Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні властивості хурми

Чим корисна хурма? Кому її можна споживати? Чи можна їсти хурму тим, хто худне? Скільки в ній вітамінів, калорій і цукру? Які є оригінальні рецепти з хурмою та з якими продуктами вона поєднується найкраще? Все, що варто знати про хурму, читайте у цій статті.

Користь і шкода хурми

В цьому фрукті 28 вітамінів та мінералів, хоча хімічний склад трохи відрізняється залежно від сорту. Крім цього, частина вітамінів втрачається під час термообробки, якщо хурму, наприклад, запікати. Але якщо їсти її у свіжому вигляді, то ось які вітаміни в хурмі містяться в найбільшій кількості:

  1. Вітамін А і бета-каротин. Це ті компоненти, які відповідають також за насиченість кольору. В одній хурмі вагою 200 г міститься 50% денної потреби в цих вітамінах. Вони потрібні для: здоров’я очей та хорошого стану шкіри, імунітету, репродуктивної та сечовидільної системи, здоров’я слизових оболонок (шлунку, кишківника). Крім цього, А і бета-каротин – це потужні антиоксиданти, які чинять протизапальну дію. Проте, ці вітаміни жиророзчинні. Тож обов’язково до чи під час споживання хурми в їжі мають бути присутні жири.
  2. Хурма – це рослинне джерело заліза. В цьому фрукті більше заліза, ніж в яблуках.
  3. Корисні властивості хурми проявляються для кишківника. Завдяки м’яким харчовим волокнам цей фрукт налагоджує моторику та покращує травлення.

Окремо можна відзначити користь хурми для жінок:

  • біотин у складі допоможе підтримувати здоров’я волосся (яке часто може страждати через гормональні коливання, термічний вплив приладів для укладки, хімічну косметику для волосся тощо);
  • вітамін А позитивно вплине на стан шкіри та стане профілактикою появи лущення;
  • вітамін С забезпечить рівний тон шкіри, протидіятиме появі пігментних плям та куперозу (до яких схильні ті, хто має дуже світлий колір шкіри);
  • залізо в складі буде невеликою профілактикою появи анемії (саме жінки мають найбільшу схильність до дефіциту заліза).

Що стосується шкідливих властивостей, то найбільша шкода – від недозрілих, дуже терпких на смак плодів (цю терпкість дає речовина танін). Така хурма може негативно вплинути на кишківник і викликати дискомфорт. Що робити, якщо купили недозрілу хурму? Це дуже просто виправити. Її варто помістити з яблуками і/або бананами в паперовий пакет і покласти в шухляду. За 1-3 дні хурма дозріє. Після цього її варто зберігати в холодильнику.

Ще одна шкідлива властивість – цей фрукт варто обмежувати тим, хто має діабет (допустимо вживати помірну порцію, але при цьому варто контролювати рівень цукру).

Хурма: користь під час схуднення

Більшість тих, хто худне, виключають зі свого раціону хурму. Адже в 100 г цього фрукту міститься 13-15 г цукрів. Проте, завдяки своєму складу та вітамінам фрукт має і певні переваги для тих, хто знижує вагу. Яка користь від хурми під час схуднення?

  • харчові волокна допоможуть з очищенням і нормальною роботою кишківника;
  • вітамін А допоможе зі здоров’ям шкіри;
  • калій у складі буде протидіяти набряками;
  • магній підтримає м’язи під час занять спортом (залізо в складі також важливе для спорту, адже забезпечує доставку кисню до тканин і м’язів).

Тому не варто уникати хурму. Найкращий варіант – це споживати різноманітні фрукти, і періодично порцію хурми в тому числі.

Оригінальні рецепти з хурмою

Цей фрукт чудово поєднується з кислішими фруктами або ягодами (апельсини, вишня, калина тощо), гарбузами, з будь-якими горіхами, птицею і м’якими сирами (наприклад, з сиром брі, фетою). До речі, коли поєднуються жирні продукти та хурма, її користь відкривається максимально. Адже в хурмі багато вітаміну А і бета-каротину, а їм для засвоєння обов’язково потрібна присутність жирів.

Якщо хурму хочеться з’їсти не як десерт, а цікаво подати в якомусь рецепті, то ось декілька смачних поєднань з хурмою:

  • запечена хурма з арахісом та куркою (яка була замаринована в олії з медом і мускатним горіхом);
  • салат з твердих сортів хурми, пряних мандаринів, горіхів кеш’ю, молодого шпинату та сиру брі;
  • салат з хурми, індички, салатного міксу, авокадо та зернят гранату (у ролі заправки суміш оливкової олії та соєвого соусу).
З архіву або читайте також:

Печені яблука: користь та рецепт приготування

13.11.2021 Таблиця Калорійності Різне

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті
Рис: користь та шкода рисової каші Рис: користь та шкода рисової каші

Рис є одним з найбільш вживаних продуктів у світовій кухні. Його легко побачити у спеціальних рецептах і щоденних закусках. А найпопулярніший він завдяки своєму смаку та ситній властивості. Також доведено користь рису для організму завдяки високому вмісту поживних речовин. Чим саме він корисний?

Повна стаття 10.2.2023 1