чи, можливо, менше відпочивати на вихідних? Вам це не буде перешкоджати? Коли ви будете готувати їжу? Ввечері чи вранці? Коли ви будете робити покупки? Як ви будете поповнювати свій раціон свіжими овочами та фруктами? Фраза “Я б займався, але у мене немає часу” насправді означає “У мене є інші види діяльності, які для мене важливіші за тренування”. Кожен із нас має 24 години на добу і лише від нас самих залежить те,  як ми ними розпоряджаємось. 

Питання №5 — З ким?

Партнер — це запорука витримки. У вас є подруга / друг / близька людина, яка / який піде на зміну стилю життя разом з вами? Або ж використовуєте соціальні мережі та групи? Взаємна підтримка – це потужна мотивація .

Питання №6 — Хто мені допоможе?

Більшість із тих, хто худне, хоче знаходитись під чиїмось наглядом чи контролем. То чому б не спробувати кілька годин тренувань з тренером? Наприклад, заняття у спортивному залі, катання на ковзанах, плавання для дорослих, фітнес тощо. 

Подібним чином подумайте і про допомогу в більш повсякденних турботах.

Наприклад, хто може посидіти з дітьми, коли я хочу піти в спортзал? Хто може готувати замість мене сніданок чи ходити за покупками? До кого я можу звернутися, якщо мені потрібна буде допомога? Хоча, імовірно,  ми навіть і не скористаємось допомогою, але дуже приємно знати, “якщо буде проблема, у мене є рятівний круг”.

Питання №7 — Якщо не вийде?

Додатковий план Б забезпечить вам спокій. Що я буду робити, коли надворі йде дощ, а я хотів піти на пробіжку? Чим замінити тренування, коли мені прийдеться довше залишатися на роботі? Подумайте про варіанти, коли не все може відбутися за планом.

Коли така ситуація настане, то ви будете уже до цього готові.

Питання №8 — Яка буде за це винагорода?

Коли ми позитивно будемо підтримувати свою нову поведінку, тобто отримувати винагороду, є великий шанс, що ми будемо більш наполегливими. Принаймні раз на тиждень придумайте для себе винагороду. Це може бути похід на каву з друзями, розслабляюча ванна, масаж, нова маска для волосся чи косметика, похід в кінотеатр тощо… Все залежить від ваших смаків. Напишіть перелік винагород, доповнюйте і виконуйте його, якщо задоволені роботою над собою. 

Питання № 9 — Як це зберегти? (Щоб не було йо-йо ефекту)

Подивіться на одну і ту ж саму річ іншим поглядом, а саме на минуле невдале схуднення. Подумайте, чому минулого разу не вийшло, де були слабкі місця. Ви припинили тренування, тому що постійно працювали? Ви взяли відпустку з харчуванням у готелі “все включено” і там зірвались? Ви потрапили до стресової ситуації і перестали контролювати вагу? Якщо ви проаналізували свої минулі схуднення, то тепер знаєте, де є ризики. Вчіться на минулих помилках. Як в тій ситуації можна було вчинити інакше? Якими були попереджувальні ознаки майбутньої невдачі? Ніхто не ідеальний, але у вас є в руках козир ви знаєте про свої недоліки та слабкі сторони.

На закінчення, будь ласка, любіть себе і поважайте своє тіло. Воно є вашим найвідданішим супутником і воно з вами назавжди. Частіше дякуйте йому, хваліть. І ви побачите, як ваше тіло віддячить вам.

Авторка: Марія Скальська

З архіву або читайте також:

Як поділитись раціоном з членами сім’ї, дієтологом або тренером?

29.10.2020 Таблиця Калорійності Як худнути?

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті
Як менше їсти: що робити щоб зменшити порцію їжі? Як менше їсти: що робити щоб зменшити порцію їжі?

Регулярний надлишок калорій (більше, ніж організм встигає спалити) призводить до збільшення ваги. Що робити, щоб утримувати вагу або схуднути? Зменшити калорійність раціону. Як це зробити і якою має бути норма калорій? Як зменшити порції їжі? Яка вага порції вважається оптимальною? Скільки разів на день їсти? Про все це нижче.

Повна стаття 13.8.2021 0